Hirdetés

Zakuszka-kisokos

Itt a zakuszkaszezon, a legtöbb háziasszony már legalábbis fejben összeállította, hogy miket fog tartalmazni az idei főztje. A piacok tömve a friss hozzávalókkal. Utánajártunk, mennyibe kerülnek idén az alapanyagok, és hogy vajon mi éri meg jobban: otthon készíteni, vagy megvásárolni a készterméket.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Zakuszka-kisokos
Gazdag áruválaszték várja a piacokon az őszi befőzésre vásárlókat. Olcsóbb a házi Fotó: László F. Csaba

Sokak szerint, az egyik legjobb dolog, ami a zöldségekkel történhet az, ha ízletes zakuszka készül belőlük. A nyár végi zöldségekből készített krémnek rengeteg változata ismert, és felhasználása is rendkívül sokrétű. Általában padlizsánból (vineta), paradicsompaprikából (gogos), hagymából és paradicsomléből készítik, de sok esetben hegyes piros paprikával (kápia paprika), paszullyal, tökkel, cukkinivel, murokkal, vagy épp gombával gazdagítva teszik el télire. Az elkészítés mellett a zakuszkának több fogyasztási módja van, általában kenyérre kenve fogyasztjuk, de szószként, húsok mellé, illetve raguk és egyéb ételek ízesítőjeként is megállja a helyét.

Alapanyagmustra

A csíkszeredai piacon érdeklődtünk, milyen áron adják a zakuszka hozzávalóit. A gogosnak átlagosan 8, a kápia paprikának 7, a hagymának 6, a paszulynak 16, a vinetának 4,50 lej kilója. Házi készítésű paradicsomlevet is találunk, ebből az egyliteres átlagban 8 lejbe kerül. 
Több boltban is utánanéztünk a hozzávalók árának, átlagosan a gogost 11, a kápia paprikát 9, a hagymát 3, paszulyt 15, vinetát 6 lejért vásárolhatjuk meg. Ha bolti paradicsomlével dolgozunk, az egyliteresért nagyjából 7 lejt kell fizetnünk, az egyliteres olaj ára pedig, a választott márkától függően, átlagban 8 lej. 

László F. Csaba
A piacon is megtalálhatjuk a zakuszkához szükséges zöldségeket


A hozzávalók megvásárlása után természetesen még többletkiadást jelent, ha gombával, tökkel, cukkinivel, sárgarépával dúsítva szeretnénk elkészíteni a zakuszkát. A gombafélék közül a rókagombát vagy a vargányát ajánlják leggyakrabban a háziasszonyok, de csiperkével és laskagombával is kitűnő lesz az eredmény. Ilyenkor az alapanyagot érdemes alaposan megpucolni, majd kevés, enyhén sós vízben megpárolni. Ha tököt, cukkinit vagy sárgarépát szeretnénk adni a zakuszkához, az nem igényel különösebb előkészítést, elég az elkészítés napján lereszelni vagy megdarálni.

Késztermékek piaca

Több piaci árus kínál házi készítésű zakuszkát a csíkszeredai piaccsarnokban, és gyakran a kézműves­vá­sá­rokon is, ez a legtöbb helyen 15 lejbe kerül, függetlenül attól, hogy vinetás, paszulyos, vagy mindkettő megtalálható benne. Ezeket átlagosan 3 vagy 3,4 deciliteres befőttesüvegekben vásárolhatjuk meg. A piacon az eladók több esetben is kiemelték, hogy termékük nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert.
A boltokban is több különböző márkájú zakuszkát találunk, ezek ára hét és húsz lej között változik. Az egyik gyártó a 300 grammos, vinetával dúsított zakuszkát hét lejért kínálja, egy másik a gombást, vinetást, paszulyost és csípőset szintén hét lejért. Egy jobb minőségűnek tűnő, paszulyos, vinetás, murkos, 300 grammos kiszerelésű zakuszka húsz lej, ennek rókagombával is dúsított társa pedig 21. Ezek összetételében minden esetben megjelenik a tartósítószer is.

László F. Csaba
Több piaci árus kínál házi készítésű zakuszkát. Tartósítószer-mentes

Mamarecept

Nagymamától érdeklődtem, hogyan készíti évről évre a zakuszkát. Mint elmondta: titka az előkészítés, és mivel ez több fázisból tevődik össze, ő általában két napra osztja a különböző munkafolyamatokat. Alapanyagot legszívesebben saját kertből válogat, de piacon vagy áruházakban is bevásárol hozzá, amikor szükséges. A zakuszka alapját képező paradicsompaprikát nem süti meg előre, frissen használja fel, ellenben még előző nap megsüti a vinetát, héját lehúzza, és a paszulyt is megfőzi.
Régen több családtaggal közösen főzték, nagy adagban, de az utóbbi években szerényebb mennyiség készül. Idén három kiló paradicsompaprikából, két kiló vinetából, fél kiló paszulyból, egy kiló hagymából készült zakuszka, egy liter házi paradicsomlé és ugyanennyi olaj felhasználásával. A zöldségpürét ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel ízesíti és befőzőporral tartósítja.
Ebből az alapanyag-mennyiségből nagymama nagyjából hét liter zakuszkát készített. Ezt az adagot három deciliteres befőttesüvegekbe adagolta, így 18 üveg telt meg.

Melyik éri meg jobban?

Mivel ma már rengeteg különböző ízesítésű zakuszkát vásárolhatunk helyi termelőktől és ipari gyártóktól is, feltevődik a kérdés, hogy érdemes-e otthon főzni ezt a finomságot? Nagymama alapanyagaival és a csíkszeredai piacon megtalálható zöldségek átlagáraival számoltuk ki, hogy mennyi egy három decilitres üvegnyi házi zakuszka ára.
A nagymama zakuszka-adagjához mintegy 65 lejbe került az alapanyag, így a 18 három deciliteres befőttesüveg zakuszka ára üvegenként 3,6 lej, ami még a legolcsóbb, hét lejes bolti termék árának is csupán a fele.
A zakuszka elkészítése hosszas folyamat és az otthon készült finomság árába nem foglaltuk bele az anyagbeszerzéssel, összeállítással, majd kavargatással eltöltött időt, a munkadíjat, az elhasznált gáz vagy energia mennyiségét, a munka során halmozódó mosatlant és az üres, frissen vásárolt befőttesüvegek árát sem. Arról nem is beszélve, hogy az otthon, szívvel-lélekkel készített zakuszka értéke nem mérhető pénzben.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!