Hirdetés

Szabadtéri tárlat nyílt a szabadságharcos költőről Csíkszeredában

Huszonhat év – Petőfi Sándor címmel nyílt szabadtéri utazókiállítás Csíkszeredában, melynek célja, hogy még közelebb érezhessük magunkat a nagynevű költőhöz. A kiállítás a Petőfi Kulturális Ügynökség és a csíkszeredai önkormányzat együttműködése révén került a megyeközpontba.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Szabadtéri tárlat nyílt a szabadságharcos költőről Csíkszeredában
Megélte a jómódot, de volt, hogy a vállán vitte a nép a költőt Fotó: László F. Csaba

Budapest után először Csíkszeredába hozták el a Huszonhat év Petőfi Sándor című szabadtéri kiállítást, mely az idén kétszáz éve született költő életét meséli el, fókuszba helyezve a hozzá kapcsolódó fogalmakat, idézeteket, gondolatokat. A szabadtéri, pannókból álló utazókiállítást Csíkszereda központjában a Promenádon, a Művelődési Ház szomszédságában helyezték ki, és szombat délután nyitották meg.László F. Csaba

A megnyitóünnepségen elmondták: a huszonhat sűrű év tizenhat nagyszabású táblán mutatkozik be, a néző minden táblán képeket, fogalmakat és idézeteket láthat, így léphet közelebb a kétszáz éve született Petőfi Sándorhoz. Kirmájer Enikő önkormányzati képviselő beszédében a költő irodalmi és közéleti jelentőségét hangsúlyozta.

Az eseményen jelen volt Juhász Anna Prima Primissima díjas irodalmár, kulturális menedzser, a régió egyik legsikeresebb irodalmi szervezője, irodalmi rendezvénysorozatainak megvalósítója, aki megnyitóbeszédében hangsúlyozta: ezen kiállítás útja rendkívül izgalmas lesz, ugyanis egészen szeptemberig Erdély, Székelyföld városaiban helyezik ki, hogy még több embert hozzon közelebb Petőfi Sándorhoz.

– Petőfi sokunk helyett fogalmazta meg az érzéseket és nemcsak a szerelmet, hanem például a családi hűséget is. Ha az életrajzát áttekintjük, láthatjuk, hogy mennyit barangolt, gyalogolt, de mindig visszatért otthonába, megélte a jómódot és azt is, hogy szinte nincstelen, volt, hogy a vállán vitte a nép, de befogadták, amikor semmije sem volt – fogalmazott Juhász Anna. Hozzátette: számára az egész életműnek, a huszonhat évnek, amit a kiállításon is láthatnak az érdeklődők, az az egyik tétje, hogy megismerjük a mai világban, hogy mi az, hogy valamiben hinni, valamit akarni, tenni valamiért. A kiállítással az is céljuk, hogy megértsük és tudjunk kapcsolódni Petőfi Sándorhoz, és a fiatalokhoz is közelebb tudják hozni őt.

A megnyitó zárásaként Juhász Anna édesapjától, Juhász Ferenctől idézett: Petőfinek minden sora fontos, mert az egész élete tündökletes. Petőfi a nemzeti önismeret alapja, de egyben a magunk megismerésének és a magunk megtisztulásának alapja is. Nincs nála tisztább költő és nagyobb hitű ember, ő a forradalom és az ifjúság. Az emberiség legszebb álma. Aki az ő verseit veszi kezébe, sohase felejtse: ő az út önmagunk és a jövendő felé.

László F. Csaba

A Petőfi-bicentenáriumhoz kötődő, Huszonhat év Petőfi Sándor című utazókiállításon látható festményeket, rajzokat, tárgyakat a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből válogatták össze, a kiállítás a Petőfi Kulturális Ügynökség tárlata. A csíkszeredai Promenádon a következő néhány hétben szabadon látogatható.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!