Hirdetés

Újabb bírság kilátásban

A nyáron a Környezetvédelmi Őrség három önkormányzatot bírságolt meg, most ismét akcióba léptek. Tusnád község a jelek szerint másodszorra sem mentesül a bírság alól. Ezúttal a nem megfelelőképpen gyűjtött szemét miatt várható a pénzbüntetés, ami a polgármester szerint nem oldja meg a helyzetet, sőt az önkormányzat kerül nehezebb anyagi helyzetbe.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Újabb bírság kilátásban
Fotó: Vlaicu Lajos

A nyár folyamán beszámoltunk, hogy a Környezetvédelmi Őrség megbírságolt három önkormányzatot – Csík­szent­már­tont, Csík­koz­mást és Tusnád községet –, mivel illegális szemétlerakó helyeket találtak a környezetvédelem munkatársai. A héten ismét Tus­nád községben jártak az ellenőrök. Molnár József, Tusnád község polgármestere az ellenőrzés kapcsán kifejtette, ő úgy értesült, hogy egy országos művelet részeként érkeztek a településre az ellenőrök, és a megye több településén is ellenőrzéseket fognak végezni a jövőben. 
Az ellenőrzés tizenhárom szempont figyelembevételével zajlott, ebből tizenkettőt – kisebb jogi módosításokat leszámítva – rendben is találtak. 

– Egy szempont szerint nem feleltünk meg, és felháborítónak tartom, hogy az önkormányzatot kérik számon, hogy a településen a szelektív hulladékgyűjtés nem éri el az elvárt minimumot, azaz a kötelező 33 százalékos arányhoz képest nekünk 17,5 százalékot sikerült teljesítenünk. Emiatt jön az újabb büntetés

– méltatlankodott az elöljáró. 

– A hivatalnak évente összesen 140 ezer lejbe kerül a szemét elszállítása, a közterekről újabban – a legutóbbi büntetés óta – nem kétheti, hanem heti rendszerességgel. Ezzel azt szerettük volna elérni, hogy ne a mezőkre hordja ki a szemetet a lakosság. Amiatt, hogy többször szállítjuk el a szemetet, csökkent a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége

– mondta Molnár. – Múltkor azért kaptunk büntetést, mert kikerült a természetbe a szemét, most meg azért, mert az intézkedés hatására az elvártnál kevesebb a szelektíven gyűjtött szemét a községben. Ismét kinéz egy tízezer lej értékű büntetés. Úgy vélem, ha csak figyelmeztetést kaptunk volna, a büntetés értékét tájékoztató kampányra tudtuk volna fordítani, így viszont csak további pluszterhet tettek az önkormányzatra. Büntetés helyett oktatni kellene, sőt a szemétszállító cég is felhívást intézhetne a lakossághoz e tekintetben – mondta a polgármester. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!