Hirdetés

Várakozáson felüli mozgósítás

Első alkalommal szervezték meg Csíkszeredában az Ezüstfesztivált időseknek az elmúlt hétvégén. A program célja többek között a fiatalok érzékenyítése az idősek problémáira, a két generáció közötti szakadék áthidalása. A fesztivál főszervezői Csíkszereda Polgármesteri Hivatala és a Hargita Megyei Szociális és Gyer­mek­védelmi Vezérigazgatóság voltak.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Várakozáson felüli mozgósítás
Telt ház a Csíki Moziban. Intézmények közötti együttműködés a közösségért Fotó: László F. Csaba

Múzeumi tárlatvezetéssel, úszással, mozival és tornával is készültek az időseknek Csíkszeredában, ugyanis az elmúlt hétvégén tartották az idősek napja alkalmából az első Ezüstfesztivált.
A háromnapos programokban gazdag eseményen szép számban vett részt a város szépkort megért közössége. A moziban első nap nagyjából ötvenen mentek el, másnap több mint hetvenen, és utolsó napra a mozi megtelt idősekkel. Csikós Katalin, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság felnőtt esettanulmányi osztályának munkatársa elmondta, elégedett az első alkalommal megszervezett eseménnyel, amelynek a célja többek között a fiatalok érzékenyítése az idősek problémáira, a két generáció közötti szakadék áthidalása is volt. Az egyházi programokon belül az unitárius templomban telt ház volt, az ortodox templomban is nagy létszámban gyűltek össze az idősek, akiknek egyházközösségük ajándékkal is kedveskedett idősek napja alkalmából.

– A reggeli tornára is várakozásunkon felül jelentkeztek és vettek részt, a fú­vós­kon­certre még többen jöttek el. Az uszodát nagyjából hatvan idős személy kereste fel. Az Ezüstfesztivál első próbálkozásra reményen felüli résztvevőt vonzott. Az egészben a legjobb, hogy a jövőre nézve az idősek is jöttek ötletekkel, hogy milyen további programokon vennének szívesen részt. Ilyen volt többek között a bulizási lehetőség

– mondta Csikós. Hozzátette: a szervezők amúgy is tervezték, hogy a következő Ezüstfesztiválon kötetlenebb kikapcsolódási formával is kedveskednek az időseknek. A fesztivál szervezésében a városi önkormányzat munkatársai készségesek voltak, ők egyeztettek a városban működő intézményekkel, ahol az intézményvezetők is rendkívül segítőkészek voltak, akárcsak a további támogatók.

László F. Csaba
Telt ház a Csíki Moziban. Intézmények közötti együttműködés a közösségért

– Ezúton is hálásan köszönöm mindenkinek a segítségét, hogy ez a fesztivál létrejöhetett, mert ide egy ötlet nem elég, ide összefogás és közösségi szellem kell

– hívta fel a figyelmet Csikós.
A programokat a gyermekvédelmi és szociális intézett munkatársa állította össze, amihez sok segítséget kapott.

– A jövőre nézve még tudunk és van is, amiben fejlődjünk. Tekintettel arra, hogy hétvégén zajlott az esemény, rájöttünk, több önkéntesre lesz szükségünk, jobban és lehetőleg több intézménnyel fel kell vegyük a kapcsolatot, és még inkább hangsúlyoznunk kell, hogy idősek és fiatalok együtt vegyenek részt a programjainkon

– mondta a szociális dolgozó. Kiemelte: végül is eljutott az üzenetük, és jöttek nagyszülők unokákkal, idős szülők gyerekeikkel stb., de jövőre nézve még több személyhez szeretnének eljutni.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!