Hirdetés

Tornácos ház összefogással

Közösségi összefogással épül az új református gyülekezeti ház Felsősófalván. Az új épület formailag a régi, tornácos tanítói lakáshoz fog hasonlítani, amelyet szívesen használt a közösség, amíg az 2022-ben a tűz martalékaivá nem vált.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tornácos ház összefogással
Folytatásra várva. Idén befejeznék a munkát Fotó: Hadnagy Éva

Az 1890-es évek elején épült az a nagy, tágas, tornáncos ház, amely egykoron tanítói lakásként szolgált, a rendszerváltás után azonban az egyház tulajdonába került és közösségi házként működött Felsősófalva központjában. 1992-ben újították fel a református egyházközség tagjai közmunkával, amely nagyon áldásosan szolgálta a közösséget, és amelyet intenzíven is használtak. 2022. május 13-án azonban az ingadozó áram miatt egy rejtett vezeték meggyulladt a faépületben és porrá égett. A közösség azonban úgy döntött, újjáépítik a számukra oly fontos közösségi házat.


Hirdetés


Szász Tibor András, helyi református lelkész elmondta, mivel az épület műemlékvédelmi övezetbe tartozott, ezért közel egy évig tartott a különböző engedélyek beszerzése. A tervek elkészültére pedig jó néhány pályázati lehetőség elapadt, illetve befagyasztották azokat, így gyakorlatilag csak magukra számíthattak. Gyülekezeti gyűjtés indult számos helyen a felsősófalviak javára, de Parajd Község Polgármesteri Hivatala, valamint a helyi és környékbeli közbirtokosságok támogatásának köszönhetően tavaly nyáron elkezdődhetett az építkezés.

– Ismerősök, barátok, elszármazottak, vállalkozók és minden jó akaratú ember adományozott, segített, amelyből összegyűlt az induló tőke, és nekikezdhettünk az építkezésnek. Ugyanolyan tornácos házat építettünk, mint amilyen a régi volt, csak már nem fából, hanem téglából

- ismertette a lelkipásztor. Elmondta, gyülekezetük mindig segített bárkinek, ha arra volt szükség, és örömmel tapasztalták, hogy ez az önzetlenség ezúttal megtérült. Gyakorlatilag a nulláról kezdték a munkát, új alappal, jelenleg pedig arra várnak, hogy kitavaszodjon és folytatni lehessen a munkát. – Az sem tört meg, hogy nem sikerült pályázati úton támogatást szereznünk, sőt, így még inkább megmutatkozott a közösségünk ereje, az összefogás és tenni akarás által – tette hozzá. Az új épület alsó szintjét a tervek és az anyagiak függvényében még idén szeptemberben átadnák használatra az egyházközség tagjainak, a tetőtéri részt pedig majd fokozatosan készítik el. Az új közösségi ház megépítésének összköltségvetése 860 ezer lej, amelynek mindeddig egyharmadát sikerült előteremteniük, és rendelkeznek még egy kis tartalékkal, amelyből el tudják indítani a tavaszi munkálatokat. A jövőben is várják és elfogadják a segítséget. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!