Az ingviselés szabályai

A férfiruhatár elengedhetetlen darabja az ing, melyet formális és informális alkalmakra egyaránt magukra ölthetnek. A megfelelő ing kiválasztásához és annak stílusos viseléséhez fontos néhány alapvető szabály ismerete. A székelyudvarhelyi Star rádió Dresszpercek című, férfistílusról és -öltözködésről szóló e heti műsora az ingviselésről és annak szabályairól szólt, ebből merítettünk.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az ingviselés szabályai
Fotó: freepic.com

Egy férfi ruhatárából sem hiányozhat az ing. Üzleti találkozóra, ünnepi eseményre kötelező a viselése, de sokoldalúsága miatt többen a hétköznapokban is magukra öltik. Az ing a ruhatár hasznos alapdarabja lehet, de kizárólag akkor, ha jól van kiválasztva és megfelelően viselik. A tökéletes ing stílusos megjelenést kölcsönöz viselője számára, kiválasztásánál pedig több szempontot is figyelembe kell venni.


Hirdetés

Testalkattól függően
Fontos, hogy mindenki a testalkatának megfelelő fazonú inget válasszon, ugyanis a pocakon feszülő, szinte elpattanó gombok vagy egy túl lenge, méretes ing egyaránt nevetséges hatást kelthet. Stílus és fazon szempontjából a választék igencsak gazdag, ezúttal a három legismertebb szabást mutatjuk be.
Az egyik legelterjedtebb, univerzális fazon az úgynevezett regular fit, azaz a normál szabású ing. Ez nem szűkített, így elsősorban a testesebb alkatú férfiak számára előnyös. A body fit fazon szűkebb, mint a regular fit, szorosan követi a test vonalát, így a sportos, karcsú alkatúaknak ajánlott. A regular fit és body fit fazonok közötti átmenet a slim fit, amely az előző kettőt ötvözi, vagyis a derék- és csípőtájéki szűkítés kisebb mértékű, mint a body fit fazonnál, így kényelmes és előnyös lehet a pocakos férfiak számára is.

freepic.com

Alkalomhoz illően
Mivel általában minden alkalomra más-más típusú ing illik, nem elegendő, ha csupán egy darab rejtőzik a férfi szekrényében. Egy lazább, kötetlenebb eseményre egészen más dukál, mint egy ünnepi alkalomra, így a szabásforma mellett az ing anyagával és mintájával is kell számolni. Arról már korábban is írtunk, hogy az elegáns ingek általában egy vagy legfeljebb két színből állnak, az örök klasszikus a fehér, valamint a kék különböző árnyalatai. Rövid ujjú inget nem ajánlott viselni, és nyakkendő használata esetén az ing legfelső gombját is be kell gombolni, a gallér alól pedig nem lóghat ki. Ha nyakkendő nélkül hordják az inget, a legfelső gomb szabadon hagyható.
A színeket és mintákat illetően is fontos a tudatos választás, formálisabb alkalmakon ajánlott kerülni a mintás darabokat, de lazább vagy családi eseményre bátran hordható kockás, babos vagy egyéb mintájú ing. Ha a választott nadrág vagy zakó mintás, akkor egyszínű ing illik hozzá, és fordítva: egyszínű zakó vagy nadrág mellé bátran társítható mintás ing.

Kitűrve, betűrve
Sokaknak fejtörést okozhat, hogy ki- vagy betűrve viselik az inget. Elegáns, ünnepi eseményeken kötelező betűrve hordani azt, főként, ha zakót is vesznek fölé. Ha informális eseményre hivatalosak, ahol nem zakót, hanem bomber- vagy bőrdzsekit, öltönynadrág helyett farmert vagy chino nadrágot viselnek, szabadon maradhat az ing alja. Persze csak abban az esetben, ha az a megfelelő hosszúságú, vagyis a nadrág cipzárjának tetejéig ér. Ha annak feléig vagy az alá ér, mindenképp ajánlott betűrni a nadrágba.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!