Hirdetés

Újságíró éjjeli őrjáratban

Két műszakot vállaltunk, hogy belekóstoljunk a szé­kely­ud­var­he­lyi helyi rend­ő­rök munkájába. Egy hét­köz­na­pi délelőtt és egy hét­vé­gi éjszaka folyamán kísértük fi­gye­lem­mel a rendőrök mun­káját.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 7 perc
Újságíró éjjeli őrjáratban
Igazoltatás éjszaka. Türelmes szolgálat türelmetlen ügyfelekkel Fotó: Hodgyai István

László Szabolcs, az intézmény igazgatója még a műszak előtt alaposan bevezetett a rendőrök munkájának részleteibe. Mint elmondta, amellett, hogy állandó fokozott figyelem, mértékletesség, türelem és jó ítélőképesség kell legyen mindig munkatársaik tarsolyában, tudni kell elviselni a szúrós tekinteteket is, mivel abból jócskán kerül.

– A helyi rendőrségnek öt részlege van, ezek az építkezéseket, a kereskedelmi egységeket, a közbiztonságot és a közlekedést ellenőrzik, a környezetvédelmi részleg az illegális szemétlerakás és más, a környezetre káros tevékenységek felkutatásával foglalkozik. Mindegyik részleg szembesül azzal, hogy a lakosság csak akkor együttműködő, ha a szomszéd kerül ellenőrzés alá és az is kapja a büntetést – közölte az igazgató. – Székelyudvarhely civilizált város. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek problémák, de néhány kivétellel helyén lehet kezelni azokat

– jegyezte meg.
Ezt követően átöltöztünk: alkalmi munkatársainkkal együtt felvettük az egyenruhát, a golyóálló mellényt és a szükséges felszereléseket, majd megkaptuk az eligazítást. A felszerelés teljes súlya 3‑5 kiló is, ezzel együtt kell egy helyi rendőr vezessen, szaladjon, és talpon álljon akár 12 órát. A gázsprayt, a fegyvert, a gumibotot, a sokkolót csak rendkívül szélsőséges esetekben szokták használni, a bilincset viszont annál többször. 

Hodgyai István
A fegyverátvételt és az alkoholszondázást követően beültünk a szolgálati járműbe, és kezdődött a járőrözés. 
Péntek éjszaka, mint kiderült, főként a bulizó fiatalok okozta csendzavarást szokták jelenteni, ezek helyszínére ki kell szállni, ellenőrizni kell a szórakozóhelyek működési engedélyét, s azt is, hogy a kiskorúak fogyasztanak-e alkoholt, cigarettáznak-e, élnek-e más, káros szerekkel, no meg igazoltatni kell a gyanús személyeket.

Hodgyai István

Legyintő szülők, sprintelő fiatalok

– Általában műszakkezdéskor a központi övezetet pásztázzuk át, megnézzük a parkot, ha ott mindent rendben találunk, megnézzük a város többi zónájának kocsmáit és azok környékét, hogy minden rendben van-e, hasonlóképp ellenőrizzük a város perifériáin lévő negyedeket is

– közölte induláskor Katona Lóránt.
A helyi rendőr szerint többször is ellenőrzik azokat a zónákat, ahol a fiatalok összegyűlnek, és nem egy esetben rajtakapták őket pszichoaktív szerek fogyasztásán. Utunk pillanatok alatt felgyorsult, ugyanis egy be nem jelentett bulit észleltek alkalmi kollégáink a Kossuth Lajos utcában. Amint az ellenőrzés során kiderült, a helyszínen nem tudtak működési és kereskedelmi engedélyt felmutatni a szervezők, de mivel együttműködőek voltak, a buli folytatódhatott azzal a feltétellel, hogy hétfőn a szükséges dokumentumokkal megjelennek a rendőrségen, de ha csendzavarásról érkezik bejelentés, a bulit feloszlatják. Hétfőn kiderült, hogy sem működési, sem kereskedelmi engedéllyel nem rendelkeztek, de legalább csendzavarásra sem érkezett panasz.

Hodgyai István
Kiábrándító volt viszont a kiskorúak viszonyulása a helyi rendőrökhöz, az, ahogyan feleltek a feltett kérdésekre. Több kiskorút igazoltattunk az éjszaka folyamán, két esetben csak utánuk szaladva lehetett azonosítani őket, annak ellenére, hogy semmi illegális szer és szeszes ital nem volt náluk. Katona Lóránt szerint ezt a magatartást a negatív szemlélet okozza, hogy ők büntetni akarnak, és mindenkivel kötekednek, holott ez nem igaz.

– Ha kihágást észlelünk, beidézzük az illetőt, legfennebb szóbeli vagy írásos figyelmeztetést adunk, csak akkor sújtjuk pénzbírsággal, ha már többször követett el kihágást, vagy egyáltalán nem együttműködő, és a magatartása sem megfelelő

– jegyezte meg.
Mint mondta, előfordult, hogy kiskorúakat füleltek le drog- és alkoholfogyasztás közben, behívatták az őrsre szüleiket, ám nem köszönték meg, hogy az ittas fiút kihúzták a Nagy-Küküllőből, vagy önkívületi állapotban vitték haza.

