Hirdetés

Értékes tagjai társadalmunknak

A hétvégén első alkalommal szervezik meg Csíkszeredában az időseknek az Ezüstfesztivált. A program célja többek között a fiatalok érzékenyítése az idősek problémáira, a két generáció közötti szakadék áthidalása.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Értékes tagjai társadalmunknak
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

Szeptember 29-én és október elsején, azaz a hétvégén tartják első alkalommal az Ezüstfesztivált, amely az idősekért jött létre, de a szervezők a fiatal generációt is bevonják a programokba. 
A program célja a fiatalok érzékenyítése az idősek problémáira, a két generáció közötti szakadék áthidalása, a közösség tagjai figyelmének a társadalmi elöregedés problémájára való irányítása, az aktív időskor népszerűsítése. Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője kifejtette: a fesztiválnak fontos elemei a csíkszeredai kulturális intézmények által nyújtott szolgáltatások, mint a mozi, a múzeum, illetve a csíkszeredai tanintézetek segítsége, főként a középiskoláké. 

– A program során tematikus filmnézésre, múzeumlátogatásra, közös mozgásra hívjuk a város időseit és fiataljait, mert a cél olyan közös programok szervezése, ahol módjuk van egymással kapcsolatba kerülni

– ismertette az igazgató a programokat.
Hozzáfűzte: a fiatalokat főként osztályfőnöki órán szólítják meg, ennek során bensőséges beszélgetést folytatnak arról, hogy ki milyennek látja az időseket, illetve hogyan látja magát idős emberként.

– A három nap alatt aszfaltkrétás üzenetekkel, kedvezményekkel, ingyenes programokkal vallásos eseményekkel kedveskedünk városunk idő­seinek

– mondta Elekes Zoltán.
Hozzátette a program főszervezői: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság, illetve további társszervezők a Csíki Mozi, a Csíki Csobbanó és a Csíki Székely Múzeum. 
Csikós Katalin, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szociális munkása szerint napjainkban egyre több az egyedül élő személy, a kezdeményezéssel rájuk szeretnénk felhívni a társadalom figyelmét, hiszen az idősek ugyanolyan értékes tagjai társadalmunknak mint a több korosztály tagjai. 

– A programokra nem kell jelentkezni, hanem a közösségi oldalon és a városban kifüggesztett plakátok alapján, bármelyik programon részt vehetnek az idősek. Az ingyenes programok között szerepel torna, úszás, múzeumlátogatás és mozi is

– mondta Csikós Katalin. – A legjobb, ha az idősek a fiatalokkal együtt vesznek részt a programokon, hogy ismerkedjenek és enyhüljön a generációs szakadék – fűzte hozzá. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!