Hirdetés

Évfordulót ünnepel a szórványiskola

Iskolaünnepre készül Ma­roshévíz magyar lakossága: a harmadik alkalommal szervezett Őszi Napok keretében a helyi magyar oktatás 150, az iskola középiskolai rangra emelésének 20 éves évfordulóját ünneplik. A szeptember 27–30. között szervezett eseményen kulturális, egyházi és közösségi eseményekkel várja az érdeklődőket a Maroshévízi Magyarok Egyesülete partnerségben több más szervezettel és intézménnyel.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Évfordulót ünnepel a szórványiskola
A helyi magyar oktatást ünneplik Fotó: Deme Gabriella

Több évfordulós eseményt ünnepelnek szep­tember végén Ma­ros­hé­vízen: a helyi magyar ok­tatás 150, az újraindult magyar oktatás 30, valamint az in­téz­mény névadásának és kö­zép­iskolai rangra emelésének huszadik évfordulóját. Az iskolai ünnepségeket megelőzően, szeptember 27-én, szerdán tartják az esemény hivatalos megnyitóját a helyi katolikus templomban.

– Mind a református, mind a katolikus egyház fontosnak tartja, hogy támogassa a magyar kultúra megőrzését a szórványban, ezért csatlakoztunk a harmadik éve elindított Őszi Napok rendezvénysorozatához. Rotációs módszerrel az egyházközségek templomaiban tartjuk a megnyitót, idén a katolikus templomban lesz; az esemény kapcsán meghívtuk az olthévízi református egyházközség képviselőit is, testvérvárosi kapcsolat kialakítását tűztük ki célul

– fogalmazott a rendezvény kapcsán Madaras Mihály Attila református lelkész.

A Maroshévízi Magyarok Egyesülete harmadik alkalommal szervezi ezt az eseményt, idén Hargita Megye Tanácsának főtámogatásával; a szervezők célja a magyar oktatás ünneplése mellett a minőségi kulturális események, előadók meghívása – mondta Deme Károly Zsolt egyesületi elnök. Hozzátette: a testvérvárosok, Budapest XV. kerülete és Marczali küldöttségeit is várják az ünnepségre, számos partnerszervezet segítségével dolgoznak a négynapos program megvalósításán. 
A szerdai megnyitón a római katolikus templomban Oláh Mátyás csellista és Oláh Eszter Boglárka játékát hallhatják a jelenlévők, de fellép a Maros Művészegyüttes is, János vitéz című előadásával, szombaton pedig a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjére kerül sor a művelődési házban. 
Pénteken az iskolai eseményekre várják a vendégeket, érdeklődőket, ahol Kemény János nyomában címmel tartanak tevékenységeket, az iskola tánccsoportja és a középiskola diákjai emlékműsort adnak elő a névadó tiszteletére.

– Emléke, hagyatéka is lesz az eseménysornak, hiszen a 2010-2023-as időszakra egy emlékkönyvet adunk ki a líceum életében történt legjelentősebb eseményekkel, és felavatjuk a tanintézmény zászlaját is

– összegzett Deme Gabriella, a Kemény János Elméleti Líceum igazgatója.
Az Őszi Napok programja a Maroshévízi Magyarok Egyesületének közösségi oldalán olvasható. 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!