Hirdetés

Figyelem, olvasás

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc

Szeptemberben van az olvasás világnapja. Jók ezek világnapok, mert felhívják a figyelmet bizonyos tevékenységekre vagy jelenségekre, és ennek apropóján a figyelem ráirányulhat bármire, ami része a mindennapi életünknek. No de mennyire, s milyen formában része az olvasás a mindennapi életünknek? Van, aki temeti a könyveket, azt mondják, hogy ma már nagyon kevesen olvasnak, főleg a fiatalok és gyermekek azok, akiket nehezen lehet rávenni, hogy kézbe vegyenek egy meséskötetet vagy ifjúsági regényt. Ezzel szemben pedig azt láthatjuk, hogy a könyvesboltokban eddig ismeretlen szerzők újabb és újabb könyvei jelennek meg, régi klasszikusokat adnak ki újra, és egyik könyv szebb a másiknál, a polcok roskadásig tele vannak. 
A magyar – magyarországi – olvasói szokásokról legutóbb a Tárki Társadalomkutatási Intézet végzett kutatást 2020-ban, amely szerint a magyar felnőttek 53 százaléka egyáltalán nem olvas könyvet, 47 százaléka viszont igen. Szakemberek szerint azonban, ha hosszú távon nézzük az olvasási szokásokat, akkor elmondható, hogy elképesztő fejlődés van, mert manapság sokkal többen engedhetik meg maguknak az olvasást, mint száz évvel ezelőtt. Olvasóközösségek épülnek, és a közösségi médiában több tízezren követnek szépirodalmat és olvasást népszerűsítő személyeket, például Juhász Annát, Ott Annát vagy Szabados Ágit. Irodalmi eseményeket szerveznek, író-olvasó találkozókat, amelyek népszerűek. Szóval lehet azt mondani, hogy téved az, aki temeti a könyveket?
Tény, hogy az olvasási szokásaink változnak. Rengeteg információ utolér bennünket, és a kisebb-nagyobb képernyőkön legfeljebb ugrál a szemünk, egyik címről a másikra, egy-két szót olvasunk el, kiemelt mondatokat, piros felkiáltójel mellett levő rövid szöveget, de azt is gyorsan, hogy minél hamarabb megtudjuk a lényeget. Válogatunk a témákban, van, amin át is siklik a szemünk, mert egyszerűen túl sok betű dől felénk mindenhonnan. 
Nem is csoda, hogy egyre többen panaszkodnak, hogy nem tudnak elmerülni az olvasásban, a figyelmük állandóan elkalandozik. Pedig az elmélyült figyelemnek számos jó hatása van, csak gyakorolni kell.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!