Hirdetés

Befürödnek a tejtermelők

Tavaly év végén kedvezőbb volt, most már kétségbeejtő a tejtermelő gazdák helyzete a térségben. Véleményük szerint kormánytámogatás nélkül kicsi az esélye annak, hogy piacon maradjanak. A tej fogyasztói ára mérséklésének a vásárlók örvendenek, a termelők kevésbé.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 8 perc
Befürödnek a tejtermelők
Gazdag tejválaszték a boltokban. Olcsóbb az importtermék Fotó: Hodgyai István

Május elején lépett érvénybe a termelők és a kiskereskedők közötti megállapodás, amely átlagban 20 százalékkal csökkenti a tej árát. Bár a kiskereskedőkre és a feldolgozókra nem kötelező érvényű a megállapodás, mégis nagy számban csatlakoztak a kormány kezdeményezéséhez, így a friss hazai tej árának csökkenése bizonyos termékek esetében akár a 34 százalékot is elérheti. Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke korábban a közmédiában arról számolt be, hogy az árcsökkenés nem érintheti a tejtermelő gazdákat, a hazai termékek fogyasztásának ösztönzésével pedig a kereslet növekedni fog, és a helyi termelők többet fognak eladni. Ez az ármódosítás viszont egyelőre nem kedvez a régióbeli tejfeldolgozóknak és tejtermelő gazdáknak, ugyanis a sokkal alacsonyabb áron vásárolt külföldi tej nagy nehézségeket okoz számukra.
Tejfeldolgozót, tejtermelő gazdát és nagykereskedést is felkerestünk a témában, s mint kiderült, jelenleg kedvezőtlen a tejtermelők gazdák helyzete, ez pedig jelentős állományleépülést okozhat a gazdaságokban.

Hodgyai István
Hullámokban jön az árcsökkenés. A helyzet kritikus

Tönkreteszi a piacot a nyugati tej

Tavaly nagymértékben emel­kedtek a beszállítói árak mind a tej, mint az adalékanyagok, a csomagolóanyagok és egyéb szolgáltatások árának esetében – számolt be megkeresésünkre Magyari Piroska, a Gordon Prod. Kft. ügyvezető igazgatója.
Elmondta, az, hogy az ener­giaárak és szolgáltatások is megdrágultak, csak a termelésben 50 százalékos költségemelkedést okozott, ezért a tej árát 53 százalékkal kellett növelniük. Állítása szerint a tejtermékek magas ára miatt megcsappant a vásárlóerő, és a tejgyárak készletei megnövekedtek ennek következtében.
– Idén a tejpiac teljesen megváltozott, főként azért, mert nyugatról beözönlött az olcsó tej, és a tejtermékek maguk után vonták a tejár csökkentését – fejtette ki.
Magyari Piroska arra is kitért, hogy környékünkön nagyobb a konkurencia a tejbeszállítás terén, mint az ország más területén, viszont a termékeket ugyanazon a piacon kell értékesíteniük, így folyamatosan versenyben vannak az olcsóbb nyugati tejjel.
– Teljesen meg kellett változtatnunk cégünk működési stratégiáját. Az a szerencsénk, hogy több lábon állunk, nemcsak friss termékeket, sajtokat, ömlesztett sajtokat állítunk elő, hanem az uniós piacról beszerzett termékeket is forgalmazunk, amit darabolunk, szeletelünk, és így átcsomagolva for­ga­lmazunk – számolt be az ügyvezető igazgató. – Most az jár jól, aki külföldről megveszi a tejet, és nincs sok helyi beszállítója. Nekünk nagyjából 1200 helyi termelőnk van, 141 helyről szállítjuk be a tejet, próbálunk a gazdák felé tartani az árat – fűzte hozzá.
Magyari Piroska szerint a több lábon álló tejfeldolgozóknak bár nehéz a helyzete, mégis a tejtermelők és a tejszövetkezetek vannak a legnagyobb bajban, rajtuk pedig a kormány kellene segítsen.
– Hatalmas teher nehezedik a gazdák vállára, nekünk két farmunk van, de mindkettő veszteséges – panaszolta Magyari, megjegyezve, hogy tejet csak 100 kilométeres körzetben értékesítenek, mert azon túl már nem éri meg.

