Hirdetés

Több mint két évtizedes múlt

Pénteken kezdődik, és hét napon át zajlik a Székelyudvarhelyi Kamara(zene) Fesztivál. Akárcsak a korábbi években, ezúttal is számos nemzetközi hírű zenész és formáció lép fel, továbbá a klasszikus zenén túl a fúziós muzsikák kedvelői is találnak ínyencséget maguknak. Sőt, az irodalom és a színház sem marad ki a programból.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Több mint két évtizedes múlt
Pillanatkép egy korábbi fesztiválról. Komolyzene, színes program Fotó: Facebook

Idén már 21-dik éve annak, hogy a G. Egyesület által szervezett koncertsorozatnak köszönhetően novemberben egy hétre a komolyzene fellegvárává válik Székelyudvarhely. 2002 óta Európa majdnem minden országából érkeztek muzsikusok a fesztiválra, nemzetközi hírű művészek és pályakezdők kápráztatták el a műfaj kedvelőit.

– Forráshiány miatt azonban évről évre egyre nagyobb nehézségbe ütközik a fesztivál megszervezése, így nyitott partnerintézmények és rengeteg jó szándékú támogató szükségeltetik ahhoz, hogy a hagyomány ne szakadjon meg

– tájékoztatott Bihari Lóránt, a Kamarazene Fesztivál ötletgazdája, lelke, főszervezője.


Hirdetés


A székelyudvarhelyi rendezvénnyel majdnem párhuzamosan zajlik Marosvásárhelyen a Tiberius Kamarazene Fesztivál, tőlük minden évben sok segítséget kapnak, idén a Művelődési Ház és a Tomcsa Sándor színház együttműködése járult hozzá a szervezéshez, és nagy sikert könyvelhetett el a Székelyudvarhelyi Közösségi Ala­pítvány (SZKA) Fuss NEKI! adománygyűjtő eseményén a fesztivál 19 főt számláló nagykövetcsapata is.

– Nekik köszönhetően 20 000 lej gyűlt össze, a költségvetés java részét ennek a közösségi támogatásnak köszönhetik

– tudtuk meg a főszervezőtől. 
A november 10–16. között zajló fesztivál gerincét a klasszikus zene adja.

– Erre a gerincre építjük fel a különböző zenei műfajokkal való találkozást, próbálva megmutatni az összefüggéseket és hasonlóságokat az úgynevezett komolyzene és a mai zenei irányzatok között. Célkitűzésünk az, hogy a fiatal generáció számára is vonzóvá tegyük a klasszikus zenét

– fogalmazott Bihari.
Ezúttal nyolc országból érkeznek művészek, többek között Magyarországról, Hollandiából, Kanadából, Dél-Koreából, Olaszországból és még az Amerikai Egyesült Államokból is. Már hagyományszámba megy, hogy a nyitónapon a székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Középiskola tanárai és zenész diákjai adnak koncertet. A koncerteknek – kettő kivételével – mindennap 18 órától a Városháza Szent István terme ad otthont. A két kivétel egyben eltér a fő iránytól is, azaz inkább fúziós, inkább határokat feszegető előadás lesz: a harmonikán játszó Móser Ádám a Jámbor Tehénben lép fel jövő szerdán 20 órától, jövő csütörtökön pedig a záróhangversenyt a magyarországi Kollár Klemencz Kamarazenekar adja, ugyancsak 20 órától a Művelődési Házban. 
Bihari Lóránt kiemelt még egy érdekességet. Eszerint a Transylvanian Saxophone Quartet egy fiatal székelyudvarhelyi zeneszerző, Erdős Boglárka egy darabját is eljátssza majd: a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója által írt műnek Székelyudvarhelyen lesz az ősbemutatója. 
Az irodalmi-színházi prog­ramra pedig nem akárkit hívtak el: Mácsai Pál magyarországi színművész lép fel a Művelődési Házban szombaton 19 órától az Azt meséld el, Pista! című előadással. A produkció szövegét Örkény István saját szavaiból Bereményi Géza és Mácsai Pál állította össze. A programot az érdeklődők plakátokon, szórólapokon és a Székelyudvarhelyi Kamara(zene) Fesztivál Facebook-oldalán találják meg.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!