Hirdetés

A folyékony kenyér Thaiföldön

Csermák Zoltán
Becsült olvasási idő: 3 perc
A folyékony kenyér Thaiföldön
Kánikula Fotó: Csermák Zoltán

Vízválasztó a napnyugta az angol gyarmati kultúrában, a gyarmati kolóniák bezárt­ságában megnyomorított ivócimborák általában addig bírták ki alkohol nélkül. A több évszázados trópusi szolgálat érlelte ki a szokást, hogy napközben legfeljebb csak zugban igyanak, s a kollektív alkoholizálással megvárják a napszálltát. Igen, a negyvenfokos melegben egy kiadós whiskyparti – a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hiányában – előrevetíthetett egy életre kiható agyvérzést.
Az említett jó szokást mindig szem előtt tartottam a trópusokat járva. Egy itallal néha kivételt tettem, ez pedig a sör volt.
Legtöbbször a Távol-Keleten Thaiföldön jártam, ott pedig igen kiváló folyékony kenyeret mértek. A királyságban a sörfőzés 1933-ra tekint vissza, ekkor adták ki az első engedélyt a már klasszikusnak számító, oroszlánt ábrázoló Singha sörnek. E nemes nedű királyi szimbólumos címkével kerül forgalomba.
Természetesen a komlót Európából hozatták-hozatják, de az ital elkészítéséhez felhasznált víz minőségét szigorúan szabályozzák. A neves itókát napjainkban mintegy félszáz országba exportálják, s a Távol-Keleten sokfelé tudtam élvezni kiváló zamatát. Ráadásul a szabványüvege 660 ml, így a nagy melegben egy palack kiadós élvezetet biztosít. A vállalat a promócióra is sokat áldoz: a híres Chelsea csapatot is szponzorálta.
No de azért van konkurenciája. A szintén thaiföldi Chang sör 1995-ben kezdte el karrierjét. Szintén egy állatot választott címerének, a vignettán két elefánt kacsingat egymásra. A futballra visszatérve, jelenleg ez a márka az Evertont támogatja.
Mindkét italhoz kellemes emlékeink fűződnek. Egy kiterjedt romterület bejárása után a nagyvárosok melegében vagy a tengerparton, egy üveg igazán megszépítette az ottlétet. Pedig az alkoholos üdítő nem olcsó, a szupermarketekben egy kisüveg 3-400, a már említett nagyobb kiszerelés 5-600 forintot kóstál. Ez az ottani keresetek ismeretében igencsak luxusnak számít. Természetesen európai sörök is kaphatók, de a magas vám miatt a vásárló igencsak elgondolkozik a megvételén. Talán egy kivétel volt. A Guinness sört Magyarországon aranyárban mérik, kvázi státuszszim­bólummá vált. Odakinn viszont egy volt az importsörök listáján, így az itthoni áraknál lényegesen olcsóbban lehetett betenni a bevásárlókosárba.
Mikor néha nosztalgia fog el a távol-keleti ország iránt, egy thai sörrel csillapítom vágyamat. A Chang itóka itthon is kapható, de megkérik az árát. Általában akkor veszek néhányat, mikor az egyik üzletláncban akcióban árusítják. Ilyenkor feleségemmel felbontunk egy dobozzal, s visszagondolunk az ott töltött szép napjainkra.
Az elmondottak illusztrációjaként elővettem a szekrényből a Chang feliratú trikómat, rátettem két példányt az említett seritalból, s a balatoni kánikulában ültem neki papírra vetni kizárólag felnőtteknek szóló gondolataimat.
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!