Hirdetés

Van utánpótlás Oroszhegy községben

Oroszhegy község hat települést foglal magában. Nagy múltú iskolái ma már a községközpontban található Petőfi Sándor Általános Iskola alárendeltségébe tartoznak. Az óvodák mellett két településen is működik napközis csoport, amelyek szülői kez­de­mé­nye­zé­sre jöttek létre, ki­e­lé­gít­ve az igényeket.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 7 perc
Van utánpótlás Oroszhegy községben
Igény szülte napközis csoportok. A legrégibb és a legszebb épületekben Fotó: Hadnagy Éva

Oroszhegy község népessége nem csökkent az utóbbi években, sőt a legutolsó, 2021-es népszámlálási adatok szerint közel kétszáz fővel gyarapodott. Ennek bizonyítéka, hogy a község szinte mindegyik településén működik óvoda, és a községközponti napközi mellett idén Székelyszentkirályon is indult napközis csoport. Utánpótlásból tehát továbbra sincs hiány.

Az oroszhegyi Magyari Ferenc napközis óvoda  

Udvarhelyszék legrégibb épületében, az 1810-ben épült egykori iskolában működik Oroszhegyen a napközis óvoda, ahol három óvodás, azaz rövid programmal működő és két napközis csoportban tanulhatnak a legkisebbek. Akárcsak más településeken, a szülők részéről érkezett a kezdeményezés a hosszított programú napközis csoport indítása iránt, amelyet 2011-ben sikerült is elindítania a Petőfi Sándor Általános Iskola vezetőségének. Bár kezdetben alig érte el a szükséges minimumot a gyermeklétszám, mára igencsak megnőtt az igénylők száma, így két vegyes korosztályú csoport működik jelenleg, huszonnégy, illetve huszonhét gyermekkel. A település központjában, a templom szomszédságában található az egyház tulajdonát képező épület, ahol jelenleg a földszinti termekben az óvodás csoportok, a tetőtéri részben pedig a napközis csoportok találhatók. Az épület mindig iskolaként működött, ahol a tanítói lakás is helyet kapott, ezt az évek folyamán átalakították óvodának, és a legutolsó felújítás során, 2017-ben a tetőteret is beépítették, ahol jelenleg a napközi működik. Az épületbe érve a névadó portréja köszönti a betérőket, a falra kiakasztva. Magyari Ferenc, a falu szülöttje, 1802–1870 között élt. Kántortanító volt, de az iskolának az igazgatója is közel negyven évig. Nevét 2013-ban vette fel az óvoda – avatott be a részletekbe Mihály Tibor, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója, amely fennhatósága alá tartozik az óvodás napközi is. Hozzátette, Magyari Ferencnek kilenc gyermeke volt, és az iskola jelenlegi pedagógusi karának a jelentős része is az ő leszármazottja. Ozsváth Júliától, a Petőfi Sándor Általános Iskola aligazgatójától megtudtuk, összesen 194 gyermek jár óvodába és napközibe a községben, ebből 101-en a Magyari Ferenc nevét viselő intézményben tanulnak.

Hadnagy Éva

Régi, de felújított épület

Az előtérben kis szekrények, festett, vidám falak köszönnek a betérőre, innen nyílnak a földszinten az óvodás csoportszobák és a mosdó, szépen sorban egymás mellett. A lépcső pedig felvezet a tetőtérbe, ahol a napközi működik. Két külön csoportszoba, két étkezőterem, egy közös mosdó, tároló és egy hálóterem található a tetőtéri részen. A gyermekek étkeztetését beszállító céggel biztosítják.

– A gyermekek nagyon jól esznek, meg vagyunk elégedve a beszállítónkkal, reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak. Háromszori étkezés van benne

– mondta Ozsváth Júlia.
A két napközis csoportban négy óvónő tevékenykedik egymást váltva, az óvodás csoportokban pedig összesen három óvónő van. Dadából itt is hiány van, ezért két takarító dadával működik az intézmény.

– Egyik az óvodásoknál, másik a napközis csoportoknál van beosztva. Ezeket a posztokat sajnos nem a gyermeklétszám, se nem a felületek nagysága befolyásolja, pedig még lenne szükség rájuk

– fogalmazott az aligazgató. 
Az óvoda udvarának játszótéri elemeit a közelmúltban a Bethlen Gábor Alapnál elnyert támogatásból bővítette az iskola vezetősége.

Hadnagy Éva

Új épület, beteljesült álom

A székelyszentkirályi szülők nagy álma vált valóra az új óvoda felépítésével, amelyet a tavaly vettek birtokukba a legkisebbek. Több évtizednyi hányattatott sors után így valóban korszerű, tágas, már-már irigylésre méltó kétszintes épületben tölthetik napjaikat a szentkirályi gyermekek. Oroszhegy község önkormányzata pályázati pénzekből valósította meg az új épületet. Az Országos Vidékfejlesztési Programban pályáztak sikeresen hárommillió lejre. Az oktatási intézményt digitális eszközökkel is felszerelték, így tévé, okostábla és számos digitális eszköz is a pedagógusok rendelkezésére áll. A beruházás ugyanakkor magában foglalta az óvoda udvarának felszerelését is, így korszerű mászókák, csúszdák, hinták állnak a gyermekek rendelkezésére. Bár tavaly csak két óvodás csoport működött az egész épületben, az idei tanévtől napközis csoport is indult tizenöt gyerekkel. Az óvodás csoportok 18-18 vegyes korosztályú gyermekkel működnek, a napközis csoportban pedig tizenöt kisgyermek van.

– Egyelőre csak a szentkirályi gyerekek járnak ide, nem akartuk a kisebb falvakból idehozni, hogy ott is maradjanak meg az óvodák, ezért csak azokat a szülőket szólítottuk meg, akik azon gondolkodtak, hogy beviszik a városba a gyerekeket. Öröm számunkra az is, hogy van olyan kisgyermek, akit hazahoztak a városból. Reméljük, a napközis csoporttal tudjuk enyhíteni a város szívóhatását

– fejtették ki az intézményvezetők.

Hadnagy Éva
A szentkirályi óvoda épülete

Hatalmas terek, ízléses, korszerű körülmények

A tágas épület földszinti részén kaptak helyet az előtérben az ízléses kis szekrények, ahol átöltöztetik a gyermekeket. A napközis csoport is a földszinten van, illetve konyha, ebédlő, mosdó, orvosi szoba és pszichológiai kabinet is található.

– A foglalkoztatóteremben alszanak a gyermekek, most már nem sírnak, szépen beszoktak. Bár asszisztensünk egyelőre nincs, pszichológusunk már van, aki minden kedden az óvodásokkal foglalkozik. Be van osztva, hogy mikor megy a kisebb falvak iskoláiba, szerdán és csütörtökön meg a két nagy iskolában foglalkozik a gyermekekkel. Ez is nagyon jól működik már

– mondta Osváth Júlia aligazgató.
Az emeletre tágas lépcső vezet, a lépcsőház falát pedig állatos falfestmények díszítik, csalogatva a gyermekeket fölfelé. Az emeletre érve egy tágas multifunkcionális terembe érünk, ahol mindkét csoportból az óvodások közösen fogyasztják el tízóraijukat, de ez a terem biztosít helyet a különböző rendezvényeknek, ünnepeknek, szülőkkel való foglalkozásoknak is. Innen nyílnak a csoportszobák és a mosdó is. A második szinten egyelőre csak a mosoda kapott helyet, ám ott is számos olyan terem van, amely szükség esetén belakható.

Hadnagy Éva

Képzések helyszíne

A szentkirályi óvoda multifunkcionális termében nemcsak óvodás tevékenységek zajlanak, hiszen a közelmúltban egy óvónőknek szóló képzés házigazdái is voltak.

– Kettesmódszer-képzés volt, amelyen harminc udvarhelyszéki óvónő vett részt. Az új termünknek köszönhetően be tudtuk vállalni az eseményt, más második alkalommal, hiszen volt egy képzés tavasszal és most ősszel is

– részletezte Ozsváth Júlia.
Hozzátette, a közeljövőben a szülőknek is szerveznek képzést a gyermekek nevelésével kapcsolatosan, amely során az egészséges étrend, a három–hat éves gyermek értelmi fejlettsége, szülői érzelmek kifejezésmódja, pozitív nevelés, a játék szerepe, a szorongó gyermekek kezelése témaköröket boncolgatják.

– A szülők nagyon igénylik az ilyenfajta képzéseket, ezt mutatják a tapasztalatok, szívesen eljönnek az ilyen foglalkozásokra, az, hogy tudja, hogyan foglalkozzon otthon is a gyermekével. Nagyon nyitottak ilyen szempontból, így Oroszhegyen és Szentkirályon is megtartjuk ezt a képzést

– részletezte az igazgató. Hozzátette, a szülők aktívan bekapcsolódnak az iskolán kívüli tevekénységekbe is.

További fejlesztések

Az óvodák digitalizációját is biztosították a községben, ám mindig van, mit újítani, így az iskola vezetősége is pályázott a PNRR kiírására, amely Hargita Megye Tanácsa által valósul meg. IT-eszközök mellett az óvodák bútorzatát is megújítanák a kisebb településeken, akárcsak az iskolákat, ha sikeresen bírálják el a pályázatukat.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!