Hirdetés

Skanzen a faluközpontban

Csíkszentkirályon az önkormányzat megvásárolt két beltelket és az ott lévő ingatlanokat – az iskola és a templom szomszédságában –, hogy falumúzeumot alakítsanak ki a központban. A skanzen a jövőben népi jellegű közösségi programoknak adhat otthont, turisták számára helyi érdekesség lehet és a helyi gyermekek is megismerhetik a régi, népi használati tárgyakat.

Péter Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Skanzen a faluközpontban
A megvásárolt ingatlanok. Új rendeltetést kapnak Fotó: Vlaicu Lajos

Falumúzeumot hozna létre a csíkszentkirályi önkormányzat a központban, a Vitos Mózes Általános Iskola és a templom szomszédságában, ugyanis az önkormányzat megvásárolt két beltelket, amelyen két régi tornácos parasztház és egy melléképület található. Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere elmondta, hogy Csíkszentkirályon jelenleg a művelődési ház udvarán is áll két faház és két csűr, amelyeket a most vásárolt épületek mellé költöztetnének át, így a falu régi központjában, a templom és az iskola mellett hat épületből álló skanzent alakítanának ki, amely a jövőben népi jellegű közösségi programoknak adhat otthont, turisták számára helyi érdekesség lehet és a helyi gyermekek is megismerhetik a régi, népi használati tárgyakat.


Hirdetés


Az épületeket a helyi önkormányzat és Hargita Megye Tanácsának finanszírozásából vásárolták meg, értékmentő szándékkal. Szé­kely Ernő elmondása szerint évtizedekkel korábban a helyi tanító bácsi, Csiszer Imre kezdte összegyűjteni azokat a jó állapotban lévő népi használati tárgyakat, amelyek már akkoriban sem voltak részei a falusi mindennapoknak, de megőrzésre méltók voltak. Ezeket a tárgyakat sokáig a művelődési otthonban tárolták, jelenleg azokban a faházakban találhatók, amelyek a művelődési ház udvarán állnak. 

– Egyrészt a tanító bácsi által gyűjtött tárgyakkal rendeznénk be az épületeket, másrészt a faluban is tartunk majd gyűjtést. Így méltó helyre kerülnének a tanító bácsi által megőrzött tárgyak, és a község fiatalabb generációja is megismerhetné, hogy mire és hogyan használták a régi szerszámokat, eszközöket

– közölte lapunkkal Székely Er­nő, hozzátéve, hogy a telek és az épületek megvásárlása az első lépés volt, és ahhoz, hogy tervük megvalósuljon, további anyagi befektetésre és időre van szükség.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!