Sapientia a SepsiBookon

„Lapozz Élményt!” mottóval másodjára szervezték meg a SepsiBook Könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált, melynek idén, március 25–28. között a Sepsi Aréna adott otthont.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Sapientia a SepsiBookon
Jó hangulatban telt a könyvszemle Fotó: Egyed S. Péter archívuma

Számtalan színvonalas, magyar és román nyelvű író-előadó jelent meg az eseményen, mint például Varró Dániel, Kali Ágnes, Visky András, Suceavă Bogdan vagy Parti Nagy Lajos. Az idei alkalom számomra még különlegesebb volt, hiszen a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának fordító és tolmács mesterképzése végzős hallgatójaként vehettem részt szaktársaimmal együtt a rangos eseményen. A máskor különböző sporteseményektől hangos aréna most az elmét edző és pallérozó könyvektől, kiadóktól, író és költő előadók felerősített mikrofonhangjának erejétől zúgott, no meg a több ezer résztvevő hangjától. A külső várakozó rész falairól és ablakairól gyermekhangok tömkelege verődött vissza. A bejáratnál hatalmas pannókon állt a háromnapos program, amely sűrű időpontjaira nézve önkéntelenül is eszembe jutott az eseményt szervezők munkája. A nagy forgatagban Szondy-Adorján György író, költő és Irimia Florin író és műfordító könyvbemutatóin vettünk részt a csarnokon kívül lévő köröndön és konferenciateremben. A csarnokba belépve azonban teljesen más világba csöppent a látogató. A máskor zajos nézőtér székei üresen álltak, lent a pályán azonban kiadók labirintusa tárult a szem elé, középen a nagy Poronddal, amelyről épp könyvbemutató beszélgetése próbált utat törni magának. A legnagyobb zajforrás azonban a gyerekek hangja volt. Nemcsak a külön gyerekeknek létrehozott szabadidősarok és a különböző gyermekfoglalkozások miatt, hanem mert Berg Judit József Attila-díjas meseíró éppen a könyveit dedikálta, ami szülők és gyerekeik kígyózó sorát eredményezte az adott kiadó sátra előtt. Mi megtekinthettük, böngészhettük a Cărturești, Gutenberg, Koinónia és Kri­terion ismertebb kiadók mellett a Napsugár és a Szivárvány, illetve a Cimbora gyerekfüzeteit, a Cartographia kiadó térképeit, de még a Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium is külön sátorban mutatta be iskolaújságját.
Barátságos és színvonalas eseményen vehettünk részt, amiért hálás vagyok. Bárki kérdezné, az itteni rövidke élményeim alapján csak azt tudnám válaszolni, „ne gondolkodj, inkább add át magad a könyvek és történeteik labirintusának”. 

Egyed S. Péter



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!