Hodgyai István

Van, aki lehúzta a rolót

Tavaly ősszel egészen jó volt a tej felvásárlási ára, 2,8 lejben vitték, az idén a legutolsó ár literenként már csak 1,8 lej volt – nyilatkozta Fancsali Árpád, Székelyfancsalban élő tejtermelő gazda.
Mint mondta, a tavaly év végi árból viszonylag jól fent lehetne tartani még a gazdaságokban a termelést, de a tej beszállítói árának csökkenése nagy gondot okoz a gazdáknak. Beszámolt arról is, hogy a közel negyven fejőstehén fenntartására nagyjából 600–600 lejt kell víz- és villanyszámlákra fordítani havonta, erre még rájön az üzemanyag – ami nyáron hetente 300-400 litert jelent – és a gépek amortizációja, ami kár esetén több ezer euró is lehet.
– Egy évre 2500 liter gázolajra ad ártámogatást az állam, ez azt jelenti, egy literre 1,7-1,8 lej értékű támogatást kapunk, de ez a mennyiség – ha nem több – el is fogy – jegyezte meg.
A gazdát a fejőstehenek után járó 100 eurós támogatásról is kérdeztük, de mint mondta, ezt még nem kezdték folyósítani.
– Minden apró bani számít, de az a száz euró negyven állatnál mire elég, mikor csak egy használt fejőgép 5 ezer euró, és a tejszállító csöveket rendszerességgel cserélni kell – tette fel a költői kérdést a gazda.
Véleménye szerint, csak amíg az államtól kapnak támogatást és árkedvezményt, lehet fenntartani a gazdaságot úgy, hogy megálljon a lábán.
– Ha a támogatásokat csök­kentenék, vagy nem adnák meg, teljes csőd lenne az egész gazdálkodás – sóhajtott fel a gazda, rámutatva, hogy Brassó megyében már hallott olyan termelőről, aki abbahagyta tevékenységét. – Meg lehet nézni, hogy tizenöt évvel ezelőtt hány farmot indítottak a környéken, mostanság egy sem indul, s ami van is, nehéz fenntartani – mutatott rá a gazda, aki szerint az uniós szabályozások sem könnyítik, inkább akadályozzák a termelők tevékenységét.

A polcokon a helyzet változatlan

A tejárak piaci hatásáról az Elan Trio Kft. vezetőségét is megkerestük. Mint közölték, nagyon jó kapcsolatot ápolnak a tejfeldolgozó üzemekkel és a kiskereskedőkkel, ezért számukra is fontos kérdés a helyi termelők jóléte és biztos megélhetése. Tankó Ágnes termékmenedzser szerint, ahogy a tejárak megnövekedésére, úgy más termékre is jellemző, hogy a piacon megjelenő hatás az akciós termékek megvásárlására ösztönzi a vásárlókat.
– A világjárvány óta a legtöbb vásárló tudatosan szerzi be a szükséges árucikkeket, a legtöbb vásárlónál a ritkább, nagyobb bevásárlás jellemző, amikor listával érkezik és megfontoltan vásárol – közölte Tankó Ágnes.
Mint mondta, bizonyos esetekben akciókkal, vagy egy jó játékkal meg tudják nyerni a vásárlókat, nem jelent számottevő változást a vásárlás mértékét tekintve.
– Az akciókról való döntést mindig a beszállítóval közösen hozzuk meg, a szezonalitás és a különböző trendek függvényében – szögezte le.
Állítása szerint a tejkereslet az ünnepek előtt növekszik meg, amikor a vásárlók tömegesen kezdenek süteményeket sütni, máskor mérsékelt a kereslet.
A kormány által javasolt tejár-megállapodással Tankó Ágnes csak annyit mondott: ide hullámokban fog ez eljutni, de az, hogy milyen hatásokat fog eredményezni, még előre nem látható.
A kereskedőt az importból származó tejféleségek forgalmazásáról is kérdeztük, mint közölte, vállalatukhoz csak az UHT tejek érkeznek Magyarországról, a polcokon található ivótej mind helyi termelőktől származik. Ugyanakkor megjegyezte, a helyi tejüzemek döntése, hogy termékeiket hazai vagy külföldi tejből állítják elő, a vásárló a terméken feltüntetett adatokkal ellenőrizheti a tej származási helyét.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!