Hirdetés

Összefogtak a fogyatékkal élők társadalmi szerepvállalásáért

Sportos motorbiciklik, látványos chopperek és egyszerű robogók sorakoztak fel vasárnap a bikafalvi református imaház udvarán, ahol az erdélyi motorosklubok felejthetetlen élménnyel ajándékozták meg a speciális igénnyel élő vendégeket.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Összefogtak a fogyatékkal élők társadalmi szerepvállalásáért
Életérzés. Bárki motoros lehetett egy napra Fotó: Hodgyai István

Második alkalommal szervezték meg Bikafalván a Rád is szükség van című motorostalálkozót vasárnap. A helyi református egyház eseményén, Hargita Megye Tanácsa támogatásával, a speciális igénnyel élők, a kerekesszékhez kötöttek is részesülhettek a motorozás felszabadító élményében. A programon belül a református gyülekezet a fogyatékkal élőkkel, idősekkel és a szociálisan hátrányos helyzetűekkel foglalkozik. Bardócz Csaba lelkész, az esemény ötletgazdája rámutatott arra, hogy a társadalom hátrányos helyzetben élő rétegét hogyan lehet még inkább bevonni a közösség mindennapjaiba, illetve különböző rendezvényeibe.

A rendezvény tavalyi sikerének köszönhetően, amikor olyanok is kipróbálták a motorozást, akik korábban féltek a kétkerekű járgánytól, idén még többen gyűltek össze az imaház udvarán, mondta a lelkész. Az élménymotorozást egy akadálymentesített istentisztelet előzte meg, mellyel a lelkipásztor rávezette a közvélemény figyelmét arra, hogy a fogyatékkal élők sem maradhatnak ki a település közösségi programjaiból.

Hodgyai István

Kezdeményezésének célja bizonyítani, hogy a fogyatékkal élő személyek is aktív szereplői lehetnek a település életének. A cél érdekében szervezte meg az élménymotorozást, melyre Székelyföld, illetve egész Erdély különböző szegletéből hívott motorosokat köreikbe. A kreatívan szemléltetett istentisztelet után a motorosok bemutatták a motorozás mikéntjét, majd a résztvevők bátran próbálhatták ki a felsorakoztatott járgányok egyikét.

Vasárnap összesen négy motorosklub vett részt az eseményen, és közel százan utaztak motorral az érdeklődők közül. Az udvarhelyi motorosklubok képviselői mellé Erdőszentgyörgyről, Kovásznáról, Csíkból, Székelykeresztúrról, Felsőboldogfalváról is érkeztek hobbimotorosok, illetve baráti társaságok. A speciális igényekkel élő résztvevők mellett a gyerekek, középkorúak, sőt, az idősebbek is felpattantak a járgányokra. A motorosok több kört is megtettek az imaház előtt utasaikkal. A motorozás után az eseményt bográcsozással zárták, ami csak még inkább növelte a találkozó közösségformáló erejét.

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!