Hirdetés

Súlyos sérüléseket okozott a medve egy férfinek Székelyvarság mellett

Újabb medvetámadás történt, ezúttal a hétvégén, Székelyvarság környékén. Borboly Csaba megyeelnök, aki a Régiók Bizottságában jelentőstevőként foglalkozik a témával, arra hívta fel a figyelmet, hogy nincsenek nemzetközi akadályai a probléma szabályozásának, arról itthon, nemzetállami hatáskörben lehetne dönteni.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 3 perc
Súlyos sérüléseket okozott a medve egy férfinek Székelyvarság mellett
Illusztráció Fotó: Kertész Hajnalka

Megtámadott a medve egy 38 éves férfit vasárnap, Székelyvarság környékén. A sérültet a székelyudvarhelyi kórházba szállították, és többször kellett műteni – közölte lapunkkal Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az Agerpres hírügynökségnek Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója hétfőn elmondta, hogy az áldozat állapota stabil.

A 38 éves férfinek a fején, karján, hátán és hastájékán harapásnyomok vannak, horzsolásos sérüléseket is szenvedett, és vélhetően eltört a bal alkarja.

Varság polgármestere, Tamás Ernő a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a férfi több társával együtt a tavaszias időjárást kihasználva a közeli erdőben kirándult a községhatártól mintegy három kilométerre. El volt szakadva a csoportjától, amikor rátámadt a medve. „Szerencsére fel tudta hívni a néhány száz méterre lévő társait, akik visszafordultak, és kihívták a mentőket. (...) Jó, hogy élve megúszta” – idézte a polgármestert az Agerpres. Az elöljáró szerint a medvetámadás ritka a térségben, de a nagyvadak éjszakánként gyakran megközelítik a települést.

Borboly Csaba lapunknak úgy kommentálta a helyzetet, hogy már egész évben, időszaktól függetlenül támadnak a medvék, amelyek már nem nagyon félnek az embertől. Az elöljáró, aki a Régiók Bizottsága (RB) jelentéstevőjeként már nem először foglalkozik a problémával, sokadjára hangsúlyozza, hogy a törvényeken változtatni kell. Mint kiemelte, az európai uniós fórumokon is világossá vált, hogy

Romániának joga van felelős döntést hozni a veszélyes nagyvadakkal szemben, így a megelőző vadászat vagy a kilövetés szabályozása is nemzetállami hatáskör.

– Vitatkozni erről a végtelenségig lehetne, de dönteni kell, mert emberéletek forognak veszélyben – nyomatékosított Borboly Csaba.

A megyeelnök egy számára közeli példát hozott fel a helyzet érzékeltetésére: Csíkszeredában, a házától négy méterre medvecsapdát állítottak, mert a környéken múlt héten felbukkant egy nagyvad, amely a megyei kórháznál, valamint a Tudor negyedben mászkál táplálékot keresve. Az elöljáró szerint a város lakóinak egy része ki van téve ennek a veszélynek.

– Semmilyen egyezmény nem tiltja az ilyen helyzetekben való intézkedést. Itthon lehet ezen változtatni, a többi országhoz hasonlóan, csak akarat kell hozzá – szögezte le Borboly.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!