Hirdetés

Pénzen vásárolt tehetség

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc

Egyre többször látom, hogy tehetséges gyerekek vesznek el a süllyesztőbben, és olyan társaik érvényesülnek, akik tehetősebb háttérrel, de kevesebb tehetséggel és alázattal rendelkeznek a sport iránt. 
Utóbbiak talán azért érvényesülnek jobban, mert a háttérből szálakat mozgató, talán sportos múlttal egyáltalán nem rendelkező szülők taszítják előre. 
Nem szeretnék elítélni, megbántani senkit, így is szól a telefonom eleget. Viszont vannak dolgok, amelyek pár sort azért mégiscsak megérdemelnek. Vegyünk két idealizált példát. 
Tételezzük fel, hogy mindkét esetben tehetséges gyermekről van szó, és mindkét esetben a szülők megtehetik, hogy támogassák gyermeküket a profi karrier göröngyös útján. 
A variáns, amikor a szülők nem sportoltak, de presztízskérdést csinálnak abból, hogy gyermekeik minél jobb sportolóvá váljanak. A gyermekben megvannak az adottságok, a szülők a háttérből megadnak mindent. Viszont néha, abból kifolyólag, hogy a sportot nem élték gyermekkorukban, bizonyos viselkedési mintákat a pénzügyi világból kölcsönöznek. Ami azért időnként elgondolkodtató. Egyesek kontroll alatt szeretnék tartani a gyermek edzőjét, a gyermeknek meccs és edzés végén külön fejtágítót tartanak. Kérdés, hogy mennyire tesznek jót neki. Vajon tényleg ezt az utat kell járni? Újgazdagok, akikből hiányzik a sport iránti alázat, sajátosan értelmezik, semmibe veszik a sport írt és íratlan szabályait. Persze vannak esetek (sajnos), amikor az edző akar imponálni a pénzes szülőnek, és látványosan előtérbe helyezi egyik-másik gyermeket. 
B variáns, amikor a szülők sportoltak, és szeretnék, hogy gyermekeik nyomdokaikba lépjenek, vagy lehetőség szerint tovább, még feljebb az adott sportágban. Utóbbi esetben a szülő talán jobban tudja, mi az ő feladata, és az edző utasításait is tiszteletben tartja. Nem akar mindent jobban tudni, és a pályán kívülről is igyekszik egykori sportolói múltjának tapasztalatait hasznosítani. 
Természetesen, mint minden téren, vannak kivételek és árnyaltabb helyzetek, de időnként nem árt kissé elgondolkodni. Mit is akarok tulajdonképpen? Saját egómat növelni, vagy azt helyezem előtérbe, hogy gyerekem a lehető legjobb sportoló legyen, és ami ennél is fontosabb, a későbbiekben a társadalom megbecsült tagja, aki igazi sportoló pályán és azon kívül. A szülőktől látott mintát a gyerekek továbbviszik.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!