Hirdetés

Itt tart jelenleg az úzvölgyi katonatemető ügye a legutóbbi rendbontás után

A hadsereg napjának ünneplésére gyűltek össze alig egy hete, vasárnap délután az úzvölgyi temetőben a Calea Neamului Egyesület és az Ortodox Testvériség nacionalista szervezetek tagjai. A hatóságok, csakúgy, mint legutóbb, a fakeresztek állításakor, ezúttal is tétlenül nézték a rendbontókat. Birtalan Sándort, Csíkszentmárton polgármesterét és Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét arról kérdeztük, hogy milyen intézkedéseket tettek válaszul az Úzvölgyében történtekre.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Itt tart jelenleg az úzvölgyi katonatemető ügye a legutóbbi rendbontás után
A magyarság ellen elkövetett bűncselekmény Úzvölgyében. Archív Fotó: Veres Nándor

A megyeelnök elítélte és elfogadhatatlan tartja azt, ami a múlt héten történt a katonatemetőben, mind a nacionalisták, mind a hatóságok részéről. Az elöljáró ismét levelet írt a Belügyminisztériumnak, a Hargita megyei rendőrségnek és a Hargita megyei csendőrségnek. 

– Korábbi leveleinkre sem válaszoltak, így ezúttal erre is külön megkértem, hogy lehetőleg válaszoljanak. A hatóságok részéről már többszöri alkalom, hogy nem avatkoztak be, illetve hagyták, hogy gyűlöletkeltésig fajuljon az egész. Ami vasárnap a katonatemetőben történt, az teljes egészében kimeríti a bűncselekmény fogalmát

– mondta a megyeelnök. Hozzátette: Csíkszentmárton községgel közösen arra kérik a hatóságokat, hogy azonosítsák az elkövetőket, és vonják felelősségre őket. A nacionalista szervezetek tagjai a temetőszabályzatot sem tartották be, sőt a büntető törvénykönyv néhány részében foglaltak alapján bűncselekményt követtek el. 

Feljelentés

Borboly hangsúlyozta: bűnügyi feljelentést tettek a csíkszeredai ügyészségen. Az ügyre vonatkozó teljes dokumentációt Hargita Megye Tanácsa állította össze, amelyet a csíkszentmártoni elöljáró is aláírt – mondta a megyeelnök. Hozzátette: számos más levelezést is folytatnak, de addig nem szeretne elárulni semmit, amíg nem jártak eredménnyel. – Kelemen Hunornak, az RMDSZ szövetségi elnökének az Úzvölgyében történtek kapcsán tett állásfoglalása hasznos, és segíti azt, hogy az atrocitásokat napirenden és kellő figyelemmel kísérjük, hogy azokat ne lehessen eltussolni. Magyar Leventének, Magyarország külgazdasági államtitkárának köszönjük, hogy az ügyre az anyaországból is figyelmet fordítsanak – emelte ki Borboly. Hangsúlyozta:

az ügy végre országos visszhangot kapott, és abban bízik, hogy a szélsőséges szervezetek hamarosan kifulladnak. Ezen dolgoznak továbbra is, sőt jövő héten a megyei tanács további lépéseket tesz majd a katonatemető ügyében. 

Válaszokra várnak 

A megyeelnök kifejtette: a megyei tanácson belül, Csíkszentmártonnal együttműködve külön apparátus dolgozik Úzvölgyéért. Fontos lenne választ kapniuk a Belügyminisztériumtól, hogy miért hagyták eddig fajulni a dolgokat.


Hirdetés

– A betonkeresztek eltávolítását követően fakereszteket állítottak, pedig a temető szabályzata értelmében ünnepség után senki semmit nem hagyhat a temetőben. Mégis zászlókat és egyebeket hagytak ott. Nekünk továbbra is az a lehetőségünk maradt, hogy kérjük az igazságszolgáltatás, a rendfenntartó szervezetek határozott fellépését – nyomatékosított Borboly. Hozzáfűzte: valamennyi lehetőséggel élni fognak parlamenti úton is. Mint mondta:

tudni szeretné, hogy Romániában két törvény létezik, vagy egy. Külön egy azoknak, akik galád módon feldúlják a temetőt, következmények nélkül, és van még egy azoknak, akiknek a temetőhöz joguk van, a szervek mégis tétlenül nézik az elkövetőket?

– Ez nem mehet a végtelenségig, ezért lépéseket teszünk. Amiről a sajtó kevésbé beszél, de valószínűsíthető, hogy azért is fordulnak elő ilyen gyakorisággal atrocitások, mert most zajlik a határper Dormánfalva és Csíkszentmárton között, és így szeretnének megfélemlíteni, hatást gyakorolni ránk, nos, ez nem fog sikerülni, mi a jogszerűségben hiszünk – szögezte le a megyeelnök. 

Visszafogott nyilatkozat 

Birtalan Sándor, Csíkszentmarton polgármestere az Úz-völgyében történt incidens kapcsán röviden ennyit mondott: a megyeelnökkel közösen ismételten megtették a feljelentést. 

Levettem a zászlórúdon felejtett zászlójukat, és keressük annak lehetőségét, hogyan tudjuk teljesen törvényesen, illetve technikailag kivitelezni a terület bekamerázását. A temetőszabályzat betartatása fontos

– tette hozzá a polgármester.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!