Hirdetés

Petőfi hazafias verseit zengték

Ünnepi megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom emléknapjának alkalmából Agyagfalván, ahol a Petőfi-évhez hűen a költő hazafias versei is elhangoztak. Az eseményen a segesvári csata makettjét és azt az emlékfaparkot is felavatták, ahol többek közt Petőfi székelykeresztúri körtefájának egyik utódját ültették el.

Pál Emil
Petőfi hazafias verseit zengték
Fotó: Hodgyai István

Diákok serege lepte el az Agyagfalvi Emlékházat és környékét, akik egy ünnepi műsor keretein belül emlékeztek meg az 1956-os forradalom eseményeire. Az eseményen nyolcvan diák vett részt, egy kisebb csoportjuk előadásában Petőfi életének egyes mozzanatait a nagy költő verseivel összeszőve hallgathatták meg az emlékező egybegyűltek. Kápolnási Zsolt, az esemény egyik szervezője lapunknak elmondta, mivel Petőfi-emlékév van, így a megemlékezést a költő szellemi hagyatéka megelevenítésével teszik kerekké. A szervezők ugyanakkor a segesvári csata makettjét is felavatták az emlékházban, melyen Petőfi, Bem József és a forradalom más híres résztvevői is kiemelt helyet kaptak.

Hodgyai István

A megemlékezésen egy rendhagyó mozzanatra is sor került, mivel felavatták azt a faparkot, ahol Petőfi híres körtefájának egyik utódja is helyet kapott négy másik híres magyar személyiség kedvenc gyümölcsfáival együtt. Kápolnási szerint a mára restaurált székelykeresztúri körtefa egyik utódjáról van szó, aminek génjeit oltással sikerült átörökíteni több csemetébe, és egy sikeres pályázat útján került azok egyike az Agyagfalvi Emlékház melletti kertbe. A historikus emlékfaparkban Hunyadi Mátyás kedvenc bőralmafájának, Benedek Elek kedvenc hamvas muskotály almafájának, Zrínyi Miklós körte és Bolyai Farkas szeretett almafájának csemetéit is elültették, melyek történetét Kápolnási Zsolt történelemtanár ismertette az összegyűltekkel.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!