Hirdetés

Köztéri szoboravató, képzőművészeti tábor és évfordulós ünnep

Szoboravatóval, képzőművészeti kiállítással ünnepelték a Sövér Elek Alapítvány harmincadik évfordulóját Gyergyóalfaluban. A vasárnapi ünnepség részeként sajátos történettel rendelkező köztéri alkotással és a Vadárvácska táborban alkotó képzőművészek munkáival gazdagodott a település, amely több mint harminc képzőművészt adott a világnak.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Köztéri szoboravató, képzőművészeti tábor és évfordulós ünnep
Újabb köztéri szobor ékesíti Alfalut. A festő Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A vasárnap déli ünnepség Izsák Márton szobrászművész alkotásának leleplezésével kezdődött: az Új Galéria előtti parkban elhelyezett alkotás a település képzőművészeivel szembeni tiszteletet jelképezi.

– Tizenöt évesen a marosvásárhelyi művészeti iskola tanulója voltam, s az akkori igazgató, Izsák Márton mintázott meg: közel fél éven át többször álltam modellt az alkotáshoz az 1950-es években ennek a fantasztikus tanárnak, akitől fontos szellemi útravalót kaptak tanítványai. Az alkotás a műtermében maradt hosszú évekig, majd amikor felszámolták azt a helyet, nekem adták a kis szobrot, s én úgy gondoltam, legjobb helye Gyergyóalfalu képzőművészeti gyűjteményében lesz – beszélt az alkotás történetéről Márton Árpád gyergyóalfalvi születésű festőművész. Hozzátette: büszke arra, hogy az egykori emeletes iskola bejáratától jobbra kapott helyet az alkotás, így jelképesen visszatért ide.

A szobor leleplezését követően az Új Galériában megnyitották a 18. Vadárvácska Alkotótáborban készült alkotásokból álló kiállítást.

Boncina-Székely Szidónia

A Sövér Elek Alapítvány által évente megszervezett táborban neves képzőművészek alkottak idén is, munkáikkal gazdagítva a települést. Gál Mihály egyesületi elnök Balázs Józsefnek, Csutak H. Leventének, Forró Ágnesnek, Gergely Erikának, Kiss Leventének, Kőrösi Antalnak, Márton Árpádnak, Miholcsa Dávid Lehelnek, Miholcsa Józsefnek, Nagy Dalmának, Orbán Endrének, Petrovics Istvánnak, Sajgó Ilonának, Simó Enikőnek, Szilágyi Imolának és Vargyas Ildikónak adott át emléklapot, emellett emlékplakettel köszönte meg a támogató szervezeteknek, magánszemélyeknek, az egyesület egykori és jelenlegi tagjainak a munkáját.

A kiállítást Balázs József festőművész nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy az évről évre Alfaluba visszatérő képzőművészeknek köszönhetően értékes munkák születnek, különös tekintettel a köztéri alkotásokra, amelyek minden falubelinek és látogatónak jelzik az itteni művészeti élet gazdagságát.

A most felavatott köztéri szobor melletti két alkotás, Kiss Levente kompozíciói is üzennek: a szántó-vető ember iránti tisztelet fontosságát, a szövő-fonó alfalvi asszonyok munkájának dicséretét, hiszen ez a földművelésből élő, Istennel szoros kapcsolatban lévő település harmincnál több képzőművészt adott a világnak – emelte ki Balázs József.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!