Hirdetés

Szász gyerekjátékok

Csermák Zoltán
Becsült olvasási idő: 4 perc
Szász gyerekjátékok
Asztalosműhely Fotó: Csermák Zoltán

Karácsony igazi családi ünnep, s minden gyermek izgatottan várja, milyen játékkal is kedveskedett neki a Jézuska. Ez Szászföldön sincs másként, a játékkultusznak nagy hagyományai vannak. Erről Drezdában az 1913-ban megnyitott Szász Népművészeti Múzeumban győződhettem meg. A nevezett tárlat kissé kiesik a turistalátványosságok köréből, de érdemes felkeresni, az egykori német családok életét, mindennapjait, ünnepeit mutatja be. Megálmodója Oskar Seyffert, a századelőn a tömegtermelés lélektelenségét kívánta ellensúlyozni az egykori világ értékeinek közreadásával. Sikerült! A múzeum igen gazdag. Zöld, szemes cserépkályha mellett áll a rokka és a bölcső, miközben az asszony dolgozott, lábával ringathatta a kis porontyot. A falusi szekrényt életképek díszítik, a csipkegyűjtemény igazi kuriózum. És csupa játék mindenütt…


Hirdetés


Karácsonykor különösen szépen megrendezett kiállítások várják a legkisebbeket. A kislányok elérzékenyülhetnek a babakonyha látványán: a XIX. századi enteriőr igencsak míves: rézedények függnek a polcokon szép sorjában, a tűzhely mellett áll a háziasszony kockás szoknyában, s irányítja a kuktát, aki a megszokott szakácssapkában pompázik. A szervizkészletek csupa kedves forma, a kis porceláncsészék ugyanolyan kidolgozottak, mint a valódi vitrintárgyak. Az 1840-ből származó berendezés mellett interaktív bemutatók is szórakoztatják a konyhák leendő tündéreit. A kislányok megcsodálhatják a babasarkot: nem változott a világ: a babák öltöztetése fontos gyerekprogram, és a kicsik lekötése is egyben. A babaház berendezése mellett egy kis varrógép, ami természetesen működik, kézzel kell hajtani. Az egykori női munkákat is bemutatják a miniatűr modellek: guzsaly, rokka, szövőszék sorakoznak egymás mellett.
Az erősebbik nem ifjú képviselői az egykori asztalosműhely és kovácsműhely makettjénél ismerkedhetnek őseik foglalkozásával. A famegmunkálóban éppen egy bölcsőt faragnak, a legkisebb szerszám is tökéletesen kidolgozott, elkészítése valószínűleg több időbe tellett, mintha eredeti méretben csinálták volna meg.

Csermák Zoltán
A kis lokomotív 1870-ben Nürnbergben készült, s szintén működőképes. Eszembe jut, mikor az egykori NDK-ban egy áruházban láttam egy hasonló, működő gőzgépet: máig sajnálom, hogy nem vettem meg gyermekeimnek, unokáimnak.
Továbblépve katonák garmadájába botlok. A poroszoknak és a szászoknak is megvoltak a militáris hagyományai, ezeket gyermekeikbe is beleoltották. Római légió, harcos indiánok sorakoznak a polcokon, majd a német egyenruhába öltöztetett figurák következnek. A hintalovak külön vitrint kaptak. 
Ünnepek előtt benépesül a múzeum. Karácsonykor babakészítésre, karácsonyfadísz készítésére, húsvétkor tojásfestésre tanítják a kicsiket.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!