Hirdetés

Tündérkert a legkisebbeknek

Európai uniós finanszírozásból, szülői kezdeményezésre jött létre a farkaslaki Tündérkert Napközi Otthon. A tágas, egyszintes épületben barátságos, modern környezetben tudhatják gyermekeiket a szülők. Mivel a községben ez az egyetlen hosszított programmal működő napközi, ezért a többi faluból is van lehetőség ide íratni a gyermekeket.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 9 perc
Tündérkert a legkisebbeknek
A község egyetlen hosszított programú napközije Fotó: Hadnagy Éva

Farkaslaka község hét településén működik óvodai oktatás, hat településen normál programmal, a községközpontban pedig hosszított programmal, azaz reggel 7-től délután 5 óráig fogadják a legkisebbeket. A hat normál programú óvoda közül öt egységben egyetlen összevont csoportba járnak a gyermekek, Nyikómalomfalván két csoport működik – tudtuk meg Mihály Edittől, a Far­kas­laki Tamási Áron Általános Iskola vezetőjétől, amelynek az alárendeltségébe tartoznak az óvodák és a napközi otthon is. Mint mondta, a napközi megvalósulásával hatalmas közös álom vált valóra a szülők, az önkormányzat és az iskola részéről egyaránt.


Hirdetés

Uniós finanszírozás, modern körülmények

A napközit uniós támogatásból építették fel. A polgármesteri hivatal sikeresen pályázott a Nemzeti Vidékfejlesztési Program keretében, a támogatás összege áfával együtt elérte a 654 ezer eurót. Ebből az összegből nemcsak az oktatási intézmény felépítését, berendezését fedezték, hanem az udvart és a napközihez tartozó parkolót is kialakították. A több mint hatszáz négyzetméter alapterületű, földszintes épületben négy terem/csoportszoba van, amelyben tanulhatnak a gyermekek, emellett külön ebédlő, tálaló, szabadidős terem, orvosi szoba, elkülönítő, mosókonyha, mosdók és iroda is helyet kapott. Az épületnek ugyanakkor egy több mint háromszáz négyzetméteres alagsora is van, ahol raktárakat és a kazánházat alakították ki.

– Négy csoportszoba van, tehát akár négycsoportnyi gyermeket is tudnánk fogadni, ám jelenleg három csoporttal működik a napközi, kicsi-, közép- és nagycsoportokkal, 60-65 közötti gyermeklétszámmal

– mondta. Hozzátette, mivel a községben ez az egyetlen hosszított programmal működő napközi, ezért a többi faluból is van lehetőség ide íratni a gyermekeket. A szülők egy része él is ezzel a lehetőséggel, ám a legtöbb kisgyermek farkaslaki. – Van gyermek Firtosváraljáról, Szé­kelyszentlélekről és Malomfalváról is. Az a szerencsénk, hogy nem hoznak el annyi gyermeket a kisebb falvakból, hogy az befolyásolja, esetleg veszélyeztesse az ottani óvoda működését – ismertette az igazgató. Kiemelte, az elmúlt évek tapasztalatai egyaránt azt bizonyították, hogy nagy szükség volt a napközire. Az indulás előtt összehívták a szülőket egy megbeszélésre, hogy szeretnék-e, ha maradna óvodai csoport is, ám csak minimálisan három-négy szülő tartott rá igényt, így abban egyeztek meg, hogy azok a szülők, akik nem szeretnék, hogy a gyerekük egész nap a napköziben legyen, elviszik lefekvés előtt, de ők is ugyanúgy, mint a többiek, ott eszik meg a reggelit és az ebédet is. Mivel négy csoportszoba áll rendelkezésükre, de csak három csoportban vannak gyerekek, ezért a negyedik teremben a kiscsoportosok hálótermét rendezték be. A nagyobb csoportok a saját csoportszobáikban alszanak.

Hadnagy Éva
Gyógynövénykertet hoztak létre

Személyzethiány okozta nehézségek

A napköziben hat szakképzett óvónő dolgozik, délelőtti és délutáni váltásban, a kisegítő személyzet hiánya azonban gondot jelent. Mihály Edit elmondta, dadákra lenne szükségük, hiszen jelenleg egy takarító-dada posztban lévő alkalmazottjuk van, aki azonban alig tud megbirkózni a három csoporttal.

– Reggel 7-től már fogadjuk a gyermekeket, akkor már itt kell legyen a dada is, az óvónők érkeznek fél nyolcra. A gyermekeket 9 óráig fogadjuk, akkor van a reggeli, és délután 5-ig maradhatnak az intézményben

– magyarázta.
Az intézményben nincs konyha, ezért a gyermekek étkeztetését beszállítóval oldják meg. Kihozzák külön a reggelit, és az ebéd kiszállításával együtt hozzák az uzsonnát is meg.

