Hirdetés

Több évre szóló programokat valósítanak meg

A Csomád-Bálványos Közösségek Közti Fejlesztési Társulás programjai többévesek. A hosszú távú célok közé tartozik az Integrált Fejlesztési Stratégia gyakorlatba ültetése Hargita és Kovászna megyében, emellett a turizmusra is figyelmet fordítanak, amelynek a hegyimentő szolgálat biztonságos hátteret biztosít.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Több évre szóló programokat valósítanak meg
Fotó: HMT

Többéves programokat bonyolít le a Csomád–Bálványos Közösségek Közti Fejlesztési Társulás, hosszú távú cél az Integrált Fejlesztési Stratégia adminisztrálása Hargita és Kovászna megyében. A program révén olyan stratégiai fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek hosszú távon állítják a fenntartható fejlődés útjára a régiót. Mint lapunknak Borboly Csaba, a társulás egyik alapítójának, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, a fejlesztések az infrastruktúra, turizmus, környezetvédelem és az energiahatékonyság területén is érvényesülnek, a fejlesztési társulás tevékenysége ugyanis sokrétű. A megyeelnök kiemelte: a stratégiai programban részt vevő régiókról 2025-ben dönt az Európai Bizottság, ehhez több mint nyolcvan település csatlakozik a két megyéből, ugyanis Hargita és Kovászna megye közösen is próbálja erősíteni a településeit.

HMT

– A cél az lenne, hogy közösen fejlesszünk, és ne mindenki magára maradva törekedjen előre a célkitűzéseivel, esetleg más települések kárára. Fontos szempont, hogy a népi fürdők ne legyenek elhanyagolva, és visszakerüljenek a turisztikai körforgásba. Az elkészülendő mestertervnek köszönhetően a térség kap egy fejlesztési irányt, és lehetőséget teremt a hozzá csatolható finanszírozási források lehívására is – hívta fel a figyelmet a megyeelnök. 
Hargita Megye Tanácsának elnöke a digitalizáció jelentőségét hangsúlyozta, ami a fejlesztési társulás hétköznapjait, gyakorlati módszertanát érinti. 
– Meg kell tudjuk mutatni a lakosságnak, hol vannak elképzelések fejlesztésekre. Ezt egy térinformatikai rendszerben publikussá kell tenni. Ehhez kapcsolódóan a turistaösvények és kerékpárútvonalak is fontosak, ebből a szempontból a zöld turizmust nem lehet eleget népszerűsíteni. Az elképzelések a Kovászna és a Hargita megyei önkormányzat fejlesztési irányvonalát kell kövessék – részletezte Borboly.
A megyeelnök kitért a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálatban rejlő potenciálra. A Csíki Hegyimentő Egyesület zónája a Csíki-medencét körülölelő hegyvonulaton, délen Hargita és Kovászna megye határától húzódik, beleértve a Csomád hegycsoportot, Tusnádfürdőt és környékét, a Nagy-Piliskét is.

HMT
Vonzó tájat érint a területfejlesztés


– Hegyimentő közszolgálatunk az egyik legkiépítettebb az országban. Elmondhatjuk, hogy Hargita megyében biztonságos turizmust építettünk ki. Rengeteg lehetőség van a bakancsos és zöld turizmus területén, amellyel még mindig nem tudunk megfelelően élni. Mindig van ahová fejlődni. Ilyen szempontból van egy jó irány, ahová várjuk, hogy még többen csatlakozzanak – mondta Borboly Csaba. 
A Csomád–Bálványos Közösségek Közti Fejlesztési Társulás a tevékenységét a megye egyik legimpozánsabb területén fejti ki, amely hegyei vulkanikus eredetéből fakadóan, a rendkívüli természeti szépségek mellett, mint amilyen a Szent Anna krátertó a Csomádban vagy a Mohos-tőzegláp sok száz borvízforrása – emberi értéktartaléka mellett – mind-mind olyan gazdagságok, melyek a helyi öntudat és a legendás székely büszkeség máig tartó forrásai, fejtette ki a megyei tanács elnöke.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!