Hirdetés

Nem megfelelő a vasútállomásokon a higiénia, bírságoltak

A csíkszentdomokosi, a csíkszentsimoni, a marosfői és tusnádfürdői vasútállomásokon számos szabálysértést találtak a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (CJPC) ellenőrei, ezért összesen ötvenhétezer lej bírságot róttak ki – közölte szerdán a fogyasztóvédelmi felügyelőség.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
Nem megfelelő a vasútállomásokon a higiénia, bírságoltak
A csíkszentdomokosi vasútállomás belülről Fotó: Bíró István / Archív

A közlemény szerint az ellenőrzéseket október folyamán hajtották végre a fogyasztóvédelmi ellenőrök. A bírságok mellett két írásbeli figyelmeztetést is kiállítottak és ideiglenesen felfüggesztették mind a négy vasútállomáson a szolgáltatások működtetését arra az időre, amíg nem küszöbölik ki a talált hiányosságokat. Mint részletezték:

az állomások mosdóiban nem volt megfelelő a higiénia, nem újították fel és nem takarították ki a várótermeket. Az ellenőrök törött székeket, vízszivárgást, penészt találtak, és a világítótestek is hiányoztak. Ezenkívül nem rendelkeztek a Román Vasúti Hatóság (AFER) engedélyével, és a várótermek fűtését sem biztosították.

Bíró István / Archív
A közleményben ugyanakkor arról is tájékoztattak, hogy a fogyasztóvédelem ellenőrei ismét ellenőrizni fogják azokat az üzleteket, amelyeknek a működését felfüggesztették, hogy meggyőződjenek, végrehajtották-e a kért intézkedéseket.

Ezek a vállalkozások az érintett helyszíneken csak akkor folytathatják tevékenységüket, ha a fogyasztóvédelmi ellenőrök megerősítik, hogy kiküszöbölték a hiányosságokat.


A megyei fogyasztóvédelem ugyanakkor emlékeztet: idén korábban nyolc másik vasútállomást is ellenőriztek, a megállapított szabálysértésekért összesen száztizenhétezer lej bírságot róttak ki és öt írásbeli figyelmeztetést állítottak ki, továbbá ideiglenesen felfüggesztették a szolgáltatások működtetését Székelyudvarhelyen, Csíkmadarason és Gyimesközéplokon.
A közleményben ugyanakkor felhívták a fogyasztók és gazdasági szereplők figyelmét, hogy 2015. január 21-től érvényben van az országos fogyasztóvédelmi hatóság elnökének 2014/594-es számú rendelete, amely előírja, hogy a gazdasági szereplők kötelesek kihelyezni a fogyasztóvédelem telefonszámát, ahol panaszt tehetnek a fogyasztók. Ez a 0219551-es telefonszám. Ezenkívül fel kell tüntetniük a területi fogyasztóvédelmi irodák címét és telefonszámát/faxszámát, ahol a gazdasági szereplő tevékenységét folytatja, valamint az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság weboldalának címét: www.anpc.ro – áll a közleményben.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!