Hirdetés

A kockás hasú Barbie baba

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 2 perc

Szőke haj, piros arc, bájos mosoly, karcsú derék, vékony lábak és kockás has. Így néz ki a frissen piacra dobott Barbie baba. A babát övező siker 1959 óta megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor a plasztik nőci számos változáson esett át az évtizedek során. Az idő múlásának ellenére mindig a lányok kedvenc játékszere maradt. Évente milliónyi példányt adnak el belőle, hisz a tervezők folyton az aktuális divathoz igazítják a babák küllemét. Már az is elég baj, hogy Barbie-t csodanőként formálták meg, aki minden tekintetben a tökéletes testalkatot népszerűsíti, de ez az új divathullám, amivel nemrég szembesültem, teljesen megdöbbentett. 
Az Instagramon, egy semmiből felugró hirdetésben szerettek volna rávenni arra, hogy vásároljam meg a legújabb Barbie babát. A baba elképesztően kevés anyagból készült, testhezálló edzőruhában virít, mely engedni láttatja hibátlan láb- és karizmait, valamint kockás hasát. Csúcsponthoz ért a Barbie-evolúció. Mióta a mozikban, július 20-án megjelent a Barbie című vígjáték, azóta bármit el lehet adni, ami rózsaszín. Ez van, tombol a Barbie-láz, s ehhez nem kellett több egy sekélyes amerikai mozgóképnél, amely a világ egyik legnépszerűbb sztoriján, a Barbie-történeten alapul. Lássuk be, Barbie-val nehéz lett volna melléfogni. Nem a film ellen beszélek, inkább az nem fér a fejembe, hogy a babakészítők miért rugaszkodtak el ennyire az évtizedek óta ismert Barbie testképétől. Gyerekként imádtam a Barbie babámat – szívesen vittem bálokba, strandra vagy piknikezni, az edzőtermeket kevésbé szerette. Az új Barbie viszont csak edzeni jár, tömi magába a proteines készítményeket, és lemond a szórakozásról a fitneszcélok érdekében. Ha a hatvanas évek kertvárosi háziasszonya, a hetvenes évek dívája, a nyolcvanas évek első orvosi köpenyt viselő babája, majd a kilencvenes évek popsztárja mutatta az adott évtized szépségideálját, akkor 2023-ban minden nő leghőbb vágya, hogy izmos hasa legyen? 
Az új Barbie-külső kinek tetszik, kinek nem. Ízlés kérdése, hogy ki vásárol a lányának ilyen játékszert, és ki óvja a gyermekét a baba által reprezentált szépségideáltól. Amennyiben nekem vásárolni támad kedvem, a kockás hasú Barbie baba helyett inkább adok pénzt a plüss Kockás fülű nyúlért. Az legalább úgy rugaszkodik el a valóságtól, hogy az értékrendem határain belül marad.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!