– Sok szülő csak von egyet a vállán, mikor idézést kap, vagy hazavisszük az ittas gyerekét. Még azt is a fejünkhöz vágják sokszor, hogy nincs jobb dolgunk, mint a gyerekeket ellenőrizgetni?

– panaszolta Katona Lóránt. – A statisztikák szerint a fiatalok 40 százaléka drogfogyasztó, ők legtöbbször problémás családokból származnak, vagy a szülők külföldön dolgoznak és a nagyszülők nevelik őket, ahogy erejükből telik – hívta fel a figyelmünket. 
Szerencsére több együttműködő fiatallal találkoztunk az éjszaka folyamán, mint együttműködő felnőttel nappal, így ez kicsit derűlátásra ad okot.
A következőkben a város perifériáit, a Budvár negyedet, a Termés utcát, az Ugron Gábor utcát jártuk be, közben ellenőrizve a vasút-, busz- és taxiállomást, mivel legtöbbször ezeken a pontokon érkeznek idegen személyek a városba.

– A Termés utcában már volt eset, hogy baltával és vasvillával támadtak ránk, és olyan is előfordult, hogy rövid idővel kiérkezésünk előtt szúrtak ágyékon ásóval egy ottani lakost

– mondták kollégáink.

Hodgyai István
Emeltek ellenük hangot, befőttesüveget és vasvillát is már


Járőrözés közben két gyanús autót is megállítottunk, mindkettő esetében értesítve az állami rendőrséget, hogy szálljanak ki a helyszínre. Kiábrándító volt tapasztalni, hogy az állami rendőrség munkatársai nem találták meg a Szarkakő és a Függetlenség utcák kereszteződését, és hogy egy másik helyszínen nem tudtak alkoholszondával tesztelni egy sofőrt, arra hivatkozva, hogy a készülék lemerült.
Az éjszaka során a rendőrök egyetlen büntetést osztottak ki, szabálytalan parkolásért.

Cinikus intézményvezető, szabálytalankodó járművezető-oktató

Nappali műszakunkat forgalomirányítással kezdtük a Márton Áron térhez vezető átjáróknál, ahol pörgősen, feszültségek nélkül indult a nap. Alkalmi kollégáink szerint a gyerekek legtöbbje ismeri a jelzéseket, és hallgatnak a szép szóra. Illedelmesen leszállnak a bicikliről, áttaszítják az átjárón, megállnak a jelzésekre. Több gond inkább a felnőttekkel akad. Amint ezt elmondták, máris az „állj” jelzés dacára egy nő átszaladt az átjárón, egy másik pedig biciklivel cikázott a járdán.

– Ebben az esetben hiába állítjuk meg és figyelmeztetjük a szabálysértésre, mert felborul a forgalomirányítás

– hívták fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy hasonló esetben nagyon kevesen ismerik be, hogy hibáztak, az ilyen figyelmeztetések legtöbbje pedig nézeteltérésbe torkollik.

Hodgyai István
Az iskolákba való becsengetést követően pénzszállításban is segédkeztünk, majd nekiláttunk a szabálytalanul parkoló autók feltérképezéséhez. Itt már vehemens és goromba felnőttek egész sorával találkoztunk, bár volt, aki a figyelmeztetést udvariasan meghallgatva továbbállt a tilosból, de volt, aki megpróbált „okosan érvelni”. Egyik, autójával az átjárón álló sofőr azt mondta, nincs elég üzemanyaga, hogy parkolóhelyet keressen; egy másik pedig arra hivatkozott, hogy kifogyott az üzemanyag és el kellett gyalogoljon a benzinkútig. Két esetben mi magunk is megbotránkoztunk a tilosban parkolók magatartásán, holott szóba sem került a bírság, csupán a szóbeli figyelmeztetés. Az egyik, bevallása szerint intézményvezetőként tevékenykedő személy, aki a megállni tilos tábla jelzését nem vette figyelembe, azt állította, hogy ezt majd Katona Lóránttal megbeszéli, mert közeli ismerősök. Erre az említett rendőr azt az utasítást adta a járőröknek, hogy mint minden más esetben, most is a törvénynek megfelelően járjanak el. Egy autós oktató pedig nem volt hajlandó igazolni magát, mikor egy buszmegállóban parkolt, végül a járőrök többszöri felszólítására közölte személyi adatait. A járőrök szerint a taxisok ellenőrzésével is meggyűlik a bajuk, sokan még mindig nem kapcsolnak órát, és arcátlanul viszonyulnak az ellenőrzésekhez, holott nincs félnivalójuk, ha betartják a hatályos jogszabályokat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!