Hirdetés

Sorsaink

Demeter Adél-Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc

Örökölt sors. Mit is jelenthet? A napokban került a kezembe Orvos-Tóth Noémi azonos című, igen népszerű olvasmánya. Régóta időzik már a polcomon, sok előadást hallgattam, és kritikát olvastam róla, de az eredeti szöveget még egyszer sem nyálaztam végig. A Bookline havi toplistáit szinte kivétel nélkül valami hasonló, olvasmányos, de egy klinikai szakpszichológustól származó könyv vezeti. 
Népszerű lett a pszichológia. Sokan keresünk benne sokfélét: választ a ki nem fejezett érzéseinkre, a nehéz, vagy éppen túl laza kapcsolódási pontjainkra, de a sorozatosan zátonyra futó párkapcsolatok is jelentős okot adnak arra, hogy az emberfia és leánya önkéntelenül próbálja megfejteni önmagát és sajátnak vélt sérüléseit. Éppen ezért a pszichológia gyakran a közhelyek tárháza marad, néhány közösségimédia-poszt, önkéntes lélekbúvár kisajátítja a teret, és az emberi érzések megrekednek a megszokott sztereotípiák és a gondolkodó ember számára badarságnak látszó általánosítások mögött. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Idén ősszel Romániában egy újabb igyekezetet tettek arra, hogy az állami oktatásban részesülő diákoknak pszichológiai támaszt nyújtsanak, és lehetőséget teremtettek arra, hogy egy szakemberrel több dolgozzon a tanintézetekben, akihez a hétköznapokban bátran lehet fordulni a lelki dolgainkkal. Az iskoláknak persze sem helyük, de gyakran kedvük sincs ahhoz, hogy plusz egy főt megtűrjenek. Több iskola is visszautasította a lehetőséget, a kifizetett, de szükség és igény hiányában visszautasított pszichológusok pedig a gyermekektől távol „végzik a munkájukat”. Az örökölt sors mint kifejezés, talán mindezt a kulturális ellenállást, előítéletet és ellenkezést is jelenti: távol maradunk mindattól, ami arra kényszerít, hogy szembenézzünk önmagunkkal. Hiszen azokban az iskolában, ahol még kerül is egy-egy sarok, valamilyen lyuk a rég elhagyott könyvtárban vagy egy nyomtatószobában a munkavégzésre, a pedagógusok kirekesztik az új kollégát, haragszanak, valahányszor tíz-tizenöt percet késik a diák az óráikról, mert a pszichológus nénivel beszélgettek az otthoni gondokról. Pedig milyen jó lenne elmondani néhány gyermeknek, hogy minden hibájáért nem anyut és aput kell okolnia, hiszen a genetika és a DNS-alapú öröklődés mitsem ér, mikor mintákat utánozuk, egymást másoljuk generációról generációra.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!