– Napi háromszori étkezést biztosítunk a gyermekeknek, és a többség nagyon jól eszik, finoman, háziasan főznek, meg vagyunk elégedve nagyon a beszállítóval

– tette hozzá. Igények függvényében már a kétéveseket is beveszik az intézménybe, bár elvárás, hogy már szobatiszták legyenek, hiszen dadahiánnyal küzdenek, ennek ellenére egy kérést sem utasítottak vissza. – Nem engedhetjük meg magunknak, hogy elutasítsuk a gyermekeket, ha egyszer ide szeretnének iratkozni. 80-85 gyermekig – ez a négy csoport létszáma – mindenkit beírunk, aki csak szeretné, a szobatisztaságtól függetlenül – magyarázta.

Hadnagy Éva

Egyhangú Tündérkert

Mihály Edit elmondta, első perctől ezt a nevet viseli az intézmény. A névadás gondolatának felmerülését követően az óvónőkkel közösen ötleteltek, majd egyhangúlag döntöttek a Tündérkert név mellett. Hozzátette, figyelembe vették, hogy ne legyen hasonló nevű intézmény a környéken, így az intézmény a Tündérkert nevet viseli kezdettől fogva.

– A tündérkert egy mágikus, varázslatos, mesebeli hely, és szerettük volna, ha a mi napközink is egy ilyen csodálatos mesebirodalommá válna, ahol mindennap csupa móka és kacagás lehet

– fogalmazott.

Felszereltség, eszközök, programok

Mihály Edit elmondta, a napközinél indulásból az alapfelszereltség rendben volt, a bútorok mellett számos okos­eszközük is van, az elmúlt három évben pedig tovább bővítették az intézmény eszközparkját, minden évben a helyi polgármesteri hivatal segítségével játékokat, felszereléseket vásároltak, hogy tovább tudják fejleszteni a napközit.

– Minden csoport kapott egy adott összeget, amelyből a játékparkját újíthatta, bővíthette, nagyon sok fogyóanyagot az iskola költségvetéséből vásárolunk, hogy minden biztosítva legyen a mindennapi tevékenységekhez

– fogalmazott. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy nemcsak a napköziben, hanem a község minden településén az óvodákban igyekeznek olyan tevékenységeket szervezni, amelyekbe be lehet vonni a szülőket, nagyszülőket. Szüreti bálokat szerveznek mindegyik faluban az óvodák, de a Márton-napot, a Mikulást, a farsangot, a nőnapot, az anyák napját is mindenhol megünneplik. – Szinte minden hónapban van valami rendezvény, amelybe a szülők is bekapcsolódhatnak, és más, mint a megszokott program, a sok kisgyermekkel mindezeket megvalósítani pedig rengeteg munka – vélekedett.

Bölcsődével is gazdagodnak

Közepes méretű, hetven kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek Far­kas­laka községben, miután a helyi önkormányzat pályázatát kedvezően bírálta el a fejlesztési minisztérium tavaly, év végén, és bekerült az országos bölcsődeépítési programba. Szé­kelyszentléleket választották az új létesítmény helyszínének, a főút mellett található régi focipálya területét, így az egész község lakosságának könnyen megközelíthető, útba ejthető lesz az új intézmény. Mihály Edit szerint igény lesz a bölcsődére is, hiszen a szülők nem feltétlenül a gyermekek kétéves kora után mennek vissza dolgozni, hanem vannak, akik jóval hamarabb, ezért lesz számukra igazán nagy segítség az új bölcsőde.

– Számításaink szerint, ha első nekifutásra nem is mindegyik csoport, de meg fog telni a bölcsőde is

– vélekedett.

Hadnagy Éva
Gyermekek a Tündérkertben

Nemzetközi programban is részt vettek

Egy görögországi és két magyarországi óvodával közösen a farkaslaki Tündérkert Napközi Otthon is részt vett egy kétéves Erasmus-pályázatban, amelynek most novemberben lesz a zárása. A program a Gyógyikák nevet viselte, és egy gyógynövénykertet alakítottak ki az óvónők a gyermekek segítségével az óvodákban, mind a négy helyszínen. A gyermekek megismerték a magokat, a szárított növényekből készült teákat, magokat ültettek, palántákat neveltek, és figyelemmel követték a gyógynövények növekedését, fejlődését, majd begyűjtését és szárítását is az elmúlt időszakban. A program részeként tapasztalatcserén vettek részt egymásnál a programban szereplő intézmények.

– Nagyon jó tapasztalat volt ez mindannyiunknak, sokat tanultunk egymástól, magokat cseréltünk, nagyon sok jó ötlettel gazdagodtunk, és arra is rájöttünk, hogy mind közül nekünk van a legszebb és legfelszereltebb óvodánk

– részletezte az intézményvezető. Hozzátette, június végén fogadták ők is Farkaslakán a partnerintézmények küldöttségeit, és főleg a görögöket varázsolta el az itteni környezet, a táj, a természet szépsége, az emberek kedvessége.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!