Hirdetés

Nőtt az iskolai ösztöndíjak értéke, az egyik havi 750-3000 lej között változhat

Az Oktatási Minisztérium átalakította a közoktatásban részt vevő diákok számára kiírt ösztöndíjrendszert.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nőtt az iskolai ösztöndíjak értéke, az egyik havi 750-3000 lej között változhat
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba

Ezek szerint a 2023–2024-es tanévtől hat különböző ösztöndíjban részesülhetnek a diákok:

  • a kiválósági ösztöndíj I. 750 és 3000 lej között változhat;
  • a kiválósági ösztöndíj II. 700 lej;
  • az érdemösztöndíj 450 lej;
  • a szociális ösztöndíj 300 lej;
  • a kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíj 700 lej;
  • a műszaki ösztöndíj 300 lej.

„Az Oktatási Minisztérium számottevő pénzösszeggel támogatja a legjobb eredményeket elérő, a szakiskolában tanuló, illetve a hátrányos helyzetben lévő diákokat. Arra biztatok mindenkit, hogy igyekezzenek élni a lehetőségekkel. Az RMDSZ célja, hogy a lehető legtöbb romániai magyar diák részesülhessen ezekben a juttatásokban” ‒ idézi az RMDSZ közleménye Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkárt.

„Jó döntés volt az, hogy az ösztöndíjak átkerültek az Oktatási Minisztérium finanszírozásába, ahogyan azt az RMDSZ is javasolta, hiszen nagy volt az eltérés a települések között, a diákokkal szemben ez nem volt méltányos”

‒ hangsúlyozta Szabó Ödön képviselő, aki kiemelte, mindenkinek elérhető kell legyen az oktatás, ez azonban kötelezettséggel is jár, azaz a gyereknek valóban kell járnia iskolába azért, hogy az ösztöndíjhoz hozzájusson.

Kiválósági ösztöndíj I.

Havi 750 és 3000 lej közötti juttatást jelent. Olyan diákok részesülhetnek benne, akik a nemzetközi tanulmányi versenyeken, illetve az Oktatási Minisztérium által elismert nemzetközi sportvetélkedőkön I., II. vagy III. helyezést értek el.

Kiválósági ösztöndíj II.

Havi 700 lejes juttatást jelent, Az Oktatási Minisztérium által szervezett tantárgyversenyek I., II. illetve III. helyezettjei számára érhető el

Érdemösztöndíj

Havi 450 lejes juttatást jelent. Osztályonként a tanulók legkevesebb 30%-a részesülhet érdemösztöndíjban, az éves tanulmányi átlag csökkenő sorrendjében; a felvételi átlageredmény alapján a IX. osztályos diákok esetében; vagy a tanév első két tanulmányi moduljában elért eredmények alapján az V. osztályos tanulók esetében. Minden olyan diák megkapja az ösztöndíjat, aki 9,50 vagy annál magasabb éves tanulmányi átlagot ér el, akkor is, ha ezek száma meghaladja az osztály tanulóinak 30%-át. Érdemösztöndíjra jogosultak továbbá a nemzetközi tantárgyversenyekre készülő diákok szűkített csapatának tagjai; a megyei tantárgyversenyeken I., II. vagy helyezést elért tanulók; az iskolai tantárgyversenyek I. helyezettjei; az olimpiai sportágakban aranyérmet szerzett diák.

Szociális ösztöndíj

Havi 300 lejes juttatást jelent. Szociális ösztöndíjban részesülhetnek azok a diákok, akiknek a családjában az elmúlt 12 hónapban az egy főre eső jövedelem nem éri el az országos minimálbér 50%-át; árva, illetve félárva gyerekek; egyszülős családok gyerekei; sérültek.

Kiskorú édesanyáknak járó ösztöndíj

Havi 700 lejes juttatást jelent. Olyan édesanyák jogosultak rá, akik nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat középiskolai vagy gimnáziumi szinten.

Műszaki ösztöndíj

Havi 300 lejes juttatást jelent, olyan diákok számára, akik szakiskolákban folytatják tanulmányaikat. Az ösztöndíjban nem részesülhetnek azok a diákok, akik évet ismételnek, illetve a megengedettnél több igazolatlan hiányzást gyűjtöttek össze.

Arra kérik a szülőket, hogy ha gyermekeik bármelyik típusú ösztöndíjra jogosultak, érdeklődjenek az osztályfőnököknél, illetve az iskolák titkárságán.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!