Hirdetés

Rendületlen bizalom

2021 őszén a csíksomlyói romatelep szomszédságában ingatlant vásároltak, amit jelentős befektetéssel azóta újjáépíttettek és korszerű foglalkoztató-központtá alakítottak. Immár több mint nyolcvan roma gyerek jár különböző foglalkozásokra.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Rendületlen bizalom
Élettel teli a foglalkoztató-központ Fotó: László F. Csaba

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat a 2021. január 7-i csíksomlyói tűzesetet követően – amelynek során a romatelep egy része megsemmisült – azonnal segélyakciót indított a károsultak megsegítésére. 2021 őszén a romatelep szomszédságában ingatlant vásároltak, amit jelentős befektetéssel újjáépíttettek és korszerű foglalkoztató-központtá alakítottak át. Az átadó óta a roma gyerekek és szüleik délutánonként különböző oktatási és tehetségfejlesztő tevékenységeken vehetnek részt.

Gyerekek és felnőttek

Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat csíkszeredai fiókvezetője kifejtette, a gyerekek iskola és óvoda utáni foglalkozásokon vesznek részt a nyáron átadott épületben, sőt a roma közösség felnőtt tagjai a Második esély programon vesznek részt. 

– Összesen nyolcvan gyerek jár a foglalkoztató-központba, akivel három munkatársunk foglalkozik a hét öt munkanapján. A foglalkozást már reggel elkezdjük azokkal a gyerekekkel, akik még túl kicsik ahhoz, hogy óvodába menjenek. Később az óvodából hazatérő gyerekek következnek, majd nagyjából egy órától, az egy–négy és öt–nyolc osztályosokkal, illetve a felnőttekkel zajlik a foglalkozás délután öt óráig

– vázolta Székely Róbert.

Székely Róbert
Kiemelte: a foglalkozást tartó munkatársaknak egyéb feladataik is vannak, olyan tevékenységek elindításában és szorgalmazásában is szerepet vállalnak, amelyek a roma közösséget alakítják, fejlesztik és erősítik. 

– A nappali foglalkoztató-központ, amely a Somlyó utca 35. szám alatt épült, nem kizárólag a roma közösséget szolgálja, hanem tágabb értelemben véve is közösségi házként szeretnénk működtetni. A Máltai Szeretetszolgálat székhelye is itt működik, mindemellett más tevékenységek is zajlanak az épület falain belül, amit az önkéntesek végeznek

– tette hozzá a szolgálat munkatársa.
Kiemelte, a munka nagy része viszont valóban a szomszédban lakó roma családokkal zajlik. 

Az épület hozzájárult a létszámnövekedéshez

Székely Róbert szerint az átadót követő néhány hónap tapasztalatai jók, mint ahogy jó volt az avatást megelőzően is, mert a tűzeset óta segítik a roma közösség tagjait. Így sikerült kiépíteni a szükséges bizalmat. 

– Valószínűleg, ha az épület átadását követően kellett volna elnyerni a közösség tagjainak bizalmát, jóval nehezebb dolgunk lett volna, így viszont sokkal könnyebb helyzetben voltunk. Valójában annyi történt, hogy a konténerek helyett tágasabb térben zajlanak a foglalkozások, ami a létszámnövekedésen is tükröződik

– fűzte hozzá.

Székely Róbert
Megjegyezte, hogy a bizalom rendületlen, egyre inkább növekedett dolgozóik irányába, ugyanis a közösség tagjai megtapasztalhatták az első pillanattól, hogy segítik őket. Azóta még többen keresik őket, hogy részt vegyenek a foglalkozásokon. 

– A jövőben a roma közösségen túl más csoportok felé is nyitni szeretnénk, ennek érdekében közösségi fórumot is szerveztünk, amelyre meghívtuk más egyesületek, csoportok képviselőit, hogy vegyenek részt a tevékenységeinken, aminek eleget is tettek, már csak arra van szükség, hogy rendszeressé váljon a kezdeményezés

– mondta Székely Róbert.
Hozzátette, céljuk, hogy a foglalkoztató-központot töltsék meg élettel.

– Tudjuk, hogy ehhez időre van szükség, de jó irányba haladunk

– jegyezte meg a foglalkoztató-központ vezetője. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!