Hirdetés

Ritmusterápiával fejlesztették a diákok készségeit

A fiatalok társadalmi beilleszkedését segíti a ritmusterápia, ugyanis olyan készségeket fejleszt, amelyek ehhez nélkülözhetetlenek – hangzott el a Csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ és az Elfi Egyesület hétvégi sajtótájékoztatóján. A sajtóeseményen A ritmus terápiája elnevezésű projektjükről számoltak be, amelyre a Fuss NEKI! Csík programtól kaptak támogatást.

Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 5 perc
Ritmusterápiával fejlesztették a diákok készségeit
Ritmusterápia. Rövid bemutató előadással szemléltették az eredményeit Fotó: László F. Csaba

Dászkel Ildikó, az Elfi Egyesület elnöke elmondta: egyesületük májusban nevezett be a The House Egyesület által szervezett Fuss NEKI! Csík közösségi adománygyűjtő programba A ritmus terápiája elnevezésű projektjükkel. Eredetileg egy dobfelszerelést szerettek volna beszerezni ötezer lej értékben, ám az adományozóktól és a Fuss NEKI!-nagykövetektől végül több mint 14 700 lej támogatást kaptak. Így a dobfelszerelésen kívül más perkúciós hangszereket, mikrofonokat, mikrofonállványt is be tudtak szerezni a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság alintézményeként működő Csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ számára. Ez követően a központ által gondozott tizenéves fiataloknak tartottak két hónapon át ritmusterápiás foglalkozásokat Nagy Edina hangszeroktató (a népszerű csíkszeredai Role zenekar dobosa) vezetésével.

László F. Csaba
A zenélés öröme. Játszva fejlődnek az ifjak készségei

Kristóf Károly gyógypedagógus úgy fogalmazott: A ritmus terápiája elnevezésű programjukkal értelemszerűen az volt a céljuk, hogy felhívják a közösség figyelmét arra, hogyan tud terápiaként működni a ritmus. A ritmusterápiás foglalkozások ugyanis nemcsak a ritmusérzéket fejlesztik, hanem ezen keresztül az ifjak koncentrációs készségét is. A terápia ezenkívül segít jobban tájékozódni térben és időben, elősegíti a fegyelmezett viselkedést is, nem utolsósorban örömet okoz és önbizalom-növelő hatása van.

– Ha a fiatal visszajelzést kap arról, hogy valamit jól hajtott végre, és kidobolhatta becsületesen magát, az érzelmileg is kedvezően hat rá – részletezte.

Hozzáfűzte: ami a tanulási zavarokat illeti, a ritmusterápia hatékonyan segíti a különböző érzékszervek, testrészek koordinációját, például a szem és végtagok együttműködését. Tulajdonképpen a tanulók alapképességeit fejleszti, hozza egyensúlyba és észrevétlenül olyan képességekre is szert tesznek, amelyekre nem is figyelnek.

– Igyekeztünk közösen megtalálni, hogy a hétköznapi életben hol találkozunk ritmussal, és volt olyan diák, aki rájött, hogy a szíve is ritmusra ver. Hasonlóképpen az évszakok ritmikus váltakozását is meg tudják figyelni – ecsetelte.

László F. Csaba
Összpontosítás. Figyelni kell a ritmusra

Nagy Edina, az ifjak hangszeroktatója is arról számolt be, hogy a fegyelmezettséget és a koncentrációs készséget fejleszti a dob. Két hónap alatt megértették a diákok, hogy oda kell figyelniük ahhoz, hogy a kezük és a lábuk mozgását megfelelően tudják összehangolni a doboláshoz. Képesek annyira koncentrálni, hogy teljesen ki tudják zárni a figyelemelterelő körülményeket.

– Számomra külön hab volt a tortán, hogy nagyon motiváltak voltak a tanulók. Verték az ajtót, hogy jöhessenek dobolni – jegyezte meg Kristóf Károly. Hozzáfűzte: eleinte természetesen nem ment a tanulóknak a dobolás, de amikor kezdtek belejönni, és elhitték, hogy képesek megcsinálni, akkor rögtön nőtt a motivációjuk is, és alig várták, hogy egy kicsit gyakorolhassanak.  Kifejtette: a terápiás jellegű készségfejlesztéseken túl az önbizalmukat, fegyelmüket is fejleszti a ritmusterápia, és ez nagyon fontos ahhoz, hogy a társadalomba be tudjanak illeszkedni. Tudják, mit jelent a szabály, mihez kell alkalmazkodniuk. Ezt félig-meddig tudatosan „viszi át” a zene. Azt is megtanulják, hogy a befektetett munkának van gyümölcse, hiszen megtapasztalják, hogy minél többet gyakorolják, annál könnyebben megy nekik.

– Ami nekem nagyon tetszett, hogy megtanultak egymásra is figyelni és türelmesnek lenni. Ez is alapvetően fontos, hiszen így megtapasztalják a bensőséges közösségi együttlétet, így később a társadalomba is könnyebben be tudnak illeszkedni, mert megtanulják a bizalmat – fűzte még hozzá Kristóf Károly.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!