Hirdetés

Halloween, mindenszentek

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc

Az év egyik legkülönösebb néhány napja október vége és november eleje, nemcsak az óraállítás van hatással a szervezetünkre, hanem a természetfelettivel, a transzcendenssel is foglalkozni kell. Három olyan nap október utolsó és november első két napja, amikor a temetők világítanak, maskarás fiatalok buliba készülnek és itt-ott töklámpás világít. Azt hinném elsőre, hogy az órát sem egyszerűen visszatekertünk eggyel, hanem visszafelé kezdett járni a mutatója.
A halloweent eredetileg az angolszász országokban tartották meg, de az elmúlt évtizedben egyre inkább teret hódít hazánkban is. De mi az a halloween, és mit kellene ekkor ünnepelni? A többségünkhöz még mindig az amerikai filmeken keresztül ér el a jelenség és a halloween köré épülő szokásrend. A filmek világa meglehetősen torz képet ad az ünnepről, ami mégis egyre népszerűbb mifelénk. Az elmúlt évtizedben a dekorációs kellékek és a tematikusan erre a napra készített tárgyak tömkelege szembesít bennünket a globalizált halottkultusszal. Mindez nem az elhunyt szeretteink lelki békéjéről, a megemlékezésről, hanem egyre inkább az ijesztgetésről, tréfálkozásról és az olykor féktelen ivászatról szól.
Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.
A mindenszentek ünnepét IV. Gergely pápa döntése szerint november 1-jén tartjuk. A mindenszenteket megelőző naphoz kapcsolódik az angolszász világban a halloween, a kóbor lelkek kelta ünnepe, az All Hallows’ Eve kifejezésből származó elnevezés magyar jelentése, mindenszentek előestéje. Ámbár a halloween az amerikaiaknak ünnep, ilyenkor rémisztő jelmezbe bújnak, ez utóbbi szokás felénk is elterjedt, főleg a bulizó fiatalok körében, ugyanis az utóbbi években egyre több halloweenpartit szerveznek.
Általános szokás, hogy mindenszentek napján a temetőkben rendbe teszik, virággal díszítik a sírokat, gyertyát gyújtanak a halottak lelke üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi. Halottak napja az Isten kegyelmében elhunytak ünnepe. A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű, ugyanis az ünnepet a XIV. század elejétől a vette át a katolikus egyház. A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a tisztítóhely katolikus hittételén alapul. Eszerint azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de meg kell tisztulniuk. A hozzátartozók imával, vezekléssel és szentmisével tehetnek meghalt szeretteikért.
Úgy tűnik, elnyomja a halloween e két vallási ünnepünket, de mindenszentek és halottak napján azt érzem, hogy egyre giccsesebbek a mécsesek, néha túlzó a virágmennyiség a sírokon. Ezzel szeretnénk ellensúlyozni a halloweent? A keresztény szokásokat is a látszatra, a látványra hangoljuk?Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!