Hirdetés

Az autó kerül az utolsó helyre

Székelyudvarhelyen hónapok óta a legneuralgikusabb téma a városi közlekedés. Nagy átalakítások zajlanak, dugók, feltúrt utcák, sokszor érthetetlen változások miatt forrnak az indulatok. Tanulási folyamat is, ami most a városlakókkal történik, mert meg kell tanulniuk elfogadni, hogy a kerékpáros biztonsága is fontos.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 7 perc
Az autó kerül az utolsó helyre
Teljesen átalakul a forgalom Székelyudvarhelyen. Mentalitásváltásra is szükség lesz Fotó: Hodgyai István

A Szekler Teker Egyesület elsődleges célja a kerékpáros-közlekedés népszerűsítése, és évek óta sürgeti a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztését. Székelyudvarhelyen javításoknak, illetve a két, európai uniós forrásokból megvalósuló ún. mobilitási projektnek köszönhetően eddig sosem látott mértékben bővül a bringautak hálózata. Simon Szilárdot, a Szekler Teker vezetőjét kérdeztük, hogy a kerékpárosok számára megfelelőek-e ezek a fejlesztések. Arról mondta el a véleményét, ami most látható, mert – mint fogalmazott – időnként menet közben is alakulnak, változnak a tervek, mert lehet, hogy egy helyen az elején úgy néz ki, hogy jó lesz, de aztán egy oda nem illő járdaszegély elrontja majd az egészet.
A II. Rákóczi Ferenc úton már elkészült a bringaút. Ez egyirányú, azaz a városba befelé vezet egy, a normáknak megfelelő biciklisáv, másfél méter széles, kényelmes. Az út másik oldalán hely hiányában maradt a régi módszer, tehát a kerékpárosoknak az úttesten kell közlekedniük, és a felfestés is mutatja, hogy ez nem bringasáv, hanem kerékpárosnyom. Ami azt jelenti, hogy a kerékpárosnak itt nincsen elsőbbsége, csak kijelölik, hogy milyen nyomvonalon javasolt haladni, illetve felhívja az autósok figyelmét is. 


Hirdetés


A Bethlenfalvi úton és a Bethlen negyedben zajlik az ún. nagy mobilitási projekt, ami több utca korszerűsítését foglalja magába.

– A Bethlenfalvi úton úgy néz ki, hogy olyan lesz, amilyennek mi is elképzeltük. Kétoldalú, kétirányú lesz itt a kerékpárossáv, amit ott, ahol már a teherforgalom is becsatlakozik, „feltettek” a járda szintjére, tehát ami eddig az úttesten volt (felfestés jelölte), azon a szakaszon (a Fások utcai útkereszteződéstől) felkerül a járda mellé. Megy a vita ezzel az útszakasszal kapcsolatosan is. Optikailag keskenyebbnek tűnhet, de nem lesz keskenyebb, a rendőrség sem adott volna engedélyt rá, ha nem felelne meg az előírásoknak

– közölte.

A rossz példa

A Bethlen lakótelepi ún. összekötő utcákon is már kirajzolódik, hogy milyen lesz a bringás-infrastruktúra.
– Itt felemás a helyzet, volt is vitánk a polgármesteri hivatallal. A Lakatosok utca rendben van, a tervek alapján, ahogy én tudom, a Győzelem utca is jó lesz, viszont ahogy ebből az utcából a Céhek utca irányába kanyarodunk, ott elkezdődnek a problémák. Ugyanis a terv a kerékpárossávot három helyen is bevezeti a parkoló autók mögé, majd onnan ki, majd ismét be. Egyik esetében kiharcoltuk, hogy ne így alakítsák ki, legalábbis elfogadták a kérésünket, reméljük, úgy is építik meg – mondta Simon. Magyarázata szerint a gond ezzel az, hogy ilyen rövid távon a biciklisek nem fognak kanyarogni, és ez még a kisebb hiba. A ráhajtók íveit nem megfelelően alakították ki, van, amelyik olyan éles szögben fordul, hogy nagyon le kell lassítani, nehezen lehet bevenni.

– A szakirodalom szerint túlhaladott az az irányvonal, hogy biztonságosabb a bringásnak, ha valami védelem van (sövény, parkoló autók stb.) az autósforgalom és a kerékpáros-felület között. A statisztikák is azt mutatják, hogy nagyon megnő a balesetveszély, főleg akkor, amikor a biciklis kijön a „takarásból”, több mint tízszeresére nő annak az esélye, hogy elütik. Úgy kell elkészíteni egy biciklisutat, hogy a legkevesebb irányváltásra legyen szükség, és főleg ilyen ne legyen. Jelen esetben még átjáró és egyéb is nehezebbé teszi itt a bringázást, túl sok részletre kell(ene) figyelni

– taglalta.
Külön felháborítónak tartja a Szekler Teker vezetője, hogy amikor felvázolták a polgármesteri hivatal illetékeseinek a problémát, illetve kiemelték, hogy a parkolók mögötti sávot nem fogják használni a biciklisek, akkor ez volt a válasz, hogy ők tesznek majd róla, és odaállítják a rendőrséget.

– Tehát büntetni fognak, ha bringával nem ki-bejársz a parkoló autók mögött. Probléma az is, hogy úgy vettek el parkolót, hogy mégsem hasznosul a felület. Ez a rossz példa, ahogy nem kéne csinálni

– jegyezte meg Simon.

Hodgyai István
Középen a bringások, két szélen a gyalogosok

Használják-e majd?

A Kossuth Lajos utca felújítása után újra felfestett bringasávhoz nem szólhatott hozzá a Szekler Teker, a tervekbe nem avatták be őket, nem kérték a véleményüket.

– Itt, főleg az utca elején jól látható, hogy látszólag apró tévedések is el tudják rontani a dolgot. A piktogramok használatával például korábban is volt probléma, volt, ahová a bringasáv jele (egy kerékpár, de tábla is kell jelölje) helyett a kerékpárosnyom jelét festették (kerékpár és két vonalból álló nyíl). Eredmény: nem tudják az emberek, mit hogyan kell használni

– mondta a Szekler Teker vezetője. 
A kerékpáros-infrastruktúra szempontjából összességében nagy az előrelépés, főleg, ha befejezik a nagy mobilitási projektet, és amikor a város főbb ütőerei is összefüggő úthálózatot alkotnak majd.

– De az, hogy mennyire fogjuk jól használni, az nem az infrastruktúrától függ. Kellenek ehhez az emberek is. Például, hogy soha ne parkoljunk, még egy percre sem a bringasávra. Szóval tanulni kell, új közlekedéskultúra kell, dolgozni kell a szemléletformáláson

– emelte ki Simon Szilárd.

Teret adva

Jakab Attila, a polgármesteri hivatal munkatársa, aki 2016-tól foglalkozik a két mobilitási projekttel, azt mondja, hogy a Szekler Tekert aktívan bevonták az ún. közlekedésfejlesztési munkacsoport tevékenységébe, teret adva annak, hogy a tervezés időszakában a bringások elképzelései, igényei is bekerüljenek a projektbe. A tanácsadói jogkörrel rendelkező testület korábban gyakrabban összegyűlt, az utóbbi időben viszont nem igazán. Mint Simon Szilárd közölte, a kerékpárosok képviseletének nem maradt más hátra, amikor menet közben látták a kivitelezési hibákat, hogy megkeressék az illetékeseket, hogy igenis vegyék figyelembe a meglátásaikat.

– Vannak olyan pontok, ahol nem értünk egyet, ilyen például a Céhek utca. De szerintem összességében kell néz­ni az egészet. Lesz több mint húsz kilométernyi bicik­li­sáv, és van mondjuk kétszer 50 méter, amiről másképp gond­ol­kodunk. Kell tudni néha komp­ro­misszumot kötni, és az sem biztos, hogy rossz, ami most van ott

– tette hozzá. 
Egyébként a jogszabályokkal összefésülni sem könnyű ezt az egészet, mert az európai szabványok előbbre vannak, mint a hazai előírások. Szerencsére – jegyezte meg Jakab – a rendőrség elég rugalmas a jóváhagyások esetén.
Jakab Attila ismét hangsúlyozta, hogy ami most zajlik Székelyudvarhelyen, az nem a biciklisávokról és az útjavításról szól, hanem a forgalom teljes átalakításáról. Ennek a lényege, hogy a főbb útvonalak infrastruktúráját úgy építik ki, hogy első szempont a gyalogosnak, kerékpárosnak és minden alternatív eszközzel járónak biztonságos feltételeket teremteni a közlekedéshez, aztán következik a tömegközlekedés (nemsokára érkeznek az új buszok), és csak a legvégére maradnak az autók.

– Az van, hogy most szembesülnek az emberek azzal, hogy mit akarunk. Mi is rengeteg kompromisszumot kötünk, vigyázunk például, hogy ne szüntessünk meg túl sok parkolót mondjuk bringasáv javára. Éppen ezért a szemléletformálás fontos eleme a projektnek, hangsúlyozta Jakab Attila, és felsorolta, hogy már több előadást, lakossági és szakmai fórumot tartottak, tartanak, tájékoztató kampány megy a rádiókban és a közösségi oldalakon. – Ez egy folyamat, és talán ez a legnehezebb. Tavasszal tervezünk hosszabb, ösztönző akciókat, olyasmit, amit épp a Szekler Teker javasolt

– tudtuk meg.
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!