Hirdetés

Törökbúza-labirintus Felsőboldogfalván

Udvarhelyszéken egyedülálló labirintust hoztak létre egy felsőboldogfalvi kukoricásban a Zeni Green Garden tájépítész vállalkozás munkatársai. A közel másfél hektáros labirintusban számos izgalmas feladattal készültek az ötletgazdák, a gyerekeknek Kukorica Jancsi kalandjai, a felnőtteknek furfangos kvíz segít a labirintusból való kitalálásban.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Törökbúza-labirintus Felsőboldogfalván
Fotó: Zeni Green Garden

Tájépítész vállalkozásként sokat gondolkoztunk azon, hogy mi lendíthetné előre mind a céget, mind a környéket, hogyan kerülhetnénk jobban a potenciális ügyfelek szeme elé, így született meg a kukoricalabirintus ötlete – nyilatkozta lapunk megkeresésére a Zeni Green Garden tájépítészettel és kertészettel foglalkozó cég alapítója, Pál János. – Mindenképp egy parkot szerettünk volna létrehozni, valami olyat, ami a környéken még nincs, bár próbálkozások voltak, egyik sem maradt meg, gondoltuk, hátha nekünk összejön – vázolta a labirintus létrejöttének körülményeit.
Elmondása szerint már tavaly akartak egy hasonló labirintust létrehozni, ám a projekt és a helyszín csak idén februárban kapott biztos alapokat.

– A területről néhány gazdával egyeztünk meg, övék a hely és a kukorica is

– mutatott rá.
Pál tapasztalatai szerint nem volt egyszerű megegyezni a gazdákkal, sokan szkeptikusan álltak hozzá, de végül sikerült olyan gazdákat találni, akikkel dűlőre jutottak.

– A labirintus nemcsak az eltévedés és kijutás öröméről szól

– jegyezte meg –, feladatok is segítik, vagy nehezítik a labirintusba érkezők útját.
Pál János szerint külön feladatokat állítottak össze a gyerekeknek és a felnőtteknek, előbbiek Petőfi Sándor János Vitéz című elbeszélő költeményének tematikáját követik, míg utóbbiak ravasz és becsapós kérdések halmaza, így minden korosztálynak izgalmas lehet a labirintusbeli út. 

– A nagyjából másfél hektáros területen hét játék segíti vagy nehezíti a barangolók dolgát, szerettük volna egy másik területtel is bővíteni a pályát, de a költségekbe már nem fért bele

– közölte Pál János, vázolva, hogy a tervek szerint két toronnyal is gazdagodott volna a pálya, ezeket kötélpálya kötötte volna össze egymással.

Hodgyai István
Fahidakon, bohókás feladatok közt egy kukoricásban. Egyedinek számít a környéken


Elmondta azt is, hogy egyszerre több csapat indulhat, viszont 15 percet hagynak minden indulás után, így elkerülhető, hogy az egyik csapat a másik útját követi.
A pálya üzemeltetője szerint, ha minden feladatot sikeresen teljesít a pályára érkező, és nem téved el, nagyjából fél óra alatt teljesíthető a labirintus, de van, aki egy óránál hosszabb idő alatt jut révbe.

– A pálya először csak labirintusnak indult, egy földméréssel foglalkozó cég kimérte a megtervezett pálya nyomvonalát, viszont mikor végigmentem rajta, unalmasnak találtam, ekkor érkezett a feleségem ötlete, hogy feladatokkal színezzük az útkeresést

– közölte Pál János.
Megjegyezte, hogy a felnőtteknek szánt kérdések és a gyerekek számára kihelyezett feladatpontok is feleségének, Vasas Enikőnek az ötlete.

– Ezt a kukoricást a medve nem szereti, így nem kell tartani tőle

– jegyezte meg humorosan Pál János, mikor arról kérdeztük, hogy a látogatóknak kell-e tartaniuk a medvével való esetleges találkozástól.
Elmondása szerint a területet idejében bekerítették villanypásztorral, és azt csak az út felőli oldalon veszik le, mikor látogatók érkeznek.
A pálya ötletgazdája szerint az iskolakezdést követően osztályok és óvodás csoportok jelentkezését is szívesen várják, hiszen a labirintus mellett gyerekbarát foglalkozásokat, mezítlábas parkot és kukoricaőrölő malomkövet is kipróbálhatnak a látogatók.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!