Hirdetés

A nagyok klubjában a Sapientia – EMTE

A tizennegyedik helyet foglalja el a Sapientia – EMTE a Metaranking hazai legjobb harmincegy egyetemet rangsoroló listáján. Többek között erről, illetve a felsőoktatási intézmény jövőbeni fejlesztéseiről számolt be hétfői sajtótájékoztatóján az egyetem vezetősége.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 5 perc
A nagyok klubjában a Sapientia – EMTE
Kortárs sajtótájékoztató. Egyszerre személyes és online Fotó: László F. Csaba

Tíz évvel ezelőtt, 2012-ben akkreditálták a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemet. A felsőoktatási intézmény ettől a pillanattól a hazai nemzeti felsőoktatási hálózat szerves része lett – emelte ki hétfői online sajtótájékoztatón Tonk Márton, az egyetem rektora. Úgy fogalmazott, a Sapientia az elmúlt tíz esztendőben a nemzeti felsőoktatási hálózat megkerülhetetlen intézményévé vált. Állítását többek között azzal is indokolta, hogy az egyetemet idén tavasszal az ötévenkénti akkreditációs folyamat során a Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) a legmagasabb minősítési kategóriába sorolta, illetve néhány nappal ezelőtt a hazai egyetemeket rangsoroló idei Metarankig Universitar rangsorán a Sapientia igencsak előkelő helyet foglal el.

– Egy egyszerű mondattal élek: talán nem szerénytelen, és a tényekkel sem ellenkező, ha úgy fogalmazunk, a 2022-es Metaranking elsődleges üzenete számunkra, a Sapientia – EMTE számára, hogy az egyetem ott van a nagyok klubjában. Miért mondom, hogy ott vagyunk a nagyok klubjában? Mintegy száz olyan felsőoktatási intézmény működik Romániában, amely az ilyen típusú rangsorok része. Ez a rangsor, amely a kiválósági eredményeket, kutatásokat, oktatást és közösségi szerepvállalást veszi figyelembe, a száz intézményből harmincegy egyetemet jegyez. A többit, a közel százig, nem tartalmazza. A harmincegy intézmény között vannak az ország nagy hagyományú, nagy és jól ismert egyetemei az ország minden részéből, és nagy örömünkre szolgált, hogy első ízben jelent meg a Sapientia – EMTE ebben a rangsorban, a pontszámok alapján a harmincegy között a tizennegyedik pozíciót foglalja el – mondta Tonk Márton rektor, aki arról is beszámolt, hogy nyáron engedélyt kaptak az egyetem sepsiszentgyörgyi  tanulmányi központjában létesítendő sport- és edzőszakra, illetve arról is tájékoztatott, hogy a múlt hónap elején a Sapientia Alapítvány Kuratóriuma arra kérte az egyetem vezetőségét, hogy az új tanév elejére történjen meg a felsőoktatási intézmény negyedik önálló karának létrehozása. Eszerint jövő év őszétől önálló karként fog működni a jelenlegi sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ.

– Ezzel a négy pilléren, négy fontos régión álló Sapientia-hálózat ki is épül, és az a szándék valósul meg, amelyet húsz esztendővel ezelőtt, az egyetem megalapításakor megfogalmazott stratégiák is tartalmaztak, hogy Románia, Erdély négy nagy meghatározó megyéinek a központjaiban alakuljon ki az önálló erdélyi magyar felsőoktatásnak, a Sapientiának az intézményi struktúrája – hangsúlyozta a rektor.

Farkas Csaba informatikai hálózatokért és kommunikációért felelős rektorhelyettes az egyetem digitális fejlesztéseiről számolt be. Elmondta: tavaly új weboldalt készítettek, idén februárban korszerű felületet biztosítottak az akkreditációs bizottság munkájának megkönnyítésére, idén júniusban az Országos Helyreállítási Terv pályázatán 2,4 millió eurót nyertek a számítógépes géppark felújítására és különböző szoftverek beszerzésére. Ugyancsak az említett összegből készítik el és szerelik fel a Csíkszeredai Kar planetáriumát, a marosvásárhelyi kar és a sepsiszentgyörgyi központ részére 3D-s nyomtatókat és drónokat vásárolnak, illetve korszerűsítik a Kolozsvári Kar filmes és fotós eszköztárát. Szintén a pályázati úton elnyert összegből vásárolnak korszerű szkennereket és digitalizálják az egyetem könyvtárának állományát.

Balog Adalbert tudományos rektorhelyettes a saját oktatóik díjazásáról számolt be. Rámutatott: pályázati úton pluszdíjazásban részesítik a rendszeresen publikáló oktatókat. Megjegyezte: idén ötven publikáció jelent meg a különböző nemzetközi szakfolyóiratokban, felületeken. Úgy fogalmazott: ez is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Sapientia megkerülhetetlen intézménnyé vált az országos és a nemzetközi egyetemi rendszerben.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!