Hirdetés

Finom élet hétvégén a Gyimesekben

Tavaly nagy sikerrel robbant be az egyedülálló gaszt­ro­fesz­ti­vál, amelyre mintegy kétezren voltak kíváncsiak. A második még változatosabb, még színesebb és különlegesebb programmal tesz azért, hogy Erdély lassan, de biztosan felkerüljön a nem­zet­közi gasztronómiai térképre.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Finom élet hétvégén a Gyimesekben
Pezsgőt kóstol a főszervező Fotó: Taste of Transylvania/archív

Gyimes­kö­zép­lo­kon, Bo­ros­pa­ta­kán, a Gyimesi Skan­zen­ben szep­tem­ber 14–17. között zajlik a II. Taste of Transylvania gaszt­ro­fesz­ti­vál, a Pro Eco­no­mica Alapítvány és a szé­kely­udv­ar­helyi PÁVA Ku­li­nar­IQum Egyesület közös szer­vezésében. Csütörtökön szakmai nappal indítanak, a vendéglátós és más rokon szakmák képviselőit várják, akiknek lehetőségük lesz a kapcsolatépítésre, ismerkedésre, egymás termékeinek és szolgáltatásainak kipróbálására, majd holnaptól már a nagyközönség számára is nyitva áll a fesztivál.

Csak, ami autentikus

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a lényeg továbbra is az erdélyi alapanyagok és gasztronómiai hagyományok ápolása. Ezt idén a tavalyhoz képest még hangsúlyosabban a low waste filozófiával is összekötötték a szervezők.
– Azt szeretnénk, ha minél kisebb lenne a fesztivál ökológiai lábnyoma. Ezért semmilyen műanyag nem lesz, visszaváltható üveges ás­vány­vizet kínálunk, az evő­esz­közök, tányérok is teljesen lebomló anyagból készültek. Költség szempontjából ez nagyobb terhet ró ránk, de hiszünk abban, hogy ebbe az irányba kell nekünk tartani. Ami talán a legfontosabb, hogy semmi olyan alapanyagot nem engedélyeztünk a fesztiválon használni vagy bemutatni, amit ezer kilométerekről kellett ide utaztatni, vagy olyat, ami tájidegen. Nem azt mondjuk, hogy a homár, lazac, avokádó nem jó, hanem azt, hogy ami itt megterem, ami itt hagyományos, ami a mi kultúránk része, azokat az alapanyagokat szeretnénk jobban megmutatni. Valamint még azt is fontos kiemelni, hogy a zöldségeket, húst Erdélyből, gyakran kistermelőktől szerezte be mindenki – mondta Trucza Adorján, a fesztivál ötletgazdája és főszervezője.
Mindez szervesen kapcsolódik a Taste of Tran­syl­va­nia céljához is, amely Trucza szerint nem más, mint hogy visszataláljunk ön­magunkhoz, és ezáltal az erdélyi multikulturális gaszt­ronó­mi­át felhelyezni – valamennyi idő alatt – a világ gasz­tro­tér­ké­pé­re.

Pezsgős panoráma az Apahavasról

Ebben a miliőben mutatkozik be 28 kiállító, és mintegy 40 előadás várja a betérőket. Vannak köztük magyarországiak, hazaiak, Michelin-csillagosok vagy Michelin-ajánlással bírók is, közös bennük, hogy magas színvonalon művelik a gasztronómiát.

– A tavalyi fő előadói helyszín, a csűr mellé egy újabb színpad is épült a skanzen domboldalára, ahol szintén gasztronómiai témájú előadások és kulturális programok kapnak helyet, többek között Berecz András mesemondó és népdalénekes is fellép itt, ráadásul fia társaságában. További szerepeket kap a fősátor is, ahol most már nemcsak a kiállítóktól beszerzett finomságokat lehet fogyasztani, de táncház és egyéb események is várják a vendégeket

– tájékoztatott Szász Attila kommunikációs munkatárs.

Taste of Transylvania/archív
Vidám pillanatok a tavalyi fesztiválról


Nagy újdonság a Champagne bár, amit a fesztiváltól nem messze található Apahavason rendeznek be, ahová külön járművekkel viszik ki az érdeklődőket. Itt a környék egyik legszebb panorámáját élvezhetik a vendégek, egy pohár pezsgő vagy bor társaságában. Trucza és Szász egy másik „premierről” is lelkesen számolt be: lesz „Örömfőzde”, ahol 50 szakács négy turnusban, kisebb csoportokra osztva és egymást váltva fog főzni, ki-ki a saját fantáziája és tapasztalata szerint.
Az idei fesztivál egyik kiemelt programja az ország legnagyobb drón­show­ja: hét­végén két alkalommal, pénteken és szombaton este 320 drón száll fel a budapesti augusztus 20-i drónshowt is kivitelező csoportnak köszönhetően.

– Tehát aki eljön, csupa jóra számíthat, bátorítok mindenkit, hogy nézze meg ezt a fesztivált, főleg azokat, akiknek az átlagosból jutott már elég az idén

– tette hozzá Trucza Adorján.

Vonat, busz, Lótaxi

Ahogy az ötletgazda szokta mondani, a skanzen nem jött közelebb az utóbbi egy év alatt sem a nagyvárosokhoz, sem a repterekhez. Idén viszont különleges vonat indul Budapestről ma délután, hogy minél több anyaországi vendég is bekapcsolódhasson a gyimesi programokba. A Taste of Transylvania csapata segített az érdeklődőknek a szállásfoglalásban is, mint megtudtuk, a környékbeli szállások már mind beteltek, de Csíkszeredában még van néhány hely. A megyeszékhelyről napi kétszeri oda-vissza ingyenes buszjáratot indítanak a fesztiválra (a Fenyő Hotelnél és Csíksomlyón, a Jakab Antal Háznál lehet fel­ülni), valamint minden este még egy utolsó visszautat is biztosítanak. A járatokon előnyt élveznek azok, akik rajtuk keresztül foglaltak szállást, de ha van hely, bárki csatlakozhat. Az autóval érkezőknek jó tudniuk, hogy a gyimesközéploki eltérőnél tágas parkolót alakítottak ki, ahol napi 10 lejt kell fizetni a parkolásért, viszont innen ingyenes Lótaxival, vagyis lovas szekérrel lehet eljutni a skanzenig, ez a lehetőség visszafelé is igénybe vehető.

– Ezzel a kezdeményezéssel egyrészt élményt is nyújtunk, másrészt a borospataki lovas gazdákat is bevonjuk a fesztiválba, továbbá így tudjuk elérni, hogy minél kevésbé avatkozzunk be a gyimesi emberek mindennapi életébe

– emelte ki Trucza.
Jegyeket online is lehet vásárolni, valamivel kedvezményesebb áron, de a helyszínen is megváltható a belépés.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!