Hirdetés

Pedagógusnövendékek nyerték meg a 27. Tudász műveltségi vetélkedőt

Az idei Tudász műveltségi vetélkedő témái a 1848–49-es forradalom és szabadságharc, Petőfi élete és munkássága, valamint korabeli közéleti személyiségek tevékenysége voltak. A részt vevő csapatok két fordulóban mérkőztek meg az agyagfalvi kultúrotthonban.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Pedagógusnövendékek nyerték meg a 27. Tudász műveltségi vetélkedőt
Forradalomról és szabadságharcról kérdezték őket. Válaszoltak Fotó: Hodgyai István

Huszonhetedik alkalommal szervezték meg idén a Tudász műveltségi vetélkedőt, amelyen hat iskola diákjai mérték össze tudásukat az agyagfalvi kultúrotthonban. A versenyen tizennyolc diák vett részt, akik háromfős csapatokat alkotva válaszolták meg az előre összeállított kérdéseket.

Hodgyai István

A vetélkedőt a Tudász ötletgazdája és főszervezője, Kápolnási Zsolt koordinálta, barátságosabbá téve a versenyhelyzet miatt kialakult hangulatot. A vetélkedő első fordulóján három nagyobb témakörben tettek fel kérdéseket a diákoknak.

Hodgyai István

Az 1848-as forradalom kitörésének körülményeit, a győztes és vesztes csatákat, tábornokokról és neves személyiségekről elterjedt tényeket és pletykákat kellett jól ismerniük a diákoknak. A vetélkedő javára írható az is, hogy a szokványos kérdezz-felelek helyett rendhagyó módon zajlott, a kérdéssort ugyanis úgy állították össze, hogy a diákoknak egy-egy kivetített filmrészlet és bejátszott hangfelvétel is segítségül szolgáljon a válaszadásban.

Hodgyai István

Az első fordulóban a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium és a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola diákjai, bár nem jutottak tovább, értékes könyvjutalommal, térképekkel és egy, Erdély vidékeit és tájértékeit bemutató DVD-vel gazdagodtak. 

Hodgyai István

A második fordulóban a továbbjutott csapatoknak már villámkérdésekre kellett válaszolniuk, de ez sem okozott a diákoknak gondot, egyesek a kérdés végét sem várták meg, már vágták rá a helyes választ. A villámkérdések lebonyolításához egy különös szerkezet segítségét is igénybe vették. Ez abból állt, hogy a csapatok egy kapcsoló megnyomásával jelezték válaszadási szándékukat, a kapcsolót összekötötték egy-egy színes lámpatesttel, amelyek gombnyomásra kigyúltak.

Hodgyai István

A vetélkedőt végül a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Középiskola diákjai nyerték meg, akik Nagy-Magyarország történelmi térképét és értékes, limitált kiadású könyveket kaptak jutalmul. Másodikok lettek az ugyancsak székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium diákjai, míg harmadik helyen a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanulói végeztek. A vetélkedő eredményeit háromtagú zsűri: Varga Attila, Benedek Árpád Csaba és Szécsi Szerénke összesítették.

Az eredményhirdetést követően tárlatvezetést is tartott a diákoknak Kápolnási Zsolt az Agyagfalvi Emlékházban, a mozgalmas napot a székelyudvarhelyi Gondűző étteremben zárták a diákcsapatok.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!