Hirdetés

Új csizmában ropták a táncot

A hagyományőrzés nagyon fontos része az óvodai tevékenységnek a székelyudvarhelyi Eszterlánc Napközi Otthonban, amelyhez elengedhetetlen a székely ruha, illetve a megfelelő lábbeli. Az intézmény így évről évre kihasználja a pályázati lehetőségeket, hogy bővítse készleteit.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 1 perc
Új csizmában ropták a táncot
Szüreti mulatság, hagyományőrzés Fotó: Hadnagy Éva

Pörögtek a szoknyák, dobogtak a csizmák pénteken a székelyudvarhelyi Eszterlánc Napközi Otthon szüreti bálján. A szokásoknak megfelelően idén is két nagycsoport öltözött székely ruhába és mutatott be népi gyermekjátékokat, szüreti táncokat a hagyományőrzés jegyében. Előadásukat vastaps jutalmazta a szülők részéről. Koncz Melinda, az intézmény vezetője elmondta, a hagyományőrzés az egyik alappillére az óvodai programjuknak, éppen ezért rendszeresen, az őszi programok között megszervezik a szüreti bált a nagycsoportosok részvételével. Mint mondta, nagyon fontosnak tartják, hogy beszerezzék a gyermekek számára a hagyományőrzéshez szükséges székely ruhákat, illetve a megfelelő csizmákat, cipőket.

Hadnagy Éva

– A székelyruha-készletünket folyamatosan bővítettük az évek során, így most már két csoportra való székely ruhánk van, viszont nem volt hozzá megfelelő cipő és csizma, ezért úgy döntöttünk, hogy megkezdjük ennek is a feltöltését – részletezte az intézmény vezetője. Éppen ezért, idén is részt vettek a Hargita Megye Tanácsa által kiírt, népviseletek készítését támogató pályázaton, ezúttal azonban lábbelik készítésére kértek és kaptak támogatást.

Kilencezer lejes támogatást kaptunk, amelyhez még hozzájött az Eszterlánc Alapítvány önrésze, így összesen 10 120 lej volt a projekt teljes értéke. Ebből tizenhét darab székely csizmát a kisfiúknak és tíz darab táncos karaktercipőt tudtunk készíttetni a kislányoknak a székely ruhák mellé

– részletezte.

Az elkészült lábbeliket a szüreti bál alkalmával adták át, és egyben fel is avattak a gyerekek. Koncz Melinda elmondta, a hagyományőrző szüreti bálok mellett népdaltalálkozót is szerveznek az intézményben, és több olyan jeles eseményük is van, amelyen székely ruhába illik megjelenniük a gyermekeknek, ezért is tartják nagyon fontosnak, hogy kihasználják az efajta pályázati lehetőségeket.

– Nem szerettük volna, hogy a szülőknek gondot okozzon a székely ruhák és a hozzá illő cipők, csizmák beszerzése, éppen ezért döntöttünk valamikor úgy, hogy kihasználjuk a kínálkozó pályázati lehetőségeket, és pótoljuk a készleteinket – ismertette a napközi otthon vezetője. Hozzátette, intézményük már a kezdetektől rendelkezett néhány székely ruhával, ám azok az évek során elhasználódtak, ezért is van szükség a folyamatos pótlásra. Az igazgató elmondta, jövőre is szeretnék folytatni a csizmák, cipők beszerzését, ha lehetőség lesz rá.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!