Hirdetés

A Nemzetközi Címertani Akadémia teljes jogú tagjává választották dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikust

A Nemzetközi Címertani Akadémia teljes jogú tagja lett dr. Szekeres Attila István, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke – tájékoztatott közleményében az erdélyi szakmai szervezet.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
A Nemzetközi Címertani Akadémia teljes jogú tagjává választották dr. Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikust
Dr. Szekeres Attila István Fotó: Kocsis B. János

A Nemzetközi Címertani Akadémia augusztus 17-én a svédországi Lundban tartotta idei közgyűlését, a szavazás eredményéről augusztus 21-én értesítette Elizabeth Roads, az akadémia elnöke az érintettet. Dr. Szekeres Attila István 2017 óta levelező tagja az akadémiának, ő az első erdélyi tagja az 1949-ben Párizsban alakult, 1965 óta genfi székhellyel működő nemzetközi intézménynek.

Szekeres Attila István tucatnyi országban, kéttucatnyi nemzetközi konferencián adott elő, népszerűsítve Székelyföldet, Erdélyt, mindig erdélyi jelképeket – címereket, zászlókat, pecséteket, pénzérméket – mutatva be tudományos előadásain. Legjelentősebbek a Genealógiai és Címertani Világkongresszusokon való részvételei – 2016-ban Glasgow-ban, 2018-ban a franciaországi Arras-ban, 2021-ben Madridban –, a Zászlótudományi Világkongresszusokon – 2017-ben Londonban és 2022-ben Ljubljanában –, továbbá a Nemzetközi Genealógiai Akadémia tudományos kollokviumán 2019-ben Varsóban, az Európai Címertani és Zászlótudományi Konferenciákon – 2014-ben és 2018-ban a lengyelországi Cieszynben –, valamint a Nemzetközi Pecséttani Konferencián, 2013-ban Kijevben (pontosan az Euromajdan idején), és legutóbb az ez év júniusában Vilniusban tartott Nemzetközi Genealógiai, Címertani és Zászlótudományi Kollokviumon.

Szekeres Attila István olyan témákkal szerepelt a nemzetközi konferenciákon, mint a székely rendi nemzet címere, az erdélyi rendek címerhasználata, a székelyek zászlóhasználata, a székely rendi nemzet pecsétje, Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe, a székelyföldi közigazgatási címerek megváltoztatása Erdélynek Romániához való csatolását követően, erdélyi történelmi zászlók, a Báthoriak címerhasználata.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet alapító elnöke Szekeres Attila István. Sikeres nemzetközi tevékenységének köszönhetően a szervezetet 2019-ben tagjai közé fogadta a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség, 2022-ben a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetsége. (Utóbbinak a térségben – Magyarországot, Romániát, Szlovákiát és Szerbiát is beleértve – jelenleg az egyetlen aktív tagja.)

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!