Hirdetés

Kettős ünnep az oktatási intézmény átadója

Az, hogy Székelyföldön óvodákat, templomokat újítanak fel közös erővel, illetve újakat építenek, azt bizonyítja, hogy az itt élő magyarság jövőt képzel el magának és itthon, szülőföldjén akar boldogulni – emelte ki Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken délután a felújított kászonjakabfalvi iskola és óvoda ünnepélyes átadóján.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc perc
Kettős ünnep az oktatási intézmény átadója
Fotó: Bíró István

Veress Sándor-Levente helyi plébános köszöntőjével kezdődött a kászonjakabfalvi Dr. Kovács Irén Óvoda és a Dr. Pataki Imre Általános Iskola ünnepélyes átadója. Az áldás után András Ignác iskolaigazgató szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében kiemelte: kettős ünnepere gyűltek össze, hiszen éppen húsz évvel ezelőtt tartották az oktatási intézmény névadó ünnepségét.

Bíró István

– Ünnep azért, mert a kászonjakabfalvi oktatás írott történetének 346. tanévét egy olyan iskolában kezdhették meg gyermekeink, amelyhez hasonló – büszkén mondhatjuk el – nincs jelenleg a környéken – mutatott rá az intézményvezető. Hozzátette: a közelmúltban felújított iskolaépületet 1903 és 1908 között építették, a feljegyzések szerint akkor a magyar kormány 7000 koronával járult hozzá a kivitelezéshez.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint az, hogy Székelyföldön óvodákat, templomokat újítanak fel közös erővel, illetve újakat építenek, azt bizonyítja, hogy az itt élő magyarság jövőt képzel el magának, és itthon, szülőföldjén akar boldogulni.

Bíró István
– Remélem azt, hogy Kászonjakabfalva, ahol valamikor jóval többen éltek, mint most, újra megkapaszkodik, egyre többen vállalnak gyermeket, és eléri azt a lakosságszámot, amelyet a régmúltban magáénak tudott – tette hozzá Potápi.

Megjegyezte: a magyar kormány 2016-ban indította a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programját, elsősorban azzal a céllal, hogy a szórványvidékeken élő magyar gyermekek, illetve a vegyes házasságban született gyermekek magyar óvodába járhassanak. A programba végül bevonták a tömbmagyarságban lévő óvodákat is, így a folyamat végére a Kárpát-medence magyarok lakta területein a felújított, illetve az újonnan épített oktatási intézmények száma megközelíti az ezret.

Bíró István
A résztvevőket András Zoltán, Kászon község polgármestere és Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke is köszöntötte.

A kászonjakabfalvi iskola- és óvodaátadó ünnepséget a helyi gyermekek előadása színesítette.

Bíró István

A felújított épületben 44 iskolás és 20 óvodás gyermek tanul. A közelmúltban végzett beruházást a magyar kormány hatmillió forinttal támogatta, az önkormányzat 200 ezer lejt biztosított.

Bíró István

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az iskolaavató után Tusnádfürdőre utazott, ahol szintén a magyar kormány támogatásával épülő új óvoda alapkövét tették le.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!