Hirdetés

Véghajrában a munka

Tavaly júliusban tették le a székelyszentkirályi multifunkcionális sportterem alapkövét, november végén pedig már használatba is adnák. A létesítmény elsődleges haszonélvezői a helyi iskolás és óvodás gyerekek lesznek, akik végre nem az udvaron kell töltsék a tornaóráikat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Véghajrában a munka
Kívül már elkészült. A belső munkálatok zajlanak Fotó: Hadnagy Éva

Az elmúlt évi alapkőletétel után az enyhe télnek köszönhetően már kora tavaszra felépült és tető alá került a 360 négyzetméteres épület, azóta pedig a belső munkák zajlanak a székelyszentkirályi multifunkcionális teremben. Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község polgármestere szerint jó ütemben halad a kivitelező vállalat, jelenleg a belső gépészeti munkák zajlanak. 

– Hét hetünk van még, amíg tudunk dolgozni, az épület szerkezetileg rendben van, most a villanyvezetés, fűtés-, víz-, szennyvízhálózat-szerelések és a különböző padló-, fal-, kazánházburkolások zajlanak

– részletezte az elöljáró. Hozzátette, szinte biztos benne, hogy az épület készen lesz a november végi határidőig, ám a projekt magába foglalja a területrendezést is, a parkolók, zöldövezet kialakítását és a székelykapu felállítását, ám az őszi bizonytalan időjárás miatt, lehet, hogy ezt csak tavasszal tudják megvalósítani.

– Az őszi építkezés olyan, mint a kutya vacsorája, bizonytalan. Ha esősre fordul az idő, akkor a földmunkákat tavaszra kell hagyni, de ettől függetlenül az épület megközelíthetőségét biztosítjuk, így használatba is adhatjuk majd

– tette hozzá a polgármester. 
A multifunkcionális sport­terem elsődleges haszonélvezői az óvodások és az iskolás gyerekek lesznek, hiszen a szentkirályi általános iskolának – amely az oroszhegyi Petőfi Sándor Általános Iskola alárendeltségébe tartozik, és igencsak népes, mivel ott tanulnak a község kisebb falvaiból származó gyermekek is – nem volt mindeddig tornaterme, a gyermekek pedig az udvaron vagy az osztálytermekben töltötték a tornaórákat. A sporttevékenységek mellett ugyanakkor más iskolai tevékenységek helyszínéül is szolgál majd a tervek szerint az új épület, például évzáró ünnepségek, farsangi mulatságok, kulturális és egyházi események helyszíne lehet. 

– Azért kapta a multifunkcionális terem besorolást, hogy többféle esemény helyszínéül szolgálhasson

– mondta Bálint Elemér Imre. Hozzátette, az új épületben lévő 200 négyzetméteres nagy­te­rem nagyobb, mint a te­le­pü­lés jelenlegi kultúrotthona, így terveik szerint átvenné a művelődési ház szerepét is. A kultúrotthon szerencsétlen elhelyezkedése miatt nem bővíthető, a falu pedig kinőtte az épületet. Az új épületben a 200 négyzetméteres nagyterem mellett a földszinti részen a gépház, valamint mosdók kaptak helyet, az emeleten pedig öltözőket, mosdókat, zuhanyzókat alakítottak ki. 
A beruházás összértéke 2,5 millió lej, amelyet több forrásból sikerült előteremtenie az oroszhegyi önkormányzatnak. A magyar állam a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési programján keresztül 1,7 millió lejjel járult hozzá a beruházáshoz. A fennmaradó részt a helyi önkormányzat teremtette elő, Hargita Megye Tanácsának, a helyi katolikus egyháznak és a faluközösségnek a segítségével. 
A polgármester hozzátette, az építőiparban tapasztalt drágulások nem befolyásolták a beruházás menetét, hiszen a szerződésük már évekkel előtte meg volt kötve, és a szükséges alapanyagokat is időben megvásárolták. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!