Hirdetés

Söröm

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 2 perc

A sör mindig kéznél van. Élek is a lehetőséggel. Legyen az alkoholos vagy alkoholmentes, ihletet ad. Igaz, utóbbi mellé nem árt elég töményet kortyolgatni a hatás érdekében, és az eredmény sem marad el. 
Az alkoholos sörnek számos mellékhatását ismeri az orvostudomány. Ugyanakkor felfedeztem, hogy az alkoholmenteshez nyúlni sem zökkenőmentes, legalábbis társadalmi szempontból biztosan. Amikor alkoholos, úgymond igazi sört vásároltam, senki nem nézett rám furcsán, meg sem kérdezték, hogy nem-e tévedtem, amikor az igazi terméket tettem a kosaramba. Viszont amikor az alkoholmentes portéka virított a bevásárlókosárban, máris különös tekintettel bámultak rám a boltban a fürkésző, mindent detektáló szemek. Hallható volt fojtott kuncogás, recsegő nevetgélés: „Mit kezd valaki ennyi zérós sörrel? Ezeket miért? Nem vagy alkoholtűrő? – hüledezett a személyzet.
De a pénztárnál az eladó is, zavart sejtve az erőben, neked szegezi a kérdést: „Biztos alkoholmentest kívánt venni a kedves vásárló?”. Azt már nem teszi hozzá, de szinte látszik a tekintetében a gondolata folytatása és az aggódás, hogy „Netán betegnek tetszik lenni, valami nincs rendjén?” Pedig de. Minden rendben van. Nem ment el az eszem attól, ha nincs meg a szeszem!


Hirdetés


Mégis mi a furcsa rácsodálkozás oka a mentes sör kapcsán? Hisz kenyérmentes kenyér sincsen, így sörmentes sör sincs. Maximum az egyikből a pityóka hiányzik, a másikból meg az alkohol. Attól még Csíkban természetesen tudjuk, hogy melyikből melyik az igazi. De a másik sem rossz – persze ízlések és pofonok.
A rácsodálkozás talányát fejtegetve az emberek általában összefüggést láthatnak az alkoholos italok és a jókedv között. Úgy gondolják, a mentesek nem indítják be a boldogságrakéta izzóit. Olvasatomban ezért kibékíthetetlen az ellentét az alkoholos és az alkoholmentes „rajongói” – utóbbinál azért nem vagyok meggyőződve, hogy van ilyen – tábor között, de abban mindenki egytért: a sör jó! Legyen az alkoholos vagy alkoholmentes, a sör összeköt minket, és lehet, hogy a legfontosabb, hogy mosolyt csal az arcunkra. Vagy, ahogy a bölcs mondás tartja: „Azok a legjobb sörök, amelyeket a barátokkal iszunk.” 
Szóval néhány sörrel a kezünkben üljünk le egy jó társaságba, és ne hagyjuk, hogy bármelyik típus választása elronthassa a hangulatot!Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!