Hirdetés

Savanyúság-kisokos

Az ősz a befőzések ideje, a legtöbb konyhában rotyog a lekvár, és készülnek a vacsorák remek kiegészítői, a különböző savanyúságok is. A piacok tömve vannak friss hozzávalókkal, a savanyúságreceptek igen egyszerűek. Utánajártunk, vajon melyik éri meg jobban, otthon készíteni, vagy megvásárolni a készterméket boltban, piacon.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Savanyúság-kisokos
A lereszelt zöldségeket egy napig hagyjuk állni. Télen is hasznos tápanyagforrás Fotó: Veres Nándor

Ősszel is érdemes sok olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, melyeknek épp szezonja van, de ezeket a finomságokat ne csak frissen együk, jó, ha gondolunk a télre is, ez az évszak egyébként is a befőzések ideje. Az őszi befőzések között kiemelkedő mennyiségben teszünk el savanyúságokat, mint az ecetes uborka, paprika, paradicsompaprika (gogos), csípős paprika, kovászos uborka, káposztával töltött paradicsompaprika, vagy vegyes savanyúság, csalamádé.
Ebben az évszakban a konyhák zöme édes lekvártól és savanyúságtól illatos, a háziasszonyok általában nem csupán egyféle ízletes lekvárt és savanyúságot tesznek el, ugyanis ezek tavaszig ki kell tartsanak. Szinte minden háztartásban javában zajlik a befőzés, előkerülnek a féltve őrzött, régi családi receptek, az interneten pedig sok újdonságot is találhatunk. Nálunk idén a zakuszka és különböző lekvárok mellett a „savanyú részlegen” savanyú uborka és csalamádé készült.

Alapanyagmustra

Elsőként a csíkszeredai piacon mértük fel a különböző savanyúságok hozzávalóinak árát. Az apró uborka kilónkénti ára átlagosan 5,50 lej, a káposzta kilója 4,50, hagyma 6, a kápia paprika 7 lejbe kerül. A boltokban átlagosan 4,50-ért vásárolhatunk apró uborkát, a káposzta kilója 3 lej, a hagyma 3, a kápia paprika pedig 9 lejbe kerül.
Ha házilag készítenénk e­ce­tes uborkát vagy csalamádét, sóra, cukorra, ecetre, tartósítószerre és különböző, ízlés szerinti fűszernövényekre is szükségünk lesz. 

Savanyúságok piaca

A csíkszeredai piaccsarnokban több árus is kínál házi készítésű savanyúságokat, befőttesüvegekben és kimérős változatban is. A kimérős ecetes uborka kilója tíz lej körül van, az üveges változat átlagára 13 lej. Hasonlóképpen, a kimérős csalamádé kilója 9,50 lej, üvegben 12 lejért vásárolhatjuk meg.
Emellett kimérős, vágott káposztát és ecetes zöldparadicsomot is átlagosan 9,50 lejért találunk, de választhatunk sós uborkát 11 lejes átlagáron, vagy egész fej savanyított káposztát 6,50-ért. Az egyik piaci eladó elmondta: a paprikafélék mindig drágábbak, a kimérős ecetes paradicsompaprika átlagára 22, a káposztával töltött pirospaprika pedig közel húsz lej.
A boltokban általában hét deciliteres befőttesüvegekben találunk ecetes uborkát, ezekhez, az eltett zöldség méretétől és a gyártótól függően, átlagosan 9 lejért juthatunk hozzá. Ezt nagyobb kiszerelésben is megtaláljuk, a négykilós, vödörben megvásárolható ecetes uborka átlagosan 37,50 lejbe kerül. A hét deciliteres üvegben található vegyes vágott savanyúság szintén a márkától függően, átlagosan 5 lej.

Hodgyai István
Házi savanyúságok a piacon. Bőség

Mamarecept

Nagymamánál idén ősszel ecetes uborka és csalamádé került a polcra. Előbbit hagyományosan készítette, az uborkákat megmosta, majd nem túl szorosan befőttesüvegekbe helyezte, mellé csombort, kaprot, mustármagot tett és hideg levet készített. A lé sóból, cukorból, vízből készült, ehhez keverte a tartósítószert, majd feltöltötte a tömött üvegeket. A jól lezárt üvegek ezután dunsztba kerültek, és egy vízzel teli lábosba helyezve fél óráig gőzölte.
A csalamádéhoz uborkát, káposztát, hagymát és paprikát használt. A káposztát és uborkát lereszelte, a hagymát és paprikát apróra vágta, majd mindent egy tálba tett. Sózta, cukrozta, borsozta, a tartósítószereket és ecetet is ráöntötte, majd jól összeforgatta. Egy napig állni hagyta, közben néha megkeverte. Másnap befőttesüvegekbe helyezte és a zöldségek által engedett levet is rátöltötte.

Melyik éri meg jobban?

A nagymama által használt adagokkal és a csíkszeredai piacon található alapanyagok átlagáraival számoltuk ki, hogy melyik éri meg jobban: piacon vagy boltban megvenni, vagy otthon eltenni a savanyúságokat? Az ecetes uborkához nagyjából egy kiló apró uborkát használt, ehhez adott egydecis pohárban kimért ízesítőket, egy deci sót, két deci cukrot és négy deci ecetet kevert össze, amit szinte egy liter vízzel hígított, így nagyjából egyliter lé lett. Ehhez kevert fél csomag tartósítószert is, így két darab hét deciliteres üveg telt meg. Mindent összeszámolva nagyjából nyolc lejbe kerültek az alapanyagok, így egy befőttesüveg házi ecetes uborka négy lej.
A csalamádéhoz két kilogramm uborkát, ugyanennyi káposztát, egy kilogramm hagymát és egy kilogramm paprikát, egy kilogramm cukrot, hét dekagramm sót, három deciliter ecetet, egy kávéskanál nátrium-benzoátot és egy kávéskanál borként használt. Az elkészült csalamádé végül nagyjából tíz darab hét deciliteres befőttesüvegben fért el. Nagymama csalamádéjához körülbelül 37 lejbe kerültek a felhasznált alapanyagok, így a tíz darab hét deciliteres befőttesüveg vegyes savanyúság ára darabonként 3,70 lej.
A számok alapján most is kiderült, hogy a savanyúságot is jobban megéri otthon, házilag elkészíteni, ugyanis egyik összeállítása sem bonyolult vagy hosszas folyamat, és így még biztosabbak is lehetünk abban, hogy valóban mit is tartalmaz. Az otthon készült termék árába most sem foglaltuk bele az anyagbeszerzéssel, összeállítással eltöltött időt, a munkadíjat, az elhasznált gáz vagy energia mennyiségét, a munka során halmozódó mosatlant és az üres, frissen vásárolt befőttesüvegek árát sem.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!