Hirdetés

Tápanyag- és vízutánpótlás

A meleg nyári napokon az emberek számára is elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel, és ugyanígy van ezzel a növényvilágunk is. Mindemellett pedig érdemes odafigyelnünk a tápanyagpótlásra is, amennyiben ez szükséges.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Tápanyag- és vízutánpótlás
Fotó: freepik.com

Mindannyian szeretünk a nyári meleg napokon a nagyobb lombos fák árnyékában hűsölni, az egybefüggő zöld gyepen a mezítlábas séta is egy kitűnő program lehet a reggeli vagy az esti órákban. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy megfelelően öntözzük a gyepünket a napi maximum hőmérséklet függvényében: 

Napi maximum 0C

Vízigény mm/nap

Öntözés gyakorisága

35 0C felett

8 felett

Naponta

30-35 0C

6-8

heti 5-6 alkalom

25-30 0C

4-6

heti 4 alkalom

20-25 0C

3-4

heti 3 alkalom

15-20 0C

2-3

heti 2 alkalom

Hogy elég nedves-e a talaj, egy csavarhúzó segítségével könnyedén meg tudjuk vizsgálni. Ha könnyedén le tudjuk szúrni a gyep talajába, akkor kellően nedves a talaj, ha erőltetnünk kell, akkor száraz.
A tápanyag-utánpótlásról sem szabad megfeledkeznünk, mert a gyep is szeret ,,enni’’. A korábbi N (nitrogén) túlsúlyos műtrágyák helyett, a K (kálium) túlsúlyos műtrágyák kerülnek előtérbe, a kálium ugyanis javítja a növény vízháztartását, és ezáltal ellenállóbb lesz a szárazságra. Segíthetjük a tápanyagfelvételt még különböző algakészítményekkel, valamint szervestrágya-granulátumokkal. Ha fehér gombafonalakkal szőtt foltokat látunk, akkor gombaölő szeres permetezéssel tudjuk megóvni gyepünket.
A dísznövények (tujafélék, szil, lila akác stb.) szeretik, ha ilyenkor végzünk rajtunk zöldmunkákat, úgyhogy bátran neki lehet látni a zöldmetszéseknek, sövényvágásnak és a bokros formálásának. Balkonládás növényeink valószínűleg kezdik már felélni a rendelkezésükre álló tápanyagokat, ezért egy kis tápanyag-utánpótlás mindenképp segít, hogy a későbbiekben is bőségesen virágozzanak. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, így megóvjuk a betegségek ellen és újabb virágzásra serkentjük növényeinket.
Ilyenkor a legdúlóbb a zöldségeskert, ilyenkor a vegánok, vegetáriánusok sem kell féljenek, de a húsimádóknak is ajánlott minél több friss zöldséget fogyasztani. Saláta, retek, hagyma, paradicsom, paprika, uborka, újburgonya, és még sorolhatnám – csak győzzük szedni és elfogyasztani. Ha úgy érezzük és van hely a kertünkben, akkor még másodvetést is végezhetünk a rövidebb tenyészidejű zöldségekből.
Olykor-olykor azonban ezeket a terméseket csak kémiai növényvédelem segítségével tudjuk előállítani. Nagyon fontos felhívni a figyelmet, hogy a megfelelő védőöltözet mellett a permetezést mindig a munkafolyamatok elvégzése után (jellemzően este) végezzük, hogy betartsuk az m. v. i.-t (munka-egészségügyi várakozási időt). Ha egy permetszer leírásában ez a szám 0 (nulla), akkor is csak másnap ajánlott a kultúrába bemenni. Ezenkívül az é. v. i. (élelmezés-egészségügyi várakozási idő) betartására is szeretném felhívni a figyelmet, ami a kijuttatás és a betakarítás között eltelt napok számára utal. A különböző szerek a különböző növénykultúrákban nagyon eltérő értékek lehetnek, ezért mindenképp olvassuk el a használati útmutatót.
Példa egy növényédő szer élelmezés-egészségügyi várakozási idejére (é. v. i.)

Mospilan 20 SG, rovarölő permetszer

Növénykultúra

é. v. i.

alma, körte, őszibarack, kajszibarack, nektarin, cseresznye, meggy, szilva

14 nap

kukorica, őszi káposztarepce, mustár, olajretek

56 nap

paprika (hajtatott), uborka (hajtatott), cukkini (hajtatott)

3 nap

paradicsom (hajtatott), tojásgyümölcs/padlizsán (hajtatott), saláta (szabadföldi, hajtatott), fűszernövények

7 nap

kelbimbó

21 nap

dió

30 nap

napraforgó, dohány, dísznövények, erdészeti kultúrák

előírás szerinti felhasználás esetén megállapítása nem szükséges

Különösen a fóliasátrakban a magas hőmérséklet ellen oda kell figyelnünk a szellőztetésre, illetve árnyékolhatunk is rashelháló segítségével vagy meszeléssel. Gyakori probléma, hogy túlhevül a talaj, és a növény nem tudja felvenni a kalciumot (Ca) a talajból, ezért hiánytünet keletkezik. A kalciumhiány jellemző tünete a termések csúcsrothadása. Ilyenkor feltétlen használjunk kalciumtartalmú lombtrágyát.
A gyümölcsöket tekintve lejárt már az eperszezon, a hónap elején még a ropogós cseresznye van a középpontban, rögtön utána pedig következik a meggy is. Ezzel együtt pedig a különböző barackfajták is. A szüret után ajánlott hozzáfogni a zöldmetszéshez, és ne feledkezzünk el a megfelelő tápanyag- és vízutánpótlásról sem, ugyanis július végén, augusztus elején jönnek létre a jövő évi virágrügyek. A gyümölcsfák már készülnek a jövő évi termésre, legyünk a társaik és segítsük őket ebben!

Fülöp Alpár kertészmérnök, falugazdász,
Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!