Hirdetés

Dévai gyermekek látogattak Csíkszeredába a szórványprogram keretében

Több mint ötven dévai gyermek vett részt a római katolikus egyház által Gyimesben szervezett táborban. A gyermekek Csíkszeredába is ellátogattak az elmúlt napokban Főcze Imre Bonaventura atya, dévai plébános vezetésével – közölte pénteken a Hargita megyei önkormányzat.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
Dévai gyermekek látogattak Csíkszeredába a szórványprogram keretében
Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közlemény szerint a gyerekeket kedden a Kájoni János Megyei Könyvtárban várták, és a Csíki Székely Múzeumba is ellátogattak, szerdán délután pedig megnézték a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsorát, a János vitézt.


Hirdetés

A közlemény a dévai gyermekek látogatása kapcsán Borboly Csaba megyeelnököt idézte, aki Csíksomlyón találkozott a gyerekekkel. Bátorította őket, hogy minél gyakrabban jöjjenek el Hargita megyébe. „Kapcsolatokat létrehozni és ápolni minden korosztálynak értéket jelent. Hargita Megye Tanácsa részéről mindig fontosnak tartottuk a szórvánnyal való kapcsolattartást, az együttműködések körének bővítését, és hogy ezeket a kapcsolatokat úgymond élővé tegyük.

Civil szervezetek számára kiírt pályázataink a szórványmagyarság civil szervezetei számára is nyitottak,

ily módon is támogatjuk a szórványközösségeket” – idézte a közlemény Borboly Csabát. Ugyanakkor emlékeztettek: Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk címmel 2009-ben indította útjára közösségfejlesztési programját, amely „a szórványban élő magyarság identitástudatának erősítése érdekében kínál együttműködést a székelyföldi tömbmagyarsággal”. Mint részletezték: a program keretében alakítottak ki sokoldalú együttműködési kapcsolatokat Temes és Beszterce-Naszód megyével, később pedig Aranyosszékkel, majd Krassó-Szörény megye szórványmagyarságával.

Az együttműködési program keretében szakmai konferenciákat, tanulmányi kirándulásokat, továbbképzéseket, gyermektáborokat is tartottak.

Hargita Megye Tanácsa civil pályázataira idén is pályázhatnak más megyékből is, ezzel is teret adva és lehetőséget teremtve a szórvány- és a székelyföldi közösségek együttműködésének fenntartására és kiszélesítésére. Az egyetlen kitétel csupán annyi minden pályázat esetében, hogy a megpályázott program kapcsolódjon Hargita megyéhez – írták. „Nyitottak vagyunk minden olyan együttműködésre, amely által segíthetünk az identitás megőrzésében, a számbeli kisebbségben élők számára erős támasz lehetünk. Számos olyan kulturális programunk van, amely még színesebbé válhat egy másik térség, egy másik vidék részvételével” – idézte a közlemény Borboly Csabát. A pályázatok részletes tudnivalói elérhetők a megyei önkormányzat honlapján.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!