Véget érhet a sztrájk?

Vasárnap reggel is tárgyaltak a kormány és a tanügyi szakszervezetek képviselői: közeledni látszanak az álláspontok, és ha a tagság is úgy dönt, jövő héten véget érhet a sztrájk. Hétfőn még nem lesz oktatás ott, ahol tiltakoznak a pedagógusok, de kedden akár újra is indulhat az élet.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Véget érhet a sztrájk?
Illusztráció Fotó: Hodgyai István

Pénteken több mint tizenkétezer tanügyi alkalmazott vonult fel a román fővárosban, más nagyobb városokban is tüntettek, követelve a kormánytól a megegyezést, hogy véget lehessen vetni a három hete tartó általános sztrájknak. A kormány tett is egy újabb ajánlatot a szakszervezeteknek szombaton (1500 lejes juttatás az alkalmazottaknak októberben, fizetésemelés jövő évben, amikor megadják az új bértörvény szerinti bér és a jelenlegi fizetés közötti különbözet 45 százalékát). A tagság nem fogadta el az ajánlatot, és a kormány előrukkolt még eggyel. A vasárnap reggel is bemutatott javaslat 25 százalékos fizetésemelést ígér a pedagógusoknak június elsejétől, továbbá 2027-ig évi 1500 lejes juttatást kapnának a pedagógusok és a didaktikai kisegítő személyzet, illetve évi 500 lejt a kisegítő személyzet tagjai. Januártól további fizetésemelésre számíthatnak a tanügyi alkalmazottak, az új bértörvény szerinti bér és a jelenlegi fizetés közötti különbözet 50 százalékát kapnák meg jövőre, továbbá az új bértábla kiindulópontjaként a kezdő pedagógus fizetése egyenlő lesz a versenyszférában aktuális átlagfizetéssel. A szakszervezetek írásban is kérik a kormánytól az ajánlatot, azaz ha a rendelet megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és a tagok is egyetértenek vele, befejezik a tiltakozást. Hétfőn reggel tíz óráig kell választ adniuk.

Ugyanakkor készül az a kormányrendelet is, amely szerint az idén nem tartanák már meg a hatodik osztályosok országos felmérését, az érettségi szóbeli vizsgáját kiváltanák az adott tantárgyból kapott jegyekkel, illetve hogy a rendes tanári címért zajló vizsga idén csak írásbeli lesz, mert sok esetben elmaradtak a gyakorlati ellenőrzések a sztrájk miatt, és ezeket már nehéz lenne pótolni.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!