Hirdetés

Szakmaiság és nonfiguratív művészet

Tizenkilencedik alkalommal szervezték meg Csíkszeredában a Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhelyt. A tíznapos munkafolyamat július 28-án a hagyományos tárlatbemutatóval zárult, melynek a Megyeháza Galéria ad otthont. Székedi Ferenc műkritikus szerint a Free Camp zárókiállítása továbbra is ott tartja Csíkszeredát a képzőművészet hazai és nemzetközi áramkörében.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szakmaiság és nonfiguratív művészet
A Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhely egy fényforrás Fotó: László F. Csaba

Július 19. és 28. között zajlott a tizenkilencedik Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhely Csíkszeredában, a Művészetek Házában. Az alkotótáborban készült műveket a Megyeháza Galériában állították ki, a zárókiállítás megnyitóját péntek délután tartották.

Botár László, a Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhely művészeti vezetője kérdésünkre elmondta: a tábort 2005 óta szervezik meg, előzménye az InterArt volt, majd amikor a Hargita Megyei Kulturális Központ alkalmazásába került, szerette volna továbbvinni valamilyen formában. Megnevezésében azért is szerepel a „free” szó, mert

semmiféle témakör nincs megadva a művészek számára, teljes az alkotói szabadság, a kikötés csupán annyi, hogy specifikusan kétdimenziós munkákra alapozzanak, tehát táblaképek kell szülessenek, festmények és grafikák.

Úgy véli, a tábor két alappillére a szakmaiság és a nonfiguratív művészet. 

– A Free Camp műhely tíznapos alkotótábor része egyfajta szakmai eszmecsere a művészek számára, emellett célunk, hogy jó környezetben jó munkák szülessenek, és a Hargita Megyei Kulturális Központ kulturális gyűjteménye tovább gyarapodjon. A táborokban készült anyagokat már tizenkilenc éve gyűjtjük, retrospektív kiállításokat szoktunk szervezni országszerte és Magyarországon, illetve Ausztriában is – hangsúlyozta Botár László.

A péntek délutáni megnyitón Botár László kiemelte: reméli, hogy a kiállítás arról beszél, amit célul kitűztek, szakmaiságról és olyan munkákról, melyek vidám és felszabadult környezetben születtek. Az alkotások szakmai méltatását két műkritikusra bízták, így Roxana Păsculescu, a bukaresti Radio România Cultural munkatársa és Székedi Ferenc, a Free Camp örökös támogatója szólalt meg.

László F. Csaba

Roxana Păsculescu műkritikus köszöntőbeszédében emlékeztetett: a táborban részt vevő művészek jórészt baráti kapcsolatokon keresztül kerültek ide, majd részletesen bemutatta a tábor alkotóit és ismertette munkásságukat, alkotói stílusukat.

Székedi Ferenc szerint

a Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhely egy fényforrás.

A képzőművészek azokkal az eszközökkel üzennek a nézőnek, melyek a fény mögött állnak: színekkel és árnyalataiknak végtelen skálájával, vonalakkal és vonaltöredékekkel, arányokkal és aránytalanságokkal, klasszikus formákkal és formabontásokkal. Mindezek nem egységesen szólnak, hanem mindenki a maga eddigi tapasztalatainak, tudásának, érzékenységének birtokában értelmezi ezeket.

– Észrevehetjük, hogy az alkotásoknak nincs címük. Azt gondolom, hogy nem azért van ez így, mert a művészek nem tudtak volna címet adni munkáiknak, hanem épp ellenkezőleg. Mindenekelőtt azért, hogy ne térítsék ilyen vagy olyan irányba a néző gondolkodását. A vizuális nyelv arra kényszerít, hogy belássunk a képbe, felfedezzük annak belső törvényszerűségeit. Ez a kiállítás továbbra is ott tartja Csíkszeredát a képzőművészet hazai és nemzetközi áramkörében – fogalmazott Székedi Ferenc.

László F. Csaba

A megnyitón elhangzott: Fazakas Csaba minden évben képes kísérletezni és megújulni. Ráduly Mária Piroska, Nicolae Ion Constantinescu és Vladimir Ene új színeket és látásmódot hoztak a tárlatra. Vladimir Ene fekete-fehér grafikái és Varga Ger Mondrian-hatású, fekete-fehér geometrikus kompozíciói arra utalnak, hogy még korántsem járt le a „kétszínűség” ideje. Balló Andrea zeneiséget közvetít alkotásaiban, míg Elena Drăgulelei Dumitru olykor antropomorf indíttatású képei az idővel és az emlékezettel viaskodnak. Lehel Endre a földszínekben az öröklét jegyeit keresi, és Volker Schwarz elvont, absztrakt színvilága is megújult. Botár László táborszervező és társalkotó pedig idén is megkísérelte a lehetetlent: úgy figyelni mindenre és mindenkire, hogy továbbra is önmaga maradjon.

László F. Csaba

A tizenkilencedik Free Camp nemzetközi képzőművészeti alkotóműhely a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa szervezésében valósult meg. A kiállítás augusztus 16-ig tekinthető meg.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!