Hirdetés

Rendcsinálás címén ellehetetlenített vállalkozók

Sajátos rendcsinálásról, illegális építkezésekről, kiadott és visszavont építkezési dokumentumokról, preferenciális engedélykibocsátásról számol be Kémenes Lóránt gyilkostói vállalkozó, aki szükségesnek tartja a telep viszonyainak rendezésében érdekelt felek közötti párbeszéd kialakítását.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc

Kémenes Lóránt vállalkozó – kürtőskalácsos – elmondása szerint a helyi vállalkozók ellehetetlenítése árán próbálnak rendet csinálni az elmúlt évek fejetlenségét követően a Gyilkos-tó környékén. A vállalkozók a városvezetők részéről a párbeszéd kialakítását hiányolják. – Gyergyószentmiklós önkormányzata a kialakult helyzetre azzal reagált, hogy „Rendet csinálnak!” – mondja Kémenes Lóránt. Szerinte azonban, ha rendet csinál valaki, akkor nem építkezik illegálisan. Majd folytatta: a tavaly nyáron megkeresték a polgármestert, hogy szembesítsék az illegális vállalkozások tényével. – A Monturist cég eleve abból szerzett pluszjövedelmet, hogy olyan törvénytelen szerződéseket kötött, amelyek be nem építhető területekre szóltak, nem vették figyelembe a 2018-ban elfogadott rendezési tervet (PUZ-t). A polgármester azzal fogadott, hogy vicc, amit mondunk. Szerintem ezek alapján át sem látta a helyzetet – mondta Kémenes. Sőt a vállalkozó a várostól olyan építkezésre nem kapott engedélyt, amire az előző városvezetés már urbanisztikai bizonylatot is kibocsátott. Mint mondta, élményparkot szeretett volna építeni. A jelenlegi szórakoztatópark jellegű szolgáltatás a Gyilkos-tó környékén ide-oda költözik, néha tiltott területre telepedik le, néha máshová, éppen, ahová kedve szottyan, mutatott rá Kémenes – Annak a bérlőnek, aki csupán három hónapra veszi ki a területet, szabad. Hasonló tevékenységre én viszont nem kaptam engedélyt, mert a polgármester azt mondta, a koncessziós szerződés alapján a Monturist vezetőjének a beleegyezése szükséges, az azonban elutasította az engedélykérelmemet. Felfüggesztette szerződésemet a területen. Később megtudtam, egyoldalúan megpróbálták felbontani a korábban a Monturisttal kötött szerződésünket – ismertette az ügy részleteit Kémenes Lóránt. Hozzáfűzte: rájöttek, mégsem egészen így működik a dolog, ezért most megpróbálják ellehetetleníteni működését a területen. Állítása szerint a város folyamatos akadályokat gördít az építkezései elé, szemben a másik céggel, akinek semmije nincs, szabadon jön és megy. – Bért nem tudok fizetni, mert használni sem tudom a területet – tette hozzá a panaszos.

Tervek vannak, előrelépés nincs

– Látványtervet mutattam be, amit elfogadott a bizottság, majd később mégsem engedélyezett. A másik építkezési engedélyemet meg akarják szüntetni és az épületet lebontani, holott az már áll. Arra hivatkoznak, hogy az előző városvezetés által kibocsátott papírok nem felelnek meg a törvénynek, nem jó az urbanisztikai bizonylat, de akkor ez a városvezetés miért adta ki az építkezési engedélyt? – állt értetlenül az eset előtt a vállalkozó. Kiemelte: nem kevés pénzről van szó. Kémenes szerint az egész ügy átment személyes síkra, érti, hogy rendet csinálnak, de milyen áron, egyedül és mindenki félresöprése által szeretnék kivitelezni, fejtette ki. – Nem megoldás, hogy a városi mérnök kiad egy építkezési engedélyt, és amire nekifogok az építkezésnek, ami nem mellesleg sok pénzbe kerül, jönnek és leállítják, holott ők hibáztak a dokumentumok kiállításakor. Ezután nyilvánosságra hoztuk, hogy a Monturist is ugyanolyan hibásan kibocsátott papírokkal szeretne beruházni. Ráadásul tilos övezetben is akar építkezni, ez ismét nem tetszett a városvezetésnek, és nekem rontottak – részletezte a kialakult helyzetet Kémenes. A vállalkozó beruházásának kivitelezése idején a város felállított egy urbanisztikai bizottságot, amely korábban nem is létezett. Mivel elmondása alapján a főépítész, sőt senki más sem merte vállalni a környéken zajló építkezésekért a felelősséget, pedig törvényes beruházásról volt szó, megalakították a bizottságot. – Az első tervet nem, de a másodikat már elfogadták. Elsőre azt kifogásolták, hogy nem lenne egységes a hely arculata. Ehhez képest most saját költségemre kell építsek egy teraszt, hogy egységes legyen az arculat a második terv alapján. Megjegyzem, az első terv alapján egységesebb képet mutatott volna a környék. Nagyon régiek a tervek, mindig is megvoltak, de nevetséges hazárdjátékba kezdtek ellenem. Nem beszélve olyan jegyzőkönyvek kiszivárogtatásáról, amiket nem szabadott volna kiadjanak, vagy a polgármester közeli barátjának internetes felületén elérhetővé tegyenek – mutatott rá a furcsaságokra Kémenes Lóránt.

Konkurencia?

– Nem a gazdasági versenyről szól az egész, mert korábban is jöttek olyan vállalkozások, amelyek csak profitra hajtottak és utána leléptek, őket is a város szabadította a nyakunkra. Szemben velünk, akik állandó jelleggel dolgozunk a Gyilkos-tónál, bért fizetünk és próbáljuk jobbá tenni a helyet – mondta a kürtőskalácsos. A megyétől kértek segítséget, és a jelenlegi környezetvédelmi miniszter határozata nyomán a gátat, amely kifogja a tó előtti iszapot, kitakarították. – Három évvel ezelőtt jeleztem Hargita Megye Tanácsának, hogy amíg mi itt helyileg veszekszünk a koncon, a tó lassan feltelik és eltűnik, mégiscsak tenni kellene valamit – mondta Kémenes. A vállalkozók hosszú távon is gondolkoznak, számukra fontos a környék arculatának korszerűsítése, jobbá tétele, viszont elmondásuk szerint állandó a gáncsoskodás. Kémenes három fő pontban jelölte meg, mit tart fontosnak a Gyilkos-tó környékének jobbá tételét illetően. Egyik a víz- és szennyvízhálózat építése. Másik a környék rendbetétele. Mint mondta, harminc évvel ezelőtt szebb volt a környék, mint most, s megjegyezte, mindez a város dolga lenne. A vállalkozó azt is érti, miért folyik a vita a tanácsosok és a polgármester között, azonban meglátása szerint a Monturistot profitképessé lehet tenni, de nem illegalitások árán, hosszú távon semmiképp. – Alapinfrastruktúra nélkül nem lehet sem béreket, sem fejlesztéseket eszközölni, hiába is hasonlítják más tavakhoz a bérleti díjakat a Gyilkos-tó környékén, mégis tavaly ezt tették. Fejlesztésre mindenképpen szükség van és mielőbb, de persze átlátszó, amit a Monturist vezetője és a polgármester csinálnak, magánérdekeiket veszik figyelembe közérdek és rendcsinálás címen – nyomatékosított a vállalkozó, hozzáfűzve: – A kétszázalékos tulajdonrész megvásárlásakor is elsősorban a két többségi tulajdonos kellett volna előbb lépjen, ha már a harmadik fél tönkrement – jegyezte meg a vállalkozó. A beszélgetésünk ideje alatt kiderült, a vállalkozók nyitottak lennének a párbeszédre, de egyelőre az ő véleményükre, meglátásaikra senki sem kíváncsi. Legutóbb Mezei János polgármestersége alatt volt fórum, amikor meghallgatták a vállalkozókat, aminek az eredménye az lett, hogy az akkori polgármester végül azt mondta, lerombolnak mindent a környéken. – Ez volt az utolsó találkozó a városvezetéssel. Minden vezetőséggel próbáltunk beszélni, hogy mindenkinek legyen biztosítéka, konszenzus kellene a témában. Az ő fejükben vannak megoldások, de ezek egyoldalúak, ami nem helyes, nekik nem számítunk, bevételt biztosítunk, de véleményt nem nyilváníthatunk. Azt mondták, ha nem tetszik, el lehet menni – zárta beszélgetésünket Kémenes Lóránt



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!