Hirdetés

Sopronon keresztül Párizsba

A spanyol és a japán válogatottal, valamint az amerikai előselejtező első helyezettjével találkozik a magyar női kosárlabda-válogatott a 2024-es párizsi olimpia selejtezőtornáján, amelyet február 8. és 11. között tartanak Sopronban.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sopronon keresztül Párizsba
Dubei Debóra győzelemre vezetné a magyarokat Fotó: MTI

Az olimpiai kvalifikáció 16 csapatát a nemzetközi szövetség (FIBA) négy kalapba rangsorolta, és a júniusban Európa-bajnoki negyedik magyarok a negyedikbe kerültek Szenegál, Új-Zéland és Németország mellé. A sorsolásnál a 328-szoros magyar válogatott Kiss Lenke is segédkezett, aki az olimpiai negyedik hely után, 1983-ban bronzérmes lett az Európa-bajnokságon. A magyarok ellenfelei közül 
a spanyolok a tokiói játékokon hatodikok lettek, idén pedig ezüstérmet nyertek az Eb-n. A japánok házigazdaként másodikok lettek az olimpián, és a legutóbbi Ázsia-játékokon is. A négy tornának Sopron, Antwerpen, a brazíliai Belem és egy kínai város ad otthont. A négyesekből három-három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportokból, melyekben a franciák és az amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát.
A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában. Székely Norbert kapitány szerint az amerikai előselejtező első helyezettje nagy valószínűséggel Kanada lesz vagy Puerto Rico. „Igazából mindegy, hogy kivel játszunk, nekünk ezt a tornát élvezni kell, és lehetőségként megélni. Hinnünk kell egymásban az utolsó pillanatig, és meglátjuk, mi lesz. A spanyolokkal elődöntőt vívtunk az Eb-n, a felkészülés során pedig megvertük őket, ezzel együtt mindkét csapatban van még tartalék. Kaphattunk volna könnyebb csoportot, de most nem ezzel kell foglalkozni, és személy szerint nagyon várom a februári selejtezőt, hiszen pár éve még nem gondoltuk volna, hogy az olimpiai indulásért fogunk játszani. Egy meccset kell nyerni Sopronban, de ez sem lesz egyszerű” – tette hozzá Székely.

Az olimpiai selejtező csoportjai
Sopron: Magyarország, Spanyolország, amerikai előselejtező 1. helyezettje, Japán
Antwerpen: Belgium, Egyesült Államok, Nigéria, Szenegál
Belem: Brazília, Ausztrália, Szerbia, Németország
Kínai helyszín: Kína, Franciaország, amerikai előselejtező 2. helyezettje, Új-ZélandHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!