Hirdetés

Otthonossá és bensőségessé tennék az épületet

Számos korszerűsítési munkálatot végeztek az elmúlt években a Székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Egyházközség épületein, hogy otthonossá és költséghatékonnyá tegyék azokat. Most a Kriza János szeretetotthon felújításával folytatják a munkát.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Otthonossá és bensőségessé tennék az épületet
Felújítás alatt az épület. Időszerű Fotó: Simó Sándor

Nagyszabású felújítási munkálatok kezdődtek el a Székelyudvarhelyi Belvárosi Unitárius Egyházkör Kriza János nevét viselő szeretetotthonában. Az épület nagytermére már igencsak ráfért a korszerűsítés. Simó Sándor, az egyházközség lelkésze elmondta, a szeretetotthon épületét 1948-ban államosították és 2005-ben szolgáltatták vissza az egyháznak. Az évtizedek alatt az egyik gyár közösségi klubbot működtetett benne, de nagyobb javításokat egyáltalán nem végeztek az épületen.


Hirdetés


Az egyházközség 2018-ban látott hozzá az épület korszerűsítéhez, mosdókat építettek, felújították a gyülekezeti konyhát és a fűtésrendszert is korszerűsítették. A gázégő mellett két hőszivattyút is üzembe helyeztek, pályázati pénzekből pedig a nyílászárókat is sikerült kicserélni. A tavaly teljes egészében felújították az épület tetejét, kicserélték a léceket, és a cserepeket is átforgatták, valamint újakkal pótolták a hiányzókat, és napelempannókat is felszereltek. Az elmúlt év decemberében sikerült egy öt kilowattos napelemrendszert beüzemelniük saját forrásaikból, hogy költséghatékonyabbá tegyék az épületet.
A lelkész elmondta, a szeretetotthon szinte mindennap használatban van, kedden és csütörtökön gyógytornát tartanak idős személyeknek, de tánccsoportok is rendszeresen próbálnak a teremben, és a nagyobb gyülekezeti, egyházi rendezvények helyszíneként is ez a terem szolgál, így igencsak szükséges volt már a felújítás.

Simó Sándor
Az egyházközség a helyi önkormányzat kiírására pályázott sikeresen, és nyert el támogatást 26 400 lej értékben. Ebből a színpadot újítják fel, újrafestik a hajópadlót, karzatot és feljáratot készítenek, szigetelik a tetőt, de a falakat is lecsiszolják, kijavítják, ahol salétromos volt. Simó Sándor hozzátette, az elnyert támogatás nem elég az egész nagyterem felújítására, éppen ezért saját erőből, esetleg kölcsönből igyekeznek pótolni a hiányt és rendbe tenni a szeretetotthont. 

– Szeretnénk felújítani az egész termet, hogy szép és modern legyen. Eddig is megtettük, ami tőlünk telt, és reméljük, ezúttal is sikerül

– adott hangot reményének a gyülekezet lelkésze.
A felújítási munkálatok két héttel ezelőtt kezdődtek és a tervek szerint karácsonyig be is fejezik